Talous

Koneen Henrik Ehrnrooth Thyssenkruppin hissien ostoyrityksestä: Tällainen mahdollisuus tulee kerran sukupolvessa

Kone on tehnyt tänä vuonna yli kolme miljoonaa euroa tulosta päivässä.

Hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi yhtiön osavuosikatsaustilaisuudessa yhtiön uskovan, että saksalaisen Thyssenkruppin myynnissä olevat hissitoiminnot sopisivat ”ideaalisesti” osaksi Konetta.

”Kyse on kerran sukupolvessa tarjottavasta mahdollisuudesta”, Ehrnrooth sanoi yhtiön pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä keskiviikkona.

”Jos onnistutaan, niin hienoa.”

Ehrnrooth sanoi, että Thyssenkruppin hisseistä käynnissä olevasta tarjouskilpailusta liikkuu maailman medioissa paljon ”aika villiäkin tietoa”. Hän kehotti suhtautumaan eri lähteistä tulevaan tietoon kriittisesti.

Muuten Kone ei kommentoinut ostohankettaan, joka olisi onnistuessaan Suomen taloushistorian suurimpia ja tekisi Koneesta maailman suurimman hissiyhtiön.

Heinä–syyskuun liiketoiminnasta riitti Koneen pääkonttorissa hyvää kerrottavaa.

Oikaistu liikevoitto kasvoi 17,6 prosenttia vuoden takaiseen vertailujaksoon verrattuna, ja kasvu oli markkinaa nopeampi kaikissa liiketoiminnoissa.

Toiminnan kannattavuutta mittaava oikaistu liikevaihtomarginaali nousi vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 12,6 prosenttiin vertailukauden 12,0 prosentista.

Kun vielä tilauksia on sisällä jo 8,4 miljardin euron arvosta ja tilausten katemarginaali oli parantunut, Koneen pääkonttorissa oli tyytyväistä väkeä.

Vuoden 2019 ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana Koneen oikaistu liikevoitto oli 870 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa, että Kone on tehnyt tulosta yli 3,2 miljoonaa euroa joka päivä.

Yhtiön liikevaihto oli kolmannella vuosineljänneksellä noin 2,5 miljardia euroa, mikä oli lähes 12 prosentin kasvu vuoden takaisesta.

Tulosta paransivat etenkin uudet tilaukset ja palvelut, kuten huolto. Vuoden takaiseen nähden uusien laitteiden liikevaihto kasvoi 12,9 prosenttia ja palveluliiketoiminta yli 10 prosenttia.

Ehrnroothin mukaan saatujen tilausten hyvä kasvu kaikilla alueilla jatkui. Liikevaihdon kasvu oli vahvalla tasolla uuslaitetoimitusten ja palveluliiketoiminnan ripeän kasvun ansiosta.

Ehrnrooth kiinnitti tiedotustilaisuudessa huomiota siihen, että työllisyyden parantuessa ympäri maailman monessa Euroopan maassa ja Aasiassa on jo työvoimapulaa koko rakennusalalla. Se näkyy erityisesti Koneen kaltaisella yhtiöllä, joka tarvitsee taitavaa työvoimaa.

”Euroopassa meillä ei ole tarpeeksi työperäistä maahanmuuttoa. Me tarvitsemme Euroopassa ja Suomessa lisää väkeä, joka haluaa tulla tänne töihin”, Ehrnrooth sanoi.

Hänen mukaansa esimerkiksi Puolassa osaavasta työvoimasta on jo selvää työvoimapulaa.

Vaikka talous- ja geopoliittiset näkymätkin ovat entistä epävarmemmat, Ehrnrooth sanoi Koneen suhtautuvan luottavaisesti vuoteen 2020 Koneen kilpailukyvyn, hyvän tilauskannan ja huoltoliiketoiminnan kasvun tähden.

Yhtiö korotti ennustettaan prosenttiyksiköllä niin, että se odottaa nyt liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuuttakurssein 5–8 prosenttia tänä vuonna.

Markkinakehitys ympäri maailman oli maltillista kolmannella vuosineljänneksellä. Koneelle tärkeä markkina Kiina kasvoi hieman, samoin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alue.

Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa markkinat heikkenivät hieman. Pohjois-Amerikan markkinat olivat vakaita.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Prinssi Andrew jättäytyy pois julkisista tehtävistään Epstein-kohun takia

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää