Talous

HS-analyysi: Nokia voi pian joutua vaihtamaan johtajiaan

Osa sijoittajista on jo menettänyt luottamuksensa yhtiöön.

Verkko­laitteita valmis­tava Nokia on suu­rissa vaikeuk­sissa. Lupauk­set läpi­murrosta viiden­nen sukupolven (5g) matka­puhelin­tekniikassa eivät ole toteutuneet tai ne toteutuvat ehkä vasta tulevaisuudessa.

Ongelmien kärjistyminen herättää väistämättä kysymyksen toimitusjohtaja Rajeev Surin asemasta ja hallituksen vastuusta.

Yhtiön lähivuosien liiketoiminta on rakennettu pitkälti 5g-tekniikan vaaraan. Siksi ongelmat uudessa tekniikassa ovat erittäin vakavia. Mitä enemmän aikaa kuuluu, sitä pidemmäksi saattaa kilpailijoiden etumatka kasvaa. Nokia on siis kärjistäen ainakin jossain määrin kriisiyhtiö – taas kerran.

Keskeinen ongelma on yksinkertaistaen se, että Nokia on jo kaksi vuotta luvannut poikkeuksellisen itsevarmasti läpimurtoa 5g-markkinoilla. Torstaina tuli selväksi, että lupaukset ovat olleet ylimitoitettuja.

Yhtiön 5g-tuotteet ovat asiasta perillä olevien mielestä kilpailijoiden tuotteita huonompia. Siksi niihin pitää investoida enemmän. Tämä taas johti siihen, että hallitus päätti keskeyttää vuosineljänneksittäisten osinkojen maksamisen estääkseen kassan ehtymisen.

Nokian nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat syyskuun lopussa enää 344 miljoonaa euroa. Viime vuoden syyskuun lopussa ne olivat 1,9 miljardia euroa. Uudet työpaikkojen vähennykset lienevät enää ajan kysymys.

 

Epäselvästi sanottu on yleensä myös epäselvästi ajateltu.

Itsevarmat lupaukset ovat vaarallisia, koska tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa luotettavasti.

Toimitusjohtaja Suri on jo kaksi vuotta luvannut lähes kuuta taivaalta 5g-tekniikassa, mutta lupaukset osoittautuvat torstaina katteettomiksi. Nokian osake romahti, ja se halpeni myös perjantaina tuntuvasti.

Monet sijoittajat kiinnittävät torstaina huomiota myös siihen, kuinka epävarmasti ja epäselvästi toimitusjohtaja Suri ja talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola puhuivat puhelinkonferenssissa.

Epäselvästi sanottu on yleensä myös epäselvästi ajateltu. Herää kysymys, tietävätkö keskeiset johtajat, miten Nokian ongelmat ratkaistaan. Vai onko Nokia jossain määrin jopa tuuliajolla, koska suunnitelmat 5g:n läpimurrosta ovat epäonnistuneet pahoin?

Ongelmat vaikuttavat vieläkin pahemmilta, jos Nokiaa vertaa ruotsalaiseen kilpailijaan Ericssoniin.

Ericsson oli kaksi vuotta sitten polvillaan ja joutui järjestelemään liiketoimintansa uusiksi. Nokialla olisi ollut mahdollisuus hyötyä Ericssonin vaikeuksista, mutta se ei onnistunut käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Kahdessa vuodessa Ericsson on taas noussut jaloilleen. Ainakin heinä–syyskuussa se pärjäsi paljon paremmin kuin Nokia. Ericssonin muutti osavuosikatsauksessaan näkymänsä valoisammaksi, kun taas Nokian tulevaisuutta varjostavat epävarmuuden raskaat pilvet.

Nokian osakkeen romahdus tarkoittaa, että osa sijoittajista ei enää luota Nokiaan eikä mahdollisesti toimitusjohtaja Suriin. Kun luottamuksen kerran menettää, sitä voi olla hyvin vaikea hankkia takaisin ainakaan puhumalla.

Perustellusti voi myös kysyä, onko yhtiön hallitus ollut aivan ajan tasalla Nokian ongelmista. Tai onko ongelmia mahdollisesti haluttu kätkeä parempia aikoja odotellessa?

Keskeiset syyt osakkeen romahdukseen olivat tulevaisuudennäkymien synkistyminen, 5g-riskien toteutuminen ja osingonmaksun keskeyttäminen. Erikoisena voi pitää sitäkin, että yhtiö ylipäätään julkisti hyvin pitkän 3–5 vuoden arvion kannattavuudestaan.

Nokia ei antanut ennen osavuosikatsausta tulosvaroitusta, vaikka olisi ehkä pitänyt. Tulosvaroituksen antamisesta päättää yhtiön hallitus, jossa puheenjohtajana on Risto Siilasmaa.

Useat muut pörssiyhtiöt kertovat yleensä ennen osavuosikatsausta julkistettavalla tulosvaroituksella, jos ne muuttavat arviotaan liiketoiminnan kehittymisestä joko huonommaksi tai paremmaksi. Ei olisi myöskään yllättävää, jos sijoittajat Yhdysvalloissa nostaisivat Nokiaa vastaan ryhmäkanteen tulosvaroituksen pimittämisestä.

 

Yksi painava syy Nokian kompurointiin on johtamisessa.

Nokian ongelmia punnitessa on toisaalta pidettävä mielessä myös se, että yritys on edelleen liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yhtiö. Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli heinä–syyskuussa suurempi kuin yhdelläkään pörssiin listatulla teollisuusyhtiöllä.

Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli heinä–syyskussa 478 miljoonaa euroa. Teollisuusyhtiöistä lähimpänä on Neste, jonka vertailukelpoinen liikevoitto oli 435 miljoonaa euroa.

Markkina-arvossa Nokian ohitse ovat kiilanneet hissejä ja liukuportaita valmistava Kone, finanssiyhtiö Nordea ja Neste. Vertailu sinänsä ei ole aivan reilua, koska yhtiöt toimivat eri toimialoilla.

Yksi painava syy Nokian kompurointiin on asioista perillä olevien mielestä johtamisessa – taas kerran. Nokiassa on paljon huippuosaamista, jonka paras mahdollinen hyödyntäminen edellyttää määrätietoista ja johdonmukaista johtamista.

Ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin yhdistäminen Nokiaan on ollut ennakoitua hankalampaa, 5g-suunnitelmien toteuttaminen on ollut ailahtelevaa, johtajien keskuudessa on erimielisyyttä tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavista keinoista ja eri yhtiöistä tulleiden ihmisten toimintatavat poikkeavat toisistaan.

Jos ongelmat ovat myös syvällä yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa tai sen toimeenpanossa, Nokian hallituksen olisi myös arvioitava toimiaan itsekriittisesti.

Suuressa kansainvälisessä yhtiössä mittavat ongelmat johtuvat tuskin koskaan yhdestä ihmisestä. Nykyaikaisen suuryhtiön johtaminen on joukkuepeliä hallituksen ja ylimpien johtajien välillä.

Pelistä tulee vaikeaa, jos ei ole lujaa yhteistä näkemystä siitä, millä keinoilla se voitetaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  9. 9

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  6. 6

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  10. 10

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää