Talous

”Peppu on in”, sanoo vartaloa muokkaavilla alusvaatteilla miljardinsa tehnyt Sara Blakely

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. HS haastatteli Spanx-yhtiön perustajaa Sara Blakelyä Nordic Business Forumin yhteydessä.

”Tiedäthän, peppu on in.”

Näin sanoo kuin itsestäänselvyytenä Spanx-yhtiön perustaja ja alusvaatemiljardööri Sara Blakely, kun häneltä kysyy naisten pukeutumisen kuuminta trendiä.

”Kurvikkaampi olemus ja peppuylpeys (bum celebration), sitä se nyt on.”

Blakely puhui Nordic Business Forumissa Helsingissä päättyneellä viikolla.

Takamusten arvostuksen kasvu johtuu Blakelyn mukaan siitä, että Yhdysvalloissa usein muutama julkisuuden henkilö nousee muita arvostetumpaan asemaan ja heidän ulkonäköään pyritään jäljittelemään.

Nyt tällaisia hahmoja ovat esimerkiksi poplaulaja Jennifer Lopez ja ennen kaikkea tositv-julkkis Kim Kardashian.

Angelina Jolie tuli samalla lailla tunnetuksi hyvin suurista huulistaan. Sitten koko maailma halusi paksut huulet”, Blakely vertaa.

Kim Kardashianin oma SKIMS-niminen alusvaate- ja leggings-mallisto onkin nykyisin yksi Spanxin kilpailijoista. Malliston ensimmäinen erä myytiin syyskuussa loppuun minuuteissa.

Sara Blakelyn Spanx valmistaa erityisesti vartaloa muokkaavia alusasuja.

Nordic Business Forumin lavalla hän kertoi tottuneesti tarinansa siitä, kuinka hän toimi seitsemän vuotta turhautuneena telefax-laitteiden kaupparatsuna. Taustalla oli kaksi epäonnistunutta yritystä oikeustieteelliseen ja nöyryyttävää työtä Disneylandissa.

Hän kertoi usein noina vuosina miettineensä, että hän haluaisi käyttää valkoisia housuja, joiden alta alushousujen saumat eivät näkyisi.

Vuonna 1999 hän perusti Spanxin.

Menestyksen kannalta ehkä tärkein hetki oli se, kun keskusteluohjelmistaan tuttu Oprah Winfrey julisti Spanxien olevan hänen suosikkivaatteitaan ja alkoi jakaa niitä lahjaksi vierailleen.

Spanxien myynti siirtyi postimyynnistä isoihin tavarataloketjuihin. Niistä tuli Yhdysvalloissa lähes yleiskäsite vartaloa muokkaavien alusvaatteille.

Puheessaan Blakely kertoi, ettei Spanx yhtiön historian 17 ensimmäisen vuoden aikana pannut lainkaan rahaa perinteiseen mainontaan.

Markkinointia tehtiin keinoja kaihtamatta. Esimerkiksi niin, että kun iso tavaratalo otti Spanxeja testimyyntiin muutamassa liikkeessään, Blakely mobilisoi kaikki puolituttunsakin ostamaan tuotteita vaikka maksamalla heidän ostoksiaan.

Näin näytti siltä, että kuluttajien kiinnostus oli valtavaa.

Sara Blakelysta tuli miljardööri. Hän on ilmentymä amerikkalaisesta unelmasta.

Esiintyessään torstaina Nordic Business Forumissa hän puhui erityisesti positiivisen ajattelun ja sinnikkyyden voimasta. Ohjeet menestykseen olivat sitä perinteisintä motivaatiopuhetta: erottaudu, luota vaistoosi, älä pelkää epäonnistumisia ja ole sinnikäs, ja mieti, osaisitko katsoa elämääsi uudesta näkökulmasta.

Tarinassa oli lukuisia tunteisiin vetoavia kohtia. Blakely kertoi esimerkiksi miten hän telefaxeja kaupatessaan ajoi autonsa tiensivuun ja kysyi itseltään, että tällaista ovelta ovelta -kauppiaan elämääkö haluan. Kotona hän laati listan toiveistaan ja vahvuuksistaan ja päästi ne universumiin odottamaan toteutumista.

Lipuistaan 1 000–3 700 euroa maksanut yleisö näytti pitävän kuulemastaan. Oltiin kuin Amerikassa. Suomalaisuudesta muistutti vain Messukeskuksen lavalla ollut eläinkuvioitu halkopino ja takkatuli.

Spanx valmistaa alusvaatteiden lisäksi leggingsejä ja erilaisia vartaloa myötäileviä housuja.

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. Lenkkareissa ja jumppatrikoissa töihin tulemisesta on tullut hyväksyttyä. Sporttisuudella viestitään tarmoa ja tehokkuutta.

Samalla käsitys kauneudesta on muuttunut.

Lue lisää: Lihas on uusi laiha – seksikkäistä joogahousuista tuli amerikkalaisten lähiöäitien univormu

Blakelyn mukaan urheilullisten aktiivivaatteiden eli active wearin suosio perustuu ensi sijassa vaatteiden mukavuuteen ja helppouteen.

”Ei tarvitse sopeutua uusimpaan muotiin. Mustat joogahousut ja lenkkarit riittävät.”

Toinen hyvä puoli on siinä, että käyttäjät näyttävät siltä kuin he olisivat tulossa suoraan kuntosalilta: ”Tulivatpa tai eivät.”

Pukeutumisen murroksessa Spanx-yhtiö oli uranuurtajan asemassa nimenomaan vartaloa muokkaavien alusvaatteidensa ansiosta.

Blakely sanoo itse pitävänsä Spanxin suurimpana historiallisena ansiona sitä muutosta, että naiset alkoivat puhua alusvaatteistaan Yhdysvalloissa hyvin rentoutuneesti.

”Nyt naiset lentokentillä ja kongresseissa minut nähdessään nostavat helmansa ylös ja huutavat minulle että hei, minä käytän Spanxia”, Blakely sanoo. Hän on kertonut saman tarinan aiemminkin haastatteluissa.

”Myös elokuvatähdet Gwyneth Paltrow’sta Julia Robertsiin ovat paljastaneet erilaisissa ensi-illoissa käyttävänsä Spanxia.”

Sitä ei tosin tiedetä, ovatko esimerkiksi Paltrow ja Roberts sopineet etukäteen Spanxin kanssa vilautuksistaan.

Hoikkien huippunäyttelijöiden ”paljastuksissa” kyse ei ole seksikkyyden hyödyntämisestä vilauttamalla alusvaatteita, vaan tarkoituksena on osoittaa, että jopa supertähti käyttää vartaloa muokkaavia vaatteita, Blakely arvioi.

Onko kyse siis kehopositiivisuudesta?

”Juuri siitä”, Blakely vastaa. ”Nainen kertoo, ettei hän ole täydellinen ja julistaa sen ylpeänä kovaan ääneen.”

Mutta ostetaanko vartaloa myötäileviä alusvaatteita vain omaa mukavuutta ajatellen, jos tavoitteena on näyttää seksikkäämmältä?

”Minä käytän niitä, koska näytän paremmalta. Voin käyttää valkoista ja pinkkiä ja värejä, jotka ennen paljastivat liikaa.”

Vaikuttaako tuohon pukeutumiseen yhä miehinen katse?

”Me elämme patriarkaalisessa maailmassa. Haluan vain tuntea itseni itsevarmaksi”, Blakely vastaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Alusvaatemiljardööri on hyväntekijä


 Sara Blakely, 48, on floridalainen alusvaateyhtiö Spanxin perustaja.

 Esiintynyt usein vierailevana tähtenä Leijonan luola USA -ohjelmissa ( Shark Tank).

 Liittyi ensimmäisenä naispuolisena miljardöörinä Warren Buffettin ja Bill Gatesin Giving Pledge -vetoomukseen. Siinä varakkaat ihmiset lupaavat antaa yli puolet varoistaan hyväntekeväisyyteen. Hankkeeseen on tähän mennessä sitoutunut runsaat 200 ihmistä.

 Blakely kertoo antavansa nykyään rahaa lähinnä naisten yrittäjyyttä ja koulutusta koskeviin hyväntekeväisyystarkoituksiin.

 Naimisissa yrittäjä, kirjailija ja ex-räppäri Jesse Itzlerin kanssa. Neljä lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Taloyhtiö remontoi kivijalkaansa ravintolatilat Helsingin Kalliossa: Kaksion hoitovastike laski 242 eurosta 88 euroon

  3. 3

   Miksi et vaan voi olla normaali nainen, tivataan Maria Veitolalta – Hän kertoo kirjassaan, miten rajusti hänen ulkonäköään on arvosteltu

  4. 4

   Netflixin natsidokumentissa Puolalla on omat rajat ja keskitysleirejä – Pääministeri suuttui: ”Maatani ei ollut tuohon aikaan olemassa itsenäisenä valtiona”

  5. 5

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  6. 6

   Parisuhdeneuvojen joukosta nousee kolme ylitse muiden, huomasi satoja juttuja lukenut toimittaja – ”Jos näitä onnistuisi noudattamaan, menisi aika hyvin”

  7. 7

   Häpeän kielitaitoani ja toistaiseksi olen onnistunut välttämään yliopistolla kurssit, jotka pidetään englanniksi

  8. 8

   Vantaa otti käyttöön oman kaupunkipyöräjärjestelmän: Lopputulos täysi pettymys

  9. 9

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  10. 10

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  3. 3

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  4. 4

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  7. 7

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  8. 8

   Arjen parhaat pikaruokareseptit: Viisi pastaa, jotka ovat pöydässä alle 20 minuutissa

  9. 9

   Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

  10. 10

   Maailman kallein rannekello myytiin yli 28 miljoonalla eurolla Sveitsissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää