Talous

Suomalaisyrittäjillä ollut vaikeuksia pankkitilin avaamisessa Virossa – rahanpesuskandaali on saanut pankit varovaisiksi

Kaksi vuotta sitten paljastunut rahanpesuskandaali on saanut virolaiset pankit varovaisiksi. Monien suomalaisyrittäjien toiminta Virossa on vaikeutunut pankkien tiukentuneiden vaatimusten vuoksi.

Virossa pari vuotta sitten paljastunut rahanpesuskandaali on saanut pankit tiukentamaan sääntöjään, ja siksi myös monilla suomalaisilla on ollut vaikeuksia avata tili Viroon, useat lähteet kertovat HS:lle.

Joidenkin yrittäjien kohdalla tilin avaaminen on käynyt niin mahdottomaksi, että he ovat luopuneet aikeistaan perustaa yritys Viroon, kertoo tilitoimisto Tuokon toimitusjohtaja ja Suomalais-virolaisen kauppakamarin hallituksen jäsen Johanna Vironmäki.

Tuokko oü tarjoaa yrityksille palveluita, joiden avulla ne pääsevät toiminnan alkuun Virossa. Viisi vuotta sitten tilanne oli hänen mukaansa vielä aivan toinen.

”Olen joutunut sanomaan joillekin asiakkaille suoraan, että Virossa ei tälle liikeidealle tule pankkitiliä saamaan. Ennen pystyin tarjoamaan yrittäjille kokonaispakettia, johon kuului yhdessä pankkitilin avaaminen, mutta sellaista en voi enää luvata.”

Hankaluudet koskettavat nimenomaan niitä henkilöitä, jotka eivät asu Virossa. Vironmäki kertoo suomalaisesta kiinteistösijoittajasta, joka perusti yrityksen Viroon mutta ei saanut avattua tiliä, koska hän asui Suomessa. Toinen Suomessa asuva henkilö taas halusi ryhtyä tekemään arvopaperikauppaa, mutta hänellekään ei myönnetty tiliä.

Myös Virossa jo toimivilta yrittäjiltä on saatettu sulkea pankkitili.

”Selvitykset täytyy tehdä pankille todella tarkasti. Tärkeintä on perustella, miten yrityksen toiminta liittyy Viroon, jos henkilö ei asu siellä. Asiakasta on voitu juoksuttaa kolmekin kertaa pankissa kovissa kuulusteluissa. Vaikka hänellä olisi ollut selkeä liiketoimintasuunnitelma, niin pankki ei suostunut tiliä avaamaan”, Vironmäki kertoo.

Tilin avaaminen on helpompaa, jos henkilö asuu Virossa. Silloin hänen tietonsa ovat virolaisissa rekistereissä ja yhteyksien osoittaminen Viroon käy sujuvammin.

”Jos varman päälle haluaa perustaa Viroon yrityksen, niin täytyy muuttaa tänne. Tilanne on toinen, jos on kyse yrityksestä, jolla on Virossa toimipiste tai tuotantotilat ja työntekijöitä. Tällöin liiketoiminta tapahtuu aidosti Virossa.”

Viron liiketoimintaan erikoistunut asianajaja Kalle Pedak kertoo, että aloittelevilta suomalaisilta yrittäjiltä usein puuttuvat vaadittavat todisteet Viro-kytköksistä – joko ei ole vielä asiakkaita tai aloitettua toimintaa maassa, Pedak kuvailee.

”Suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset aloittavat yleensä niin, ettei heillä ole kättä pidempää toimintaa Virossa. Virolaiset pankit sitten arvioivat, onko yrittäjällä riittävästi toimintaa Virossa. Jos sellaisesta ei ole näyttöä, pankki ei myönnä tiliä”, Pedak kertoo.

Lisäksi tänä päivänä moni yritystoiminta on sähköistä tai muulla tavoin aineetonta, jolloin voi olla vaikeaa osoittaa, miksi yrityksen pitäisi toimia juuri Virossa.

Vaikeudet koskettavat erityisesti pienyrittäjiä. Yrityksillä, joilla on emoyhtiö Suomessa, on paremmat mahdollisuudet pankkien kanssa asioimiseen kuin yksittäisillä henkilöillä.

Vironmäki ei osaa sanoa, miksi pankit ovat hylänneet sellaisia asiakkaita, jotka tilitoimiston näkökulmasta olisivat aivan rehtejä asiakkaita.

Pankit saavat kuitenkin itse määritellä asiakkaansa, ja niiden on lain mukaan tunnettava asiakkaansa perinpohjaisesti. Kaikki eurooppalaiset pankit ovat joutuneet tiukentamaan sääntöjään vuonna 2017 voimaan tulleen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estävän lain jälkeen. Ulkomailla asuvien ihmisten taustojen selvittäminen voi olla hankalaa.

Virossa pankit ovat erityisen varovaisia maassa paljastuneiden rahanpesuskandaalien jäljiltä. Se on Vironmäen mukaan ymmärrettävää. Rahanpesusta kiinni jääminen johtaa tuntuviin sakkoihin.

”Tämä alkoi venäläisten liikemiesten rahanpesusta, mutta rehellisten pienyrittäjien toiminta vaikeutuu. Isot toimijathan löytävät kyllä kanavat hämärien rahojen pyörittelyyn. Pienet kärsivät isojen sotkuista.”

Periaatteessa suomalainen yrittäjä voisi tehdä bisnestä suomalaisen pankkitilin avulla, sillä virolaisilla yrityksillä on lupa avata tili mihin tahansa EU-maahan. Muitakin maita kuitenkin sitoo täysin sama rahanpesulainsäädäntö.

”Eli joku yrittäjä voisi haluta avata tilin Suomessa olevaan pankkiin, mutta sieltä sanotaan, että yrityksesi on Virossa, miksi et avaa tiliä sinne”, Vironmäki kertoo.

Vironmäen mukaan pankkihankaluuksilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Ulkomaiset investoinnit Viroon voivat vähentyä, vaikka Viro on periaatteessa houkutteleva yrityskohde.

Ilmiö on tuttu myös Suomen suurlähetystön erityisasiantuntija Hannu Arhinmäelle. Hänenkin tietojensa mukaan pankit noudattavat pikkutarkasti lakeja ja määräyksiä. Syynä on huoli uusista rahanpesuskandaaleista.

Arhinmäen mukaan pankkivaikeudet eivät ole radikaalisti vähentäneet suomalaisten kiinnostusta Viroon, mutta ne ovat hidastaneet yritysten perustamista Viroon. Ilman virolaista pankkitiliä toimiminen Virossa on erittäin hankalaa, Arhinmäki sanoo.

”Pienten yritysten, joilla ei ole paljon voimavaroja, pitää tapella paljon. Suurilla yrityksillä on enemmän mahdollisuuksia ja aikaa”, Arhinmäki sanoo.

Suomen Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori kertoo keskustelleensa ilmiöstä virolaisten kollegoidensa kanssa.

Vuoren mukaan Virossa yritetään nyt neuvotella pankkien kanssa, jotta pankkien ehdot ja toimintatavat olisivat yhdenmukaisia. Vuoren mielestä pohjimmiltaan pankkien lähtökohdat ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä, ja tiukemmat säädökset kitkevät harmaata taloutta, veronkiertoa ja väärinkäytöksiä.

”Murrostilanteessa menee vähän aikaa, ennen kuin oikea toimintatapa löytyy. Toisaalta tämä on hyvä, että markkinat putsaantuvat, mutta samalla harmittaa niiden puolesta, joille tulee lisää byrokratiaa.”

Vironmäen mielestä pankkien tiukat säännöt vetävät mattoa Viron e-asukasohjelman alta. Suomalaiset ovat Viron suurin e-asukasryhmä.

E-asukasohjelman tarkoituksena oli houkutella Viron palveluiden pariin Viron ulkopuolella asuvia yrittäjiä eli niin sanottuja non-resident-henkilöitä.

”Viron valtio markkinoi kovasti tätä e-residencyä, mutta siihen liittyvää tiliä ei voi avata”, Vironmäki sanoo.

Toisaalta jokaisen tulisi kysyä itseltään, miksi haluaa yrittää Virossa siellä asumatta, sanoo Simo Heinmaa tilitoimisto Profia Arvestusesta. Heinmaa on perehtynyt e-asukasohjelmaan ja näkee, että sitä on voitu käyttää myös väärin.

”Voi kysyä, että miksi joku eteläkorealainen, joka ei ole koskaan käynyt Virossa, haluaa Viron e-asukkaaksi ja mitä hän haluaa sen avulla tehdä”, Heinmaa sano.

Monia houkuttelee Viron edullinen veropolitiikka. E-asukasohjelma ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että yrityksen verotus siirtyisi Viroon. Silti Viro on käärinyt e-asukkaiden avulla verotuloja jo miljoonia euroja.

Heinmaan mukaan e-asukasohjelma on saattanut aiheuttaa verovajetta maihin, jotka olisivat ansainneet verotulot Viroon siirretystä toiminnasta.

Toisaalta e-asukasohjelman luvattiin tuovan Viroon miljardien edestä investointeja, mutta näin ei ole käynyt. Muitakin selvittämättömiä kysymyksiä ohjelmaan liittyy, kuten se, minkä maan lainsäädäntöä e-asukkaan yritykseen sovelletaan.

”Ymmärrän kyllä digitaalisten nomadien kaukokaipuun, mutta verotus ei toimi niin, että valitaan sopiva maa verotuksen perusteella ja perustetaan sinne yritys. On esitetty jopa näkemyksiä, että koko e-asukasohjelma tulisi lopettaa. Tärkeintä olisi keskittyä niihin, jotka oikeasti tuovat investointeja Viroon eivätkä operoi muissa maissa virolaisilla liikeyrityksillä.”

Myös Heinmaalla on asiakkaita, joiden toiminta Virossa on viivästynyt pankkien tarkkuuden takia. Heinmaa kuitenkin ymmärtää pankkeja. E-asukasohjelma on vetänyt puoleensa hämäriä hahmoja, ja heidän vuokseen myös suomalaiset yrittäjät joutuvat kärsimään.

”Asiakkaan tunteminen ei ole enää läpihuutojuttu. Onhan se surullista, että ollaan menty niin pitkälle, että tavallisia suomalaisia pidetään epäilyttävinä. Suomalaisilla on kuitenkin paljon luontevia yhteyksiä Viroon”, Heinmaa sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää