Talous

Postin työntekijät uhkaavat kahden viikon lakolla – ”Surullista, että Pau antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta”

Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää. Osapuolten oli määrä vielä tänään tavata valtakunnansovittelijan toimistossa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Pau kertoo tiedotteessaan aloittavansa lakon maanantaina 11. marraskuuta kello 6. Lakko päättyisi sunnuntaina 24. marraskuuta kello 24.

Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää. Pau ilmoittaa tarvittaessa myöhemmin lisää uusista lakkotoimista.

Nykyinen sopimus Paun ja Palvelualojen työnantajaliitto Paltan välillä päättyy kuun lopussa. Osapuolet kiistelevät muun muassa siitä, minkä alan työehtosopimuksen piirissä jakajat ja lajittelijat vastedes ovat.

Kiistaa on palkkojen lisäksi muun muassa työajoista ja -vuoroista sekä muun postin yhdistämisestä varhaisjakeluun.

Paun mukaan työnantajan tavoitteena on korvata nykyiset viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräykset ja ehdot Teollisuusliiton ja Medialiiton jakelua koskevan työehtosopimuksen määräyksillä.

”Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista”, sanoo Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen tiedotteessa.

Palta on ilmoittanut, ettei sen neuvotteluesitys alentaisi henkilökohtaisia palkkoja.

Sunnuntaina uutisoitiin, että Postin työehtosopimusneuvotteluihin etsitään apua valtakunnansovittelijalta. Osapuolten on määrä tavata sovittelijan luona tänään tiistaina kello 16.

Työehtosopimusneuvottelujen osapuolten vapaaehtoiset neuvonpidot valtakunnansovittelijan toimistossa eivät ole kovin yleisiä, eikä niistä yleensä edes juuri julkisuuteen kerrota.

Vapaaehtoisesta sovittelusta haetaan yleensä apua ja tukea, jos neuvotteluissa ei päästä eteenpäin omin päin, mutta toisaalta ei vielä uhata työnseisauksella.

”Minun aikanani on ollut vain yksi, lentäjiä koskenut vapaaehtoinen sovittelu, mutta siinäkin riidassa osapuolet pääsivät lopulta sopuun omin voimin”, kertoo valtakunnansovittelijan nelivuotisen pestin elokuussa 2018 aloittanut Vuokko Piekkala.

Työnantajien Palta julkisti tiistaina tiedotteen, jonka mukaan se ei ole saanut työriitalain edellyttämiä virallisia lakkoilmoituksia vaan kuuli lakkouhasta mediasta.

”Mikäli tieto pitää paikkansa, olen pettynyt. Lakko ei ole oikea tapa löytää ratkaisua tilanteeseen, vaan asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvotteluteitse. On surullista, että Pau antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta samana päivänä, kun neuvotteluosapuolet ovat menossa vapaaehtoiseen sovitteluun”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

”Emme ole esittäneet työehtosopimuksen vaihtamista, vaan nykyisen sopimuksen kehittämistä lähemmäs Postin kilpailijoiden noudattamaa Jakelualan sopimusta. Olemme myös taanneet nykyisiä palkkoja sekä keskeisiä lisiä vastaavan ansion säilymisen sopimuskauden ajaksi”, Aarto sanoo.

Postipalveluiden johtaja Yrjö Eskola muistuttaa Postin tiedotteessa, että yrityksessä työskentelee tuhansia muitakin kuin Paun jäseniä.

Eskolan mukaan Postissa on noin 22 000 työntekijää ja nyt sillä on yhteensä 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. Paun sopimuksen piirissä on Postin mukaan noin 42 prosenttia henkilöstöstä.

Pau kertoo pyytäneensä muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea. Se muistuttaa, että kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting ilmoitti, että liiton hallitus kokoontuu ensi viikolla, jolloin mahdollista tukea käsitellään. ”Mutta voin jo nyt luvata, että solidaarisuutta löytyy.”

Zittingin mukaan on mahdollista, että Merimies-Unioni joutuu miettimään ”varsin mittavia toimenpiteitä. On sitten oma kysymyksensä, jos se johtaa liikenteen pysähtymiseen.”

Lokakuun lopussa on päättymässä myös muita työehtosopimuksia.

Jo elokuussa alkaneet neuvottelut SAK:laisen Teollisuusliiton ja työnantajien Teknologiateollisuuden välillä ovat niinikään edenneet nihkeästi.

Viime perjantaina Teollisuusliitto kertoi, että osapuolten näkemykset kaikista isoista kysymyksistä, kuten työajasta ja palkoista ovat varsin kaukana toisistaan. Samoin on viestinyt Teknologiateollisuus.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan tällä viikolla ei varsinaisia neuvotteluja käydä, vaan sovun hieronta jää ihan lokakuun loppuun eli ensi viikon alkuun.

STTK:laisen ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden neuvottelut teollisuuden toimihenkilöiden työehdoista puolestaan katkesivat miltei alkuunsa, kun Pro piti työnantajien tavoitteita täysin kohtuuttomina.

Julkisuuteen vuodettujen työnantajien ensimmäisten tavoitelistojen mukaan esimerkiksi lisä- ja ylityökorvauksia sekä vuorolisiä olisi leikattu, lomaraha puolitettu ja helatorstai ja loppiainen muutettu säännölliseksi työajaksi. Myös kilpailukykysopimuksen tuoma 24 tunnin työajan vuotuinen pidennys säilyisi.

Maanantain tiedotteessa Pron jäsenille kerrottiin, että neuvotteluja jatketaan ryhmissä.

Pron hallitus on koolla huomenna keskiviikkona ja päättää mahdollisista toimista, mikäli sopuun ei päästä, sanoo Pron puheenjohtja Jorma Malinen.

Valtakunnansovittelijaa eivät tällä kierroksella vielä muut kuin postisopimuksen osapuolet ole lähestyneet, Piekkala kertoo.

Vapaaehtoinen sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla oli tällä kertaa neuvottelijoiden eli Paun ja Paltan oma aloite. Myös valtakunnansovittelija voi osapuolet sellaiseen kutsua, mikäli tilanne näyttää lukkiutuneelta.

”Vapaaehtoinen sovittelu saattaa olla parempi vaihtoehto kuin kovempien painostuskeinojen, kuten lakon tai työsulun käytön kautta toteutettava pakkosovittelu”, Piekkala sanoo.

Piekkala muistuttaa, että suuri osa sadoista työehtosopimuksista saadaan uusittua ”ihan neuvotteluteitse” ja ilman pakkosovitteluja.

Suomessa työtaistelusta tulee ilmoittaa toiselle osapuolelle ja valtakunnansovittelijalle kaksi viikkoa etukäteen.

Ilmoitusvelvollisuus koskee vain työnseisauksia, kuten lakkoa ja työsulkua. Esimerkiksi työsaartoa tai ylityökieltoa se ei koske.

”Ajatus etukäteisilmoituksessa on se, että vastapuoli saa aikaa valmistautua lakkoon tai työsulkuun”, Piekkala sanoo.

”Täytyy muistaa, että jos esimerkiksi työntekijäpuoli haluaa käyttää lakkoa, sen vaikutukset ulottuvat työnantajan lisäksi tämän asiakkaisiin, kuten matkustajiin tai laskuja tai vaikka Aku Ankan postitse saaviin ihmisiin”, Piekkala huomauttaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  7. 7

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  10. 10

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  2. 2

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää