Talous

Tutkimus: Pienten asuntojen buumiin liittyvät pelot osoittautuivat turhiksi, ainakin toistaiseksi

Pienimpien asuntojen osuus on kasvanut 2010-luvulla erityisesti muissa suurissa kaupungeissa kuin Helsingissä.

Pienten asuntojen buumista ei ole aiheutunut kovin suuria ongelmia – ainakaan vielä, voi päätellä Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tuoreesta tutkimuksesta.

Tulosten mukaan asuinalueet eivät ole päässeet pienten asuntojen lisääntymisen myötä eriytymään eikä niiden viihtyvyys ole kärsinyt.

Yksiöiden ja pienten kaksioiden yleistymisen ja etenkin niiden keskittymisen tietyille alueille on pelätty aiheuttavan monenlaisia taloudellisia ja sosiaalisia riskejä.

Riskit liittyvät esimerkiksi vuokralla asumiseen, nuorten ja pienituloisten keskittymiseen joillekin alueille sekä asukkaitten suureen vaihtuvuuteen.

”Pienten asuntojen määrän kasvussa on tunnistettavissa mahdollisia ongelmia, mutta ne näyttävät jääneen pieniksi ja olevan osin suhdanneluonteisia”, päättelee PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

Pienten kerrostaloasuntojen – erityisesti yksiöiden – rakentaminen on lisääntynyt 2010-luvulla varsinkin suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Helsingissä Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa rakennettiin 2010-luvulla yksiöitä keskimäärin 3 100 vuodessa, mutta vuonna 2017 määrä oli 5 100 ja viime vuonna jo 6 900.

Yksiöiden yleistyminen on herättänyt myös epäilemään, onko asuntokanta riittävän monipuolinen tulevaisuudessa, kun väestörakenne muuttuu.

PTT:n tutkimuksen kaupunkikohtaisessa tarkastelussa havaittiin, että yksiöiden suuri suhteellinen määrä on jo vääristänyt asukkaiden ikäjakaumaa joillakin alueilla.

Pienasuntovaltaisista kiinteistöistä voisi tulla laajempi ongelma, jos niiden kielteiset vaikutukset ulottuisivat korttelin tai kaupunginosan tasolle asti.

Se vie Ruuskasen mukaan oman aikansa, ja yksiöitten osuus on kasvanut tuntuvasti vasta viime vuosina uudisrakentamisessa.

”Riski laajemmasta eriytymiskehityksestä koskee alueita, joilla sijaitsee paljon kiinteistöjä, joissa on verrattain suuri pienten asuntojen osuus”, Ruuskanen selventää.

Tutkimukseen haastatelluilta isännöitsijöiltä saatiin myös kielteisiä arvioita pienten asuntojen yleistymisestä, joskaan niitäkään ei ollut kovin paljon.

Ongelmina isännöitsijät pitivät lähinnä vaikutuksia omaan työmäärään, kiinteistöjen kustannuksiin ja asukasvaihtuvuuteen. Puolet oli sitä mieltä, että pienissä asunnoissa on levottomampaa.

Isännöitsijöiden mukaan pienten asuntojen riskejä vähentää se, että niillä on usein hyvä sijainti ja lähellä on palveluita.

Alueellisesti tarkasteltuna pienimpien asuntojen osuus on kasvanut 2010-luvulla erityisesti muissa suurissa kaupungeissa kuin Helsingissä.

Yksiöiden osuus uusista asunnoista on ollut Tampereella, Turussa ja Oulussa pääkaupunkiseutua suurempi. Näissä kaupungeissa yksiöiden osuus lähti vuoden 2015 jälkeen selkeään kasvuun.

Samalla asuntojen koko on pienentynyt. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden koot ovat vaihdelleet vuosittain, mutta suunta on ollut laskeva. Helsingissä yksiöiden keskikoko on 2010-luvulla vaihdellut 32,5 neliön ja 36,8 neliön välillä.

Kaksioidenkin koko on pienentynyt, mutta ei yhtä voimakkaasti.

Oulussa, Turussa ja Tampereella yksiöiden koko on supistunut tuntuvasti. Viime vuonna keskimäärin pienimmät kaksiot sijaitsivat Tampereella. Turussa kaksioiden koko laski tarkasteluajanjaksolla yli viisi neliötä.

”Pienistä asunnoista on puhuttu leimallisesti pääkaupunkiseudun ilmiönä, vaikka niiden osuus on noussut eritoten muissa suurissa kaupungeissa”, Ruuskanen huomauttaa.

Kerrostaloasuntojen rakentaminen tasaantuu lähivuosina, sillä myönnettyjen rakennuslupien määrä saavutti huippunsa vuonna 2017 ja on sen jälkeen laskenut.

Pienten asuntojen kysynnän sen sijaan odotetaan pysyvän voimakkaana kasvukeskuksissa, kun kaupungistuminen jatkuu.

Pienten asuntojen tarjonnan kasvuun on osaltaan vaikuttanut rahoitusmarkkinoiden muutos sekä vuokra-asuntojen kasvava merkitys sijoituskohteena.

Uudet pienet asunnot ovat viime vuosina päätyneet pääasiassa vapaarahoitteisiksi vuokra-asunnoiksi, joiden omistajina on sijoitusrahastoja ja muita institutionaalisia sijoittajia, mutta myös tavallisia kotitalouksia.

Pienten asuntojen kysyntää on kasvattanut ehkä eniten yhden henkilön asuntokuntien määrän kasvu erityisesti nuorten ja ikääntyvien ikäryhmissä. Yleisintä yksinasuminen on 20–29-vuotiailla sekä ja 60-vuotiailla.

Yksinasuvien määrä on kasvanut Suomessa 2010-luvulla yli 10 000 hengen vuosivauhtia. Ihan viime vuosina yhden hengen kotitaloudet ovat lisääntyneet vuosittain liki 30 000 kotitalouden vauhtia.

Viime vuonna Suomessa oli 1,19 miljoonaa yksinasuvaa, mikä on 44 prosenttia asuntokunnista. Turussa ja Tampereella yksinasuvien osuus on kuitenkin muita kaupunkeja suurempi eli yli puolet, ja Helsingissäkin lähes puolet.

Helsingissä yhden hengen kotitalouksien osuus on jo tasaantunut, mutta pääkaupunkiseudulle suuntautuvan muuttoliikkeen vuoksi yksinasuvien määrä kasvaa yhä myös Helsingissä.

PTT:n tutkimus perustuu kuuden suuren kaupungin esiesimerkkialueiden tarkastelun lisäksi muun muassa rakentamisen tilastoihin, tutkimuskirjallisuuteen, kaupunkien, sijoittajien ja rakennuttajien haastatteluihin sekä kyselyyn isännöitsijöille.

Tarkastellut alueet olivat Espoossa Matinkylä ja Suurpelto, Helsingissä Latokartano ja Rastila, Oulussa Limingantulli ja Toppila, Tampereella Kalevanrinne ja Vuores, Turussa Vasaramäki ja Virusmäki-Raunistula ja Vantaalla Myyrmäki ja Tikkurila.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää