Talous

”Peppu on in”, sanoo vartaloa muokkaavilla alusvaatteilla miljardinsa tehnyt Sara Blakely

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. HS haastatteli Spanx-yhtiön perustajaa Sara Blakelyä Nordic Business Forumin yhteydessä.

”Tiedäthän, peppu on in.”

Näin sanoo kuin itsestäänselvyytenä Spanx-yhtiön perustaja ja alusvaatemiljardööri Sara Blakely, kun häneltä kysyy naisten pukeutumisen kuuminta trendiä.

”Kurvikkaampi olemus ja peppuylpeys (bum celebration), sitä se nyt on.”

Blakely puhui Nordic Business Forumissa Helsingissä päättyneellä viikolla.

Takamusten arvostuksen kasvu johtuu Blakelyn mukaan siitä, että Yhdysvalloissa usein muutama julkisuuden henkilö nousee muita arvostetumpaan asemaan ja heidän ulkonäköään pyritään jäljittelemään.

Nyt tällaisia hahmoja ovat esimerkiksi poplaulaja Jennifer Lopez ja ennen kaikkea tositv-julkkis Kim Kardashian.

Angelina Jolie tuli samalla lailla tunnetuksi hyvin suurista huulistaan. Sitten koko maailma halusi paksut huulet”, Blakely vertaa.

Kim Kardashianin oma SKIMS-niminen alusvaate- ja leggings-mallisto onkin nykyisin yksi Spanxin kilpailijoista. Malliston ensimmäinen erä myytiin syyskuussa loppuun minuuteissa.

Sara Blakelyn Spanx valmistaa erityisesti vartaloa muokkaavia alusasuja.

Nordic Business Forumin lavalla hän kertoi tottuneesti tarinansa siitä, kuinka hän toimi seitsemän vuotta turhautuneena telefax-laitteiden kaupparatsuna. Taustalla oli kaksi epäonnistunutta yritystä oikeustieteelliseen ja nöyryyttävää työtä Disneylandissa.

Hän kertoi usein noina vuosina miettineensä, että hän haluaisi käyttää valkoisia housuja, joiden alta alushousujen saumat eivät näkyisi.

Vuonna 1999 hän perusti Spanxin.

Menestyksen kannalta ehkä tärkein hetki oli se, kun keskusteluohjelmistaan tuttu Oprah Winfrey julisti Spanxien olevan hänen suosikkivaatteitaan ja alkoi jakaa niitä lahjaksi vierailleen.

Spanxien myynti siirtyi postimyynnistä isoihin tavarataloketjuihin. Niistä tuli Yhdysvalloissa lähes yleiskäsite vartaloa muokkaavien alusvaatteille.

Puheessaan Blakely kertoi, ettei Spanx yhtiön historian 17 ensimmäisen vuoden aikana pannut lainkaan rahaa perinteiseen mainontaan.

Markkinointia tehtiin keinoja kaihtamatta. Esimerkiksi niin, että kun iso tavaratalo otti Spanxeja testimyyntiin muutamassa liikkeessään, Blakely mobilisoi kaikki puolituttunsakin ostamaan tuotteita vaikka maksamalla heidän ostoksiaan.

Näin näytti siltä, että kuluttajien kiinnostus oli valtavaa.

Sara Blakelysta tuli miljardööri. Hän on ilmentymä amerikkalaisesta unelmasta.

Esiintyessään torstaina Nordic Business Forumissa hän puhui erityisesti positiivisen ajattelun ja sinnikkyyden voimasta. Ohjeet menestykseen olivat sitä perinteisintä motivaatiopuhetta: erottaudu, luota vaistoosi, älä pelkää epäonnistumisia ja ole sinnikäs, ja mieti, osaisitko katsoa elämääsi uudesta näkökulmasta.

Tarinassa oli lukuisia tunteisiin vetoavia kohtia. Blakely kertoi esimerkiksi miten hän telefaxeja kaupatessaan ajoi autonsa tiensivuun ja kysyi itseltään, että tällaista ovelta ovelta -kauppiaan elämääkö haluan. Kotona hän laati listan toiveistaan ja vahvuuksistaan ja päästi ne universumiin odottamaan toteutumista.

Lipuistaan 1 000–3 700 euroa maksanut yleisö näytti pitävän kuulemastaan. Oltiin kuin Amerikassa. Suomalaisuudesta muistutti vain Messukeskuksen lavalla ollut eläinkuvioitu halkopino ja takkatuli.

Spanx valmistaa alusvaatteiden lisäksi leggingsejä ja erilaisia vartaloa myötäileviä housuja.

Urheilullisten ja vartalon muotoja myötäilevien vaatteiden suosio on ollut yksi suurimmista muutoksista pukeutumisessa kuluneella vuosikymmenellä. Lenkkareissa ja jumppatrikoissa töihin tulemisesta on tullut hyväksyttyä. Sporttisuudella viestitään tarmoa ja tehokkuutta.

Samalla käsitys kauneudesta on muuttunut.

Lue lisää: Lihas on uusi laiha – seksikkäistä joogahousuista tuli amerikkalaisten lähiöäitien univormu

Blakelyn mukaan urheilullisten aktiivivaatteiden eli active wearin suosio perustuu ensi sijassa vaatteiden mukavuuteen ja helppouteen.

”Ei tarvitse sopeutua uusimpaan muotiin. Mustat joogahousut ja lenkkarit riittävät.”

Toinen hyvä puoli on siinä, että käyttäjät näyttävät siltä kuin he olisivat tulossa suoraan kuntosalilta: ”Tulivatpa tai eivät.”

Pukeutumisen murroksessa Spanx-yhtiö oli uranuurtajan asemassa nimenomaan vartaloa muokkaavien alusvaatteidensa ansiosta.

Blakely sanoo itse pitävänsä Spanxin suurimpana historiallisena ansiona sitä muutosta, että naiset alkoivat puhua alusvaatteistaan Yhdysvalloissa hyvin rentoutuneesti.

”Nyt naiset lentokentillä ja kongresseissa minut nähdessään nostavat helmansa ylös ja huutavat minulle että hei, minä käytän Spanxia”, Blakely sanoo. Hän on kertonut saman tarinan aiemminkin haastatteluissa.

”Myös elokuvatähdet Gwyneth Paltrow’sta Julia Robertsiin ovat paljastaneet erilaisissa ensi-illoissa käyttävänsä Spanxia.”

Sitä ei tosin tiedetä, ovatko esimerkiksi Paltrow ja Roberts sopineet etukäteen Spanxin kanssa vilautuksistaan.

Hoikkien huippunäyttelijöiden ”paljastuksissa” kyse ei ole seksikkyyden hyödyntämisestä vilauttamalla alusvaatteita, vaan tarkoituksena on osoittaa, että jopa supertähti käyttää vartaloa muokkaavia vaatteita, Blakely arvioi.

Onko kyse siis kehopositiivisuudesta?

”Juuri siitä”, Blakely vastaa. ”Nainen kertoo, ettei hän ole täydellinen ja julistaa sen ylpeänä kovaan ääneen.”

Mutta ostetaanko vartaloa myötäileviä alusvaatteita vain omaa mukavuutta ajatellen, jos tavoitteena on näyttää seksikkäämmältä?

”Minä käytän niitä, koska näytän paremmalta. Voin käyttää valkoista ja pinkkiä ja värejä, jotka ennen paljastivat liikaa.”

Vaikuttaako tuohon pukeutumiseen yhä miehinen katse?

”Me elämme patriarkaalisessa maailmassa. Haluan vain tuntea itseni itsevarmaksi”, Blakely vastaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Alusvaatemiljardööri on hyväntekijä


 Sara Blakely, 48, on floridalainen alusvaateyhtiö Spanxin perustaja.

 Esiintynyt usein vierailevana tähtenä Leijonan luola USA -ohjelmissa ( Shark Tank).

 Liittyi ensimmäisenä naispuolisena miljardöörinä Warren Buffettin ja Bill Gatesin Giving Pledge -vetoomukseen. Siinä varakkaat ihmiset lupaavat antaa yli puolet varoistaan hyväntekeväisyyteen. Hankkeeseen on tähän mennessä sitoutunut runsaat 200 ihmistä.

 Blakely kertoo antavansa nykyään rahaa lähinnä naisten yrittäjyyttä ja koulutusta koskeviin hyväntekeväisyystarkoituksiin.

 Naimisissa yrittäjä, kirjailija ja ex-räppäri Jesse Itzlerin kanssa. Neljä lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  7. 7

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  8. 8

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää