Talous

HS-analyysi: Nokia voi pian joutua vaihtamaan johtajiaan

Osa sijoittajista on jo menettänyt luottamuksensa yhtiöön.

Verkko­laitteita valmis­tava Nokia on suu­rissa vaikeuk­sissa. Lupauk­set läpi­murrosta viiden­nen sukupolven (5g) matka­puhelin­tekniikassa eivät ole toteutuneet tai ne toteutuvat ehkä vasta tulevaisuudessa.

Ongelmien kärjistyminen herättää väistämättä kysymyksen toimitusjohtaja Rajeev Surin asemasta ja hallituksen vastuusta.

Yhtiön lähivuosien liiketoiminta on rakennettu pitkälti 5g-tekniikan vaaraan. Siksi ongelmat uudessa tekniikassa ovat erittäin vakavia. Mitä enemmän aikaa kuuluu, sitä pidemmäksi saattaa kilpailijoiden etumatka kasvaa. Nokia on siis kärjistäen ainakin jossain määrin kriisiyhtiö – taas kerran.

Keskeinen ongelma on yksinkertaistaen se, että Nokia on jo kaksi vuotta luvannut poikkeuksellisen itsevarmasti läpimurtoa 5g-markkinoilla. Torstaina tuli selväksi, että lupaukset ovat olleet ylimitoitettuja.

Yhtiön 5g-tuotteet ovat asiasta perillä olevien mielestä kilpailijoiden tuotteita huonompia. Siksi niihin pitää investoida enemmän. Tämä taas johti siihen, että hallitus päätti keskeyttää vuosineljänneksittäisten osinkojen maksamisen estääkseen kassan ehtymisen.

Nokian nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat syyskuun lopussa enää 344 miljoonaa euroa. Viime vuoden syyskuun lopussa ne olivat 1,9 miljardia euroa. Uudet työpaikkojen vähennykset lienevät enää ajan kysymys.

 

Epäselvästi sanottu on yleensä myös epäselvästi ajateltu.

Itsevarmat lupaukset ovat vaarallisia, koska tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa luotettavasti.

Toimitusjohtaja Suri on jo kaksi vuotta luvannut lähes kuuta taivaalta 5g-tekniikassa, mutta lupaukset osoittautuvat torstaina katteettomiksi. Nokian osake romahti, ja se halpeni myös perjantaina tuntuvasti.

Monet sijoittajat kiinnittävät torstaina huomiota myös siihen, kuinka epävarmasti ja epäselvästi toimitusjohtaja Suri ja talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola puhuivat puhelinkonferenssissa.

Epäselvästi sanottu on yleensä myös epäselvästi ajateltu. Herää kysymys, tietävätkö keskeiset johtajat, miten Nokian ongelmat ratkaistaan. Vai onko Nokia jossain määrin jopa tuuliajolla, koska suunnitelmat 5g:n läpimurrosta ovat epäonnistuneet pahoin?

Ongelmat vaikuttavat vieläkin pahemmilta, jos Nokiaa vertaa ruotsalaiseen kilpailijaan Ericssoniin.

Ericsson oli kaksi vuotta sitten polvillaan ja joutui järjestelemään liiketoimintansa uusiksi. Nokialla olisi ollut mahdollisuus hyötyä Ericssonin vaikeuksista, mutta se ei onnistunut käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Kahdessa vuodessa Ericsson on taas noussut jaloilleen. Ainakin heinä–syyskuussa se pärjäsi paljon paremmin kuin Nokia. Ericssonin muutti osavuosikatsauksessaan näkymänsä valoisammaksi, kun taas Nokian tulevaisuutta varjostavat epävarmuuden raskaat pilvet.

Nokian osakkeen romahdus tarkoittaa, että osa sijoittajista ei enää luota Nokiaan eikä mahdollisesti toimitusjohtaja Suriin. Kun luottamuksen kerran menettää, sitä voi olla hyvin vaikea hankkia takaisin ainakaan puhumalla.

Perustellusti voi myös kysyä, onko yhtiön hallitus ollut aivan ajan tasalla Nokian ongelmista. Tai onko ongelmia mahdollisesti haluttu kätkeä parempia aikoja odotellessa?

Keskeiset syyt osakkeen romahdukseen olivat tulevaisuudennäkymien synkistyminen, 5g-riskien toteutuminen ja osingonmaksun keskeyttäminen. Erikoisena voi pitää sitäkin, että yhtiö ylipäätään julkisti hyvin pitkän 3–5 vuoden arvion kannattavuudestaan.

Nokia ei antanut ennen osavuosikatsausta tulosvaroitusta, vaikka olisi ehkä pitänyt. Tulosvaroituksen antamisesta päättää yhtiön hallitus, jossa puheenjohtajana on Risto Siilasmaa.

Useat muut pörssiyhtiöt kertovat yleensä ennen osavuosikatsausta julkistettavalla tulosvaroituksella, jos ne muuttavat arviotaan liiketoiminnan kehittymisestä joko huonommaksi tai paremmaksi. Ei olisi myöskään yllättävää, jos sijoittajat Yhdysvalloissa nostaisivat Nokiaa vastaan ryhmäkanteen tulosvaroituksen pimittämisestä.

 

Yksi painava syy Nokian kompurointiin on johtamisessa.

Nokian ongelmia punnitessa on toisaalta pidettävä mielessä myös se, että yritys on edelleen liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yhtiö. Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli heinä–syyskuussa suurempi kuin yhdelläkään pörssiin listatulla teollisuusyhtiöllä.

Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli heinä–syyskussa 478 miljoonaa euroa. Teollisuusyhtiöistä lähimpänä on Neste, jonka vertailukelpoinen liikevoitto oli 435 miljoonaa euroa.

Markkina-arvossa Nokian ohitse ovat kiilanneet hissejä ja liukuportaita valmistava Kone, finanssiyhtiö Nordea ja Neste. Vertailu sinänsä ei ole aivan reilua, koska yhtiöt toimivat eri toimialoilla.

Yksi painava syy Nokian kompurointiin on asioista perillä olevien mielestä johtamisessa – taas kerran. Nokiassa on paljon huippuosaamista, jonka paras mahdollinen hyödyntäminen edellyttää määrätietoista ja johdonmukaista johtamista.

Ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin yhdistäminen Nokiaan on ollut ennakoitua hankalampaa, 5g-suunnitelmien toteuttaminen on ollut ailahtelevaa, johtajien keskuudessa on erimielisyyttä tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavista keinoista ja eri yhtiöistä tulleiden ihmisten toimintatavat poikkeavat toisistaan.

Jos ongelmat ovat myös syvällä yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa tai sen toimeenpanossa, Nokian hallituksen olisi myös arvioitava toimiaan itsekriittisesti.

Suuressa kansainvälisessä yhtiössä mittavat ongelmat johtuvat tuskin koskaan yhdestä ihmisestä. Nykyaikaisen suuryhtiön johtaminen on joukkuepeliä hallituksen ja ylimpien johtajien välillä.

Pelistä tulee vaikeaa, jos ei ole lujaa yhteistä näkemystä siitä, millä keinoilla se voitetaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  7. 7

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  8. 8

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  9. 9

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  10. 10

   Pääministeri Sanna Marin saapui ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa: ”Ei näihin tehtäviin kukaan voi olla täysin valmis”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  7. 7

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  8. 8

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  9. 9

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  10. 10

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää