Talous

Kuuluisa backstop haudattiin, mutta mitä tuli tilalle? HS käy läpi brexit-sovun pääkohdat

Britannia ja Euroopan unioni pääsivät torstaina sopuun Britannian EU-eron ehdoista. Sopimuksessa muutettiin Pohjois-Irlannin ja Irlannin saaren kirjausta. Asioita jäi myös auki.

Bryssel/Helsinki

Euroopan unioni ja Britannia pääsivät torstaina sopuun Britannian EU-eron ehdoista. Sopimus on osittain uusi versio erosopimuksesta, jonka edellinen pääministeri Theresa May neuvotteli EU:n kanssa. Britannian parlamentti ei hyväksynyt Mayn sopimusta.

Lue lisää: EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

Nyt neuvoteltu sopimus pitää vielä hyväksyä brittiparlamentissa ja Euroopan parlamentissa.

Lue lisää: Vastuu brexitin toteutumisesta siirtyy nyt Britannialle, ja lauantaina nähdään, kelpaako Boris Johnsonin tarjoilema sopu parlamentille

Mikä sopimuksessa muuttui?

Britannian kolme vuotta kestäneiden eroneuvotteluiden vaikein kohta on ollut Irlannin saaren raja, josta tulee EU:n ulkoraja Pohjois-Irlannin erotessa Euroopan unionista muun Britannian mukana.

On ollut epäselvää, miten rajan avoimuus voidaan turvata. Irlannin saarelle ei haluttu rajajärjestelyitä, sillä ne vaarantaisivat Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen hengen.

Pääministeri Mayn neuvotteleman sovun ydin oli backstop eli takuumalli. Kirjaus olisi tullut voimaan vasta, jos Britannia ja Euroopan unioni olisivat epäonnistuneet sopimaan kauppasuhteistaan. Backstopin mukaan Pohjois-Irlanti olisi jäänyt osaksi EU:n tulliliittoa ja sisämarkkinoita.

Backstop-kirjaus oli monelle brexitin kannattajalle myrkkyä, sillä se olisi sitonut Britannian EU:n yhteiseen tulliliittoon ja tariffeihin, ja estänyt Britanniaa neuvottelemasta vapaasti uusia kauppasopimuksia.


Mikä uusi rajamalli eroaa vanhasta?

Uudessa sopimuksessa ei ole enää backstop-kirjausta. Johnsonin tärkein vaatimus toteutui eli Pohjois-Irlanti jää Britannian kanssa samaan tulliliittoon.

Johnsonin vaatimuksesta seuraa vielä backstopiakin monimutkaisempi järjestely, sillä Euroopan unionin ehtona on sisämarkkinoiden turvaaminen. Viime hetken väittely koski tullialueen rajaa ja arvonlisäveroa. Euroopan unioni ei halunnut, että tulliraja sijaitsee Irlannin saarella. Lopulta sovittiin, että raja on Irlannin merialueella.

Erosopimus säilyi Irlannin saaren kirjausta lukuun ottamatta ennallaan. Esimerkiksi EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa ja EU-maissa asuvien brittien oikeudet turvataan.

Miten EU:n sisämarkkinat suojataan?

EU ja Britannia perustavat yhteisen työkomitean, joka määrittelee tarkemmin pelisäännöt, hallitusneuvos Ismo Mäenpää valtiovarainministeriöstä (VM) kertoo sopimuksen nopean perehtymisen perusteella.

Keskeistä on selvittää se, ettei Pohjois-Irlantiin Britanniasta tai kolmansista, EU:n ulkopuolisista maista tulevissa tavaroissa ole riskiä siitä, että niiden vienti jatkuu EU:n alueelle.

Kolmansista maista Pohjois-Irlantiin tulevat tavarat, jotka viedään edelleen EU:hun, tulliselvitetään vanhaan tapaan EU:n tullimääräysten mukaan. Iso-Britanniaan jäävistä tavaroista kannetaan Iso-Britannian tullit.

Muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin tulevat tavarat, jotka jäävät Pohjois-Irlantiin, ovat EU:n tulleista vapaita, VM:n tulliyksikön päällikkö Mäenpää selvittää.

Mitä tarkastuksia tehdään Pohjois-Irlantiin saapuville tuotteille?

Pohjois-Irlantiin tuotavat tavarat on tarkastettava sen selvittämiseksi, ovatko ne jäämässä Pohjois-Irlantiin vai jatkamassa eteenpäin Euroopan unionin alueelle. Tuotteita arvioidaan riskikriteerien mukaisesti. Kriteereistä on päätetty vasta suuntaviivat, ja työ jatkuu työkomiteassa.

Tavaroita arvioidaan esimerkiksi sen mukaan, mikä on tavaroiden määränpää tai menevätkö tavarat jatkojalostukseen. Jos tuote tulee Britanniasta, keskeistä on se, jääkö se Pohjois-Irlantiin.

Nämä toimet alkavat vasta sopimuksen siirtymäajan jälkeen, eli aikaisintaan vuoden 2021 alusta.

Mitä arvonlisäveroista päätettiin Pohjois-Irlannin osalta?

EU:n arvonlisäverotuksessa tavaroiden myynti EU:n ulkopuolelle on arvonlisäverotonta vientiä, ja tuonti EU-maihin on arvonlisäverovelvollista maahantuontia.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välistä kauppaa koskevan pöytäkirjan mukaan Iso-Britannia on velvollinen soveltamaan EU:n arvonlisäverolainsäädäntöä Pohjois-Irlannin osalta tapahtuvassa tavarakaupassa, lainsäädäntöneuvos Suvi Anttila valtiovarainministeriöstä arvioi sopimustekstiin nopeasti perehdyttyään.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että tavaroiden myynti muualta Iso-Britanniasta Pohjois-Irlantiin verotettaisiin Pohjois-Irlannissa tavaroiden maahantuontina, ja EU:n arvonlisäverolainsäädäntöä olisi sovellettava myös Pohjois-Irlannissa tapahtuviin tavaroiden myynteihin. Tarkoituksena on välttää ns. kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille.

Poikkeuksena on se, että Iso-Britannia voi soveltaa sellaisia arvonlisäverovapauksia ja alennettuja arvonlisäverokantoja Pohjois-Irlannin alueella verotettaviin tavaroihin, joita sovelletaan vastaaviin tavaroihin Irlannissa, arvonlisäverotusyksikön päällikkö Anttila kertoo.

”Nämä säännökset koskevat vain tavaroita, ei palveluita.”

Mitä muuta sovittiin?

Siirtymäaika pysyi sopimuksessa ennallaan vuoden 2020 loppuun asti. Siirtymäaikaa voidaan pidentää kahdella vuodella yhteisellä päätöksellä.

Uutta sopimuksessa on Pohjois-Irlannin edustajainkokouksen päätösvalta. Edustajainkokous voi äänestää neljän vuoden kuluttua järjestelmään siirtymisen jälkeen, haluaako se jäädä siihen edelleen. Äänestys ratkaistaan yksinkertaisella enemmistöllä. Mikäli äänestystulos on kielteinen, työvaliokunta jatkaa tilanteen pohtimista. Aikaa mahdolliseen uuteen tilanteeseen sopeutumiseen on kaksi vuotta. Uusi äänestysmahdollisuus on jälleen neljän vuoden kuluttua.

Huomattavaa on, että Pohjois-Irlannin edustajakokous ei ole pitänyt normaaleja kokouksiaan sitten alkuvuoden 2017 poliittisten erimielisyyksien takia.

Lue Irlannin saarta koskeva erosopimus tästä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää