Talous

Venäjä haluaa horjuttaa dollarin ylivaltaa: ”Meillä on hyvä ja vakaa valuutta”, sanoo maan talousministeri

Talousministeri Maxim Oreshkin sanoo Financial Timesin haastattelussa, että maa haluaa eroon Yhdysvaltojen dollarista kansainvälisillä energiamarkkinoilla.

Venäjä harkitsee huomattavaa suunnanmuutosta öljyn ja maakaasun vientimarkkinoilla. Nyt Venäjällä tuotetun energian myyntihinta määritellään Yhdysvaltain dollareissa.

Kremlissä tutkitaan mahdollisuuksia käydä energiakauppaa muilla valuutoilla, kuten kotimaisella ruplalla. Talousministeri Maksim Oreškin kommentoi asiaa sunnuntaina The Financial Times -lehdelle.

”Meillä on erittäin hyvä valuutta, se on vakaa. Miksi emme käyttäisi sitä maailmanlaajuisissa transaktioissa”, Oreškin sanoi haastattelussa.


Öljyn maailmanlaajuinen kauppa pyörii Yhdysvaltain dollareilla. Kaksi suurinta tuottajamaata ovat Yhdysvallat ja Saudi-Arabia, eikä niillä ole kiinnostusta lähteä muuttamaan vallitsevaa tilannetta.

Tätä asetelmaa Venäjä pyrkii nyt haastamaan. Käytännössä se voi kuitenkin olla vaikeaa.

Kokonaisuudessaan Venäjällä on vahva asema maailman energiamarkkinoilla: öljyntuottajamaista se on kolmanneksi ja kaasuntuottajista toiseksi suurin. Venäjän rupla on vuodesta 2014 alkaen ollut kelluva rahayksikkö, jonka hinta määräytyy markkinoilla.

Maan taloudessa energialla on keskeinen merkitys, ja öljyn ja kaasun myynti vastaa noin puolta koko Venäjän kansantaloudesta.

Ruplan arvo taas on vahvasti sidoksissa raakaöljyn markkinahintaan.


Viime vuosina ruplan kurssia ovat painaneet alas Yhdysvaltojen ja EU:n asettamat talouspakotteet, joita on määrätty Itä-Ukrainan kriisin ja Krimin niemimaan miehityksen seurauksena.

Lisäksi Washington on rankaissut Venäjää vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisesta asettamalla venäläisiä yrityksiä ja yksityishenkilöitä pakotelistalle.

Huhtikuusta 2018 alkaen pakotteet ovat vaikuttaneet Venäjän kansantalouteen tuntuvasti. Siksi maa on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan dollarivetoisista maailmanmarkkinoista. Käytännössä se on esimerkiksi pyrkinyt luopumaan valuuttavarannoissaan Yhdysvaltain dollareista ja lyhentänyt valtionvelkaansa Yhdysvalloille huomattavasti.

Nyt Venäjän velka Yhdysvaltain keskuspankille on kahdeksan miljardia dollaria, kun se vielä puolitoista vuotta sitten oli 96 miljardia dollaria.

Lisäksi Moskovassa on linjattu, että uudet valtion joukkovelkakirjat lasketaan liikkeille perustuen ruplaan tai euroon.

Venäjän myymästä maakaasusta iso osa menee EU-alueelle. Viime vuonna kaasuyhtiö Gazprom myi EU-maille maakaasua 51 miljardilla dollarilla. Valtionyhtiö Rosneft vei puolestaan EU-maihin lähes 124 miljoonaa tonnia öljyä.

EU-maat ovat Venäjälle tärkeitä kauppakumppaneita, jotka ovat myös kiinnostuneita sijoittamisesta Venäjälle. Tällä hetkellä valtion joukkovelkakirjojen omistuksesta lähes 30 prosenttia on ulkomaisilla sijoittajilla, Oreškin sanoo.

Ruplaomistukset näkyvät jo voimakkaasti eurooppalaisten suursijoittajien salkuissa ja yritysten taseissa. Oreškinin mukaan ruplilla käytävä energiakauppa olisi jo täysin mahdollista.

FT:n mukaan sitä tehdään jo nyt: esimerkiksi Gazprom myi maaliskuussa ensimmäisen ruplahintaisen kaasueränsä eurooppalaiselle suuryritykselle.


Suomen pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen pitää mahdollisena, että Venäjä lisäisi maakaasun viennissä euroilla käytävää kauppaa. Venäläisestä maakaasusta suurin osa menee juuri EU-alueelle.

Rupla on valuuttana pysynyt viime aikoina suhteellisen vakaana, eikä sen arvo ole ainakaan laskenut, Korhonen sanoo. Siinä mielessä kaupanteko ruplalla on täysin mahdollista.

”Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että Venäjä pystyisi yksin muuttamaan öljykaupan pohjalla olevaa valuuttajärjestelmää. Dollarilla on yksinkertaisesti liian iso ja vakiintunut asema maailmankaupassa”, Korhonen sanoo puhelimessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Alussa eliöt eivät piitanneet parittelu­kumppanin sukupuolesta, väittää uusi teoria

  10. 10

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää