Talous

Tutkimus: Osa sukupuolten välisistä palkkaeroista johtuu siitä, että miehet suorittavat naisia useammin ammattinsa kannalta keskeisiä työtehtäviä

Sukupuolten palkkaerot ovat suorassa yhteydessä siihen, minkälaisia työtehtäviä miehille ja naisille annetaan, todetaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskus Vattin tutkimuksessa.

Naisten ja miesten palkoissa on edelleen huomattava ero, kun tarkastellaan samalla alalla olevia työntekijöitä. Suomessa vain kuusi prosenttia ammattiryhmistä on sellaisia, joissa naisten tuntipalkkakohtainen mediaani on suurempi kuin miehillä.

Sen sijaan suomaisilla miehillä on paremmat palkat lähes puolessa ammattiryhmistä.

Koko Euroopan tasolla sukupuolten väliset palkkaerot vaihtelevat rajustikin, mutta EU-maissa miehille maksetaan keskimäärin 16 prosenttia korkeampia palkkoja kuin naisille, vaikka huomioon on otettu työtehtävä ja koulutustausta.

Selityksenä palkkaeroille on pidetty esimerkiksi ylityökorvauksia, lastenhoitovastuun painottumista naisille, sekä miesten ohjautumista parempipalkkaisiin tehtäviin ammattiryhmän sisällä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskus Vattin tuoreen tutkimuksen mukaan sukupuolten välisille palkkaeroille on myös muita syitä, jotka ovat tähän mennessä jääneet piiloon.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että palkkaeroja selittää osin se, että miehet tekevät naisia useammin työnkuvaan keskeisesti kuuluvia tehtäviä, Vattista todetaan.

Tutkimuksen tausta-aineistona on OECD:n hiljattain keräämä kysely, johon vastasi yli 250:n eri ammatin edustajia 13:sta Euroopan maasta. Vastaajilta kysyttiin, kuinka usein he suorittavat 40:tä omalle ammatilleen tavanomaisinta tehtävää.

Kyselyssä tiedusteltiin esimerkiksi, kuinka usein vastaajat kirjoittavat sähköpostia, tekevät myyntityötä tai neuvovat muita ihmisiä työpaikallaan.

Vastaajien ammatit vaihtelivat tehdastyöläisistä akateemisiin työntekijöihin ja sihteereistä johtajiin. Kustakin ammatista poimittiin ne muuttujat, jotka olivat työn kannalta keskeisiä.

Vattissa aineistoa tutki erikoistutkija ja taloustieteen tohtori Aspasia Bizopoulou. Havainto oli yllättävä: naiset raportoivat keskimäärin suorittavansa harvemmalla tahdilla keskeisiä työtehtäviä kuin miehet.

”Keskimäärin ero oli 12 prosenttia”, Bizopoulou sanoo.

Ammattien ja maiden välillä oli isojakin eroja. Yleisesti ottaen miehet kuitenkin vaikuttivat suorittavan ammatin kannalta keskeisiä työtehtäviä kiivaammalla tahdilla kuin naiset.

Bizopoulou halusi selvittää, miksi näin on. Tutkimuksessa suljettiin pois useita vaikuttavia tekijöitä, kuten liian varovainen raportointi. Myöskään työtuntien määrällä ei havaittu olevan merkitsevää vaikutusta siihen, kuinka vilkkaasti keskeisiä tehtäviä suoritettiin.

Lasten saaminen sen sijaan näytti vaikuttavan naisilla suoritettujen työtehtävien määrään alentavasti, mutta sekään ei selittänyt eroa keskeisten työtehtävien suoritetussa määrässä kokonaan.

Bizopouloun mukaan suoritettujen keskeisten työtehtävien määrällä ja palkkauksella näyttää olevan selvä yhteys.

Yksi selitys vaikuttaakin olevan työtehtävien sisällössä. Aikaisemmassa tutkimuksessa on todettu, että naiset päätyvät koulutukseensa nähden heikommin palkattuihin tehtäviin kuin miehet.

Bizopoulou vertaili yksityiskohtaisia palkkatietoja kyselyaineistoon ja havaitsi, että suoritettujen työtehtävien määrällä on vahva yhteys palkkaan, oli sitten kyseessä mies tai nainen. Siis niillä, jotka tekivät enemmän keskeisiä tehtäviä näytti olevan myös parempi palkka sukupuolesta riippumatta.

Toisin sanoen naiset, joilla oli yhtä korkea palkka kuin saman ammattikunnan yhtä pätevillä miehillä, suorittivat myös yhtä paljon keskeisiä työtehtäviä kuin miehet.

”Noin 30–50 prosenttia miesten ja naisten palkkaerosta selittyy työtehtävien määrällä”, Bizopoulou sanoo.

Havainto näkyy erityisen vahvana pohjoiseurooppalaisten työntekijöiden vastauksissa. Työntekijöillä, joilla on sama ammatti, koulutustausta ja sama tahti keskeisten työtehtävien suorittamisessa, myös palkat ovat samalla tasolla.

Tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitosta Etlasta on seurannut pitkään sukupuolten palkkaeroista tehtyä tutkimusta.

Hänen mukaansa Vattin tuore tutkimus vahvistaa aikaisempien tutkimusten perusteella saatua kuvaa, jonka perusteella työmarkkinat ovat vahvasti eriytyneet sekä työtehtävien että palkkatason osalta.

”Tuntuu järkevältä, että palkkaero supistuu, kun tehtävänkuvatkin ovat yhdenmukaisia”, Kauhanen sanoo puhelimessa.

Taustalla on usein myös se, minkälaisia työtehtäviä ja etenemismahdollisuuksia työntekijälle tarjotaan, Kauhanen sanoo.

”Aikaisemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että miehille tarjotaan useammin sellaisia tehtäviä, jotka auttavat uralla eteenpäin.”

Toisaalta hänen mukaansa naiset ottavat herkemmin vastaan työtehtäviä, jotka eivät suoraan näy palkassa. Tutkimustiedon perusteella naiset hoitavat useammin työympäristöön ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviä askareita.

Esimerkiksi erilaisiin työpaikan työryhmiin naisia valitaan useammin siksi, että mukana olisi miehiä ja naisia. Näin on etenkin silloin, kun naisia on työntekijöiden joukossa vähemmän. Lopulta se voi kuitenkin olla epäedullista naisille itselleen.

”Se johtaa helposti siihen, että naiset joutuvat käyttämään aikaa työryhmissä asioiden hoitamiseen, mikä ei varsinaisesti edistä uraa”, Kauhanen sanoo.

Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty esimerkiksi akateemisilla työpaikoilla Yhdysvalloissa. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan yliopistomaailmassa naisille valikoituu ja he valitsevat useammin tehtäviä, jotka eivät vie uraa eteenpäin ja johda palkankorotukseen.

Vattin tutkimus on ensimmäisiä Suomessa, jossa on katsottu ammattien ja työtehtävien ohella myös suoritettujen työtehtävien vaikutusta palkkaukseen.

Kauhasen mielestä aihe on mielenkiintoinen ja kaipaa vielä lisätutkimusta. Myös Bizopoulou korostaa, että tutkimuksessa ei mitattu lainkaan muita kuin keskeisiä työtehtäviä.

Työpaikkojen sosiaalisten ja hallinnollisten velvoitteiden viemä aika on siis vielä tutkimatta.

Tällä hetkellä eniten tutkimusnäyttöä on Pohjoismaissa perheellisyyden vaikutuksesta ura- ja palkkakehitykseen. Tutkimusta on tehty vertaamalla lapsien saamisen vaikutusta yksityiskohtaisiin tietoihin tuntipalkoista.

”Naisten huonompaa palkkakehitystä selittää erityisesti hoivavastuun jakautuminen ja perhevapaiden käyttö”, Kauhanen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  2. 2

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Prinssi Andrew yritti televisio­haastattelussa puhdistaa mainettaan Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksirikos­skandaalissa – Brittimedia kutsuu suoritusta ”autokolariksi”

  5. 5

   Vesistöihin vuotaa jatkuvasti jäämiä masennus­lääkkeistä, jotka sotkevat kalojen käytöstä ja kehitystä

  6. 6

   Presidentti Trump harkitsee todistajan­lausunnon antamista virkarikostutkinnassa

  7. 7

   Selvitys: Airbnb-asunnoilla tehtiin Helsingissä keskimäärin lähes 15 500 euron vuosituotot

  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  10. 10

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  5. 5

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija pyrkii antamaan maanantaina sovinto­esityksen Postin työriidassa, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää