Talous

”Peppu on in”, sanoo vartaloa muokkaavilla alusvaatteilla miljardinsa tehnyt Sara Blakely

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. HS haastatteli Spanx-yhtiön perustajaa Sara Blakelyä Nordic Business Forumin yhteydessä.

”Tiedäthän, peppu on in.”

Näin sanoo kuin itsestäänselvyytenä Spanx-yhtiön perustaja ja alusvaatemiljardööri Sara Blakely, kun häneltä kysyy naisten pukeutumisen kuuminta trendiä.

”Kurvikkaampi olemus ja peppuylpeys (bum celebration), sitä se nyt on.”

Blakely puhui Nordic Business Forumissa Helsingissä päättyneellä viikolla.

Takamusten arvostuksen kasvu johtuu Blakelyn mukaan siitä, että Yhdysvalloissa usein muutama julkisuuden henkilö nousee muita arvostetumpaan asemaan ja heidän ulkonäköään pyritään jäljittelemään.

Nyt tällaisia hahmoja ovat esimerkiksi poplaulaja Jennifer Lopez ja ennen kaikkea tositv-julkkis Kim Kardashian.

Angelina Jolie tuli samalla lailla tunnetuksi hyvin suurista huulistaan. Sitten koko maailma halusi paksut huulet”, Blakely vertaa.

Kim Kardashianin oma SKIMS-niminen alusvaate- ja leggings-mallisto onkin nykyisin yksi Spanxin kilpailijoista. Malliston ensimmäinen erä myytiin syyskuussa loppuun minuuteissa.

Sara Blakelyn Spanx valmistaa erityisesti vartaloa muokkaavia alusasuja.

Nordic Business Forumin lavalla hän kertoi tottuneesti tarinansa siitä, kuinka hän toimi seitsemän vuotta turhautuneena telefax-laitteiden kaupparatsuna. Taustalla oli kaksi epäonnistunutta yritystä oikeustieteelliseen ja nöyryyttävää työtä Disneylandissa.

Hän kertoi usein noina vuosina miettineensä, että hän haluaisi käyttää valkoisia housuja, joiden alta alushousujen saumat eivät näkyisi.

Vuonna 1999 hän perusti Spanxin.

Menestyksen kannalta ehkä tärkein hetki oli se, kun keskusteluohjelmistaan tuttu Oprah Winfrey julisti Spanxien olevan hänen suosikkivaatteitaan ja alkoi jakaa niitä lahjaksi vierailleen.

Spanxien myynti siirtyi postimyynnistä isoihin tavarataloketjuihin. Niistä tuli Yhdysvalloissa lähes yleiskäsite vartaloa muokkaavien alusvaatteille.

Puheessaan Blakely kertoi, ettei Spanx yhtiön historian 17 ensimmäisen vuoden aikana pannut lainkaan rahaa perinteiseen mainontaan.

Markkinointia tehtiin keinoja kaihtamatta. Esimerkiksi niin, että kun iso tavaratalo otti Spanxeja testimyyntiin muutamassa liikkeessään, Blakely mobilisoi kaikki puolituttunsakin ostamaan tuotteita vaikka maksamalla heidän ostoksiaan.

Näin näytti siltä, että kuluttajien kiinnostus oli valtavaa.

Sara Blakelysta tuli miljardööri. Hän on ilmentymä amerikkalaisesta unelmasta.

Esiintyessään torstaina Nordic Business Forumissa hän puhui erityisesti positiivisen ajattelun ja sinnikkyyden voimasta. Ohjeet menestykseen olivat sitä perinteisintä motivaatiopuhetta: erottaudu, luota vaistoosi, älä pelkää epäonnistumisia ja ole sinnikäs, ja mieti, osaisitko katsoa elämääsi uudesta näkökulmasta.

Tarinassa oli lukuisia tunteisiin vetoavia kohtia. Blakely kertoi esimerkiksi miten hän telefaxeja kaupatessaan ajoi autonsa tiensivuun ja kysyi itseltään, että tällaista ovelta ovelta -kauppiaan elämääkö haluan. Kotona hän laati listan toiveistaan ja vahvuuksistaan ja päästi ne universumiin odottamaan toteutumista.

Lipuistaan 1 000–3 700 euroa maksanut yleisö näytti pitävän kuulemastaan. Oltiin kuin Amerikassa. Suomalaisuudesta muistutti vain Messukeskuksen lavalla ollut eläinkuvioitu halkopino ja takkatuli.

Spanx valmistaa alusvaatteiden lisäksi leggingsejä ja erilaisia vartaloa myötäileviä housuja.

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. Lenkkareissa ja jumppatrikoissa töihin tulemisesta on tullut hyväksyttyä. Sporttisuudella viestitään tarmoa ja tehokkuutta.

Samalla käsitys kauneudesta on muuttunut.

Lue lisää: Lihas on uusi laiha – seksikkäistä joogahousuista tuli amerikkalaisten lähiöäitien univormu

Blakelyn mukaan urheilullisten aktiivivaatteiden eli active wearin suosio perustuu ensi sijassa vaatteiden mukavuuteen ja helppouteen.

”Ei tarvitse sopeutua uusimpaan muotiin. Mustat joogahousut ja lenkkarit riittävät.”

Toinen hyvä puoli on siinä, että käyttäjät näyttävät siltä kuin he olisivat tulossa suoraan kuntosalilta: ”Tulivatpa tai eivät.”

Pukeutumisen murroksessa Spanx-yhtiö oli uranuurtajan asemassa nimenomaan vartaloa muokkaavien alusvaatteidensa ansiosta.

Blakely sanoo itse pitävänsä Spanxin suurimpana historiallisena ansiona sitä muutosta, että naiset alkoivat puhua alusvaatteistaan Yhdysvalloissa hyvin rentoutuneesti.

”Nyt naiset lentokentillä ja kongresseissa minut nähdessään nostavat helmansa ylös ja huutavat minulle että hei, minä käytän Spanxia”, Blakely sanoo. Hän on kertonut saman tarinan aiemminkin haastatteluissa.

”Myös elokuvatähdet Gwyneth Paltrow’sta Julia Robertsiin ovat paljastaneet erilaisissa ensi-illoissa käyttävänsä Spanxia.”

Sitä ei tosin tiedetä, ovatko esimerkiksi Paltrow ja Roberts sopineet etukäteen Spanxin kanssa vilautuksistaan.

Hoikkien huippunäyttelijöiden ”paljastuksissa” kyse ei ole seksikkyyden hyödyntämisestä vilauttamalla alusvaatteita, vaan tarkoituksena on osoittaa, että jopa supertähti käyttää vartaloa muokkaavia vaatteita, Blakely arvioi.

Onko kyse siis kehopositiivisuudesta?

”Juuri siitä”, Blakely vastaa. ”Nainen kertoo, ettei hän ole täydellinen ja julistaa sen ylpeänä kovaan ääneen.”

Mutta ostetaanko vartaloa myötäileviä alusvaatteita vain omaa mukavuutta ajatellen, jos tavoitteena on näyttää seksikkäämmältä?

”Minä käytän niitä, koska näytän paremmalta. Voin käyttää valkoista ja pinkkiä ja värejä, jotka ennen paljastivat liikaa.”

Vaikuttaako tuohon pukeutumiseen yhä miehinen katse?

”Me elämme patriarkaalisessa maailmassa. Haluan vain tuntea itseni itsevarmaksi”, Blakely vastaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Alusvaatemiljardööri on hyväntekijä


 Sara Blakely, 48, on floridalainen alusvaateyhtiö Spanxin perustaja.

 Esiintynyt usein vierailevana tähtenä Leijonan luola USA -ohjelmissa ( Shark Tank).

 Liittyi ensimmäisenä naispuolisena miljardöörinä Warren Buffettin ja Bill Gatesin Giving Pledge -vetoomukseen. Siinä varakkaat ihmiset lupaavat antaa yli puolet varoistaan hyväntekeväisyyteen. Hankkeeseen on tähän mennessä sitoutunut runsaat 200 ihmistä.

 Blakely kertoo antavansa nykyään rahaa lähinnä naisten yrittäjyyttä ja koulutusta koskeviin hyväntekeväisyystarkoituksiin.

 Naimisissa yrittäjä, kirjailija ja ex-räppäri Jesse Itzlerin kanssa. Neljä lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää