Talous

Tutkimus: Osa sukupuolten välisistä palkkaeroista johtuu siitä, että miehet suorittavat naisia useammin ammattinsa kannalta keskeisiä työtehtäviä

Sukupuolten palkkaerot ovat suorassa yhteydessä siihen, minkälaisia työtehtäviä miehille ja naisille annetaan, todetaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskus Vattin tutkimuksessa.

Naisten ja miesten palkoissa on edelleen huomattava ero, kun tarkastellaan samalla alalla olevia työntekijöitä. Suomessa vain kuusi prosenttia ammattiryhmistä on sellaisia, joissa naisten tuntipalkkakohtainen mediaani on suurempi kuin miehillä.

Sen sijaan suomaisilla miehillä on paremmat palkat lähes puolessa ammattiryhmistä.

Koko Euroopan tasolla sukupuolten väliset palkkaerot vaihtelevat rajustikin, mutta EU-maissa miehille maksetaan keskimäärin 16 prosenttia korkeampia palkkoja kuin naisille, vaikka huomioon on otettu työtehtävä ja koulutustausta.

Selityksenä palkkaeroille on pidetty esimerkiksi ylityökorvauksia, lastenhoitovastuun painottumista naisille, sekä miesten ohjautumista parempipalkkaisiin tehtäviin ammattiryhmän sisällä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskus Vattin tuoreen tutkimuksen mukaan sukupuolten välisille palkkaeroille on myös muita syitä, jotka ovat tähän mennessä jääneet piiloon.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että palkkaeroja selittää osin se, että miehet tekevät naisia useammin työnkuvaan keskeisesti kuuluvia tehtäviä, Vattista todetaan.

Tutkimuksen tausta-aineistona on OECD:n hiljattain keräämä kysely, johon vastasi yli 250:n eri ammatin edustajia 13:sta Euroopan maasta. Vastaajilta kysyttiin, kuinka usein he suorittavat 40:tä omalle ammatilleen tavanomaisinta tehtävää.

Kyselyssä tiedusteltiin esimerkiksi, kuinka usein vastaajat kirjoittavat sähköpostia, tekevät myyntityötä tai neuvovat muita ihmisiä työpaikallaan.

Vastaajien ammatit vaihtelivat tehdastyöläisistä akateemisiin työntekijöihin ja sihteereistä johtajiin. Kustakin ammatista poimittiin ne muuttujat, jotka olivat työn kannalta keskeisiä.

Vattissa aineistoa tutki erikoistutkija ja taloustieteen tohtori Aspasia Bizopoulou. Havainto oli yllättävä: naiset raportoivat keskimäärin suorittavansa harvemmalla tahdilla keskeisiä työtehtäviä kuin miehet.

”Keskimäärin ero oli 12 prosenttia”, Bizopoulou sanoo.

Ammattien ja maiden välillä oli isojakin eroja. Yleisesti ottaen miehet kuitenkin vaikuttivat suorittavan ammatin kannalta keskeisiä työtehtäviä kiivaammalla tahdilla kuin naiset.

Bizopoulou halusi selvittää, miksi näin on. Tutkimuksessa suljettiin pois useita vaikuttavia tekijöitä, kuten liian varovainen raportointi. Myöskään työtuntien määrällä ei havaittu olevan merkitsevää vaikutusta siihen, kuinka vilkkaasti keskeisiä tehtäviä suoritettiin.

Lasten saaminen sen sijaan näytti vaikuttavan naisilla suoritettujen työtehtävien määrään alentavasti, mutta sekään ei selittänyt eroa keskeisten työtehtävien suoritetussa määrässä kokonaan.

Bizopouloun mukaan suoritettujen keskeisten työtehtävien määrällä ja palkkauksella näyttää olevan selvä yhteys.

Yksi selitys vaikuttaakin olevan työtehtävien sisällössä. Aikaisemmassa tutkimuksessa on todettu, että naiset päätyvät koulutukseensa nähden heikommin palkattuihin tehtäviin kuin miehet.

Bizopoulou vertaili yksityiskohtaisia palkkatietoja kyselyaineistoon ja havaitsi, että suoritettujen työtehtävien määrällä on vahva yhteys palkkaan, oli sitten kyseessä mies tai nainen. Siis niillä, jotka tekivät enemmän keskeisiä tehtäviä näytti olevan myös parempi palkka sukupuolesta riippumatta.

Toisin sanoen naiset, joilla oli yhtä korkea palkka kuin saman ammattikunnan yhtä pätevillä miehillä, suorittivat myös yhtä paljon keskeisiä työtehtäviä kuin miehet.

”Noin 30–50 prosenttia miesten ja naisten palkkaerosta selittyy työtehtävien määrällä”, Bizopoulou sanoo.

Havainto näkyy erityisen vahvana pohjoiseurooppalaisten työntekijöiden vastauksissa. Työntekijöillä, joilla on sama ammatti, koulutustausta ja sama tahti keskeisten työtehtävien suorittamisessa, myös palkat ovat samalla tasolla.

Tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitosta Etlasta on seurannut pitkään sukupuolten palkkaeroista tehtyä tutkimusta.

Hänen mukaansa Vattin tuore tutkimus vahvistaa aikaisempien tutkimusten perusteella saatua kuvaa, jonka perusteella työmarkkinat ovat vahvasti eriytyneet sekä työtehtävien että palkkatason osalta.

”Tuntuu järkevältä, että palkkaero supistuu, kun tehtävänkuvatkin ovat yhdenmukaisia”, Kauhanen sanoo puhelimessa.

Taustalla on usein myös se, minkälaisia työtehtäviä ja etenemismahdollisuuksia työntekijälle tarjotaan, Kauhanen sanoo.

”Aikaisemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että miehille tarjotaan useammin sellaisia tehtäviä, jotka auttavat uralla eteenpäin.”

Toisaalta hänen mukaansa naiset ottavat herkemmin vastaan työtehtäviä, jotka eivät suoraan näy palkassa. Tutkimustiedon perusteella naiset hoitavat useammin työympäristöön ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviä askareita.

Esimerkiksi erilaisiin työpaikan työryhmiin naisia valitaan useammin siksi, että mukana olisi miehiä ja naisia. Näin on etenkin silloin, kun naisia on työntekijöiden joukossa vähemmän. Lopulta se voi kuitenkin olla epäedullista naisille itselleen.

”Se johtaa helposti siihen, että naiset joutuvat käyttämään aikaa työryhmissä asioiden hoitamiseen, mikä ei varsinaisesti edistä uraa”, Kauhanen sanoo.

Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty esimerkiksi akateemisilla työpaikoilla Yhdysvalloissa. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan yliopistomaailmassa naisille valikoituu ja he valitsevat useammin tehtäviä, jotka eivät vie uraa eteenpäin ja johda palkankorotukseen.

Vattin tutkimus on ensimmäisiä Suomessa, jossa on katsottu ammattien ja työtehtävien ohella myös suoritettujen työtehtävien vaikutusta palkkaukseen.

Kauhasen mielestä aihe on mielenkiintoinen ja kaipaa vielä lisätutkimusta. Myös Bizopoulou korostaa, että tutkimuksessa ei mitattu lainkaan muita kuin keskeisiä työtehtäviä.

Työpaikkojen sosiaalisten ja hallinnollisten velvoitteiden viemä aika on siis vielä tutkimatta.

Tällä hetkellä eniten tutkimusnäyttöä on Pohjoismaissa perheellisyyden vaikutuksesta ura- ja palkkakehitykseen. Tutkimusta on tehty vertaamalla lapsien saamisen vaikutusta yksityiskohtaisiin tietoihin tuntipalkoista.

”Naisten huonompaa palkkakehitystä selittää erityisesti hoivavastuun jakautuminen ja perhevapaiden käyttö”, Kauhanen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  9. 9

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää