Talous

Postin uusi avaus: Helsingin keskustaan sovituskopit verkkokaupasta tilatuille tuotteille

Yhtiö mainostaa uutta liikeideaansa ilmastoystävällisenä ja pyrkii karsimaan turhaa kuljettamista.

Posti avaa marraskuun alussa Helsinkiin uuden tilan, jossa asiakkaat voivat avata noutamiaan paketteja ja sovittaa verkkokaupasta tilaamiaan tuotteita.

Lisäksi Posti tuo tilaan verkkokauppiaita, jotka voivat esitellä ja myydä omia tuotteitaan, kuten huonekaluja ja vaatteita.

Tilan nimeksi tulee Box eli vapaasti suomennettuna paketti, ja se avautuu marraskuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Keskuskadulle. Postin asiakaskokemuksen ja -kanavien yksikön johtajan Kaisa Ilolan mukaan liikeidea on uusi koko Euroopassa.

”Verkkokaupan ja kodin välistä on puuttunut toimija, ja se olisi Postille luontainen rooli. Liiketoimintaamme kuuluu verkkokaupan tukeminen, koska olemme sen logistinen kumppani.”

Uudessa pisteessä asiakas voi vastaanottaa ja purkaa verkkotilauksensa. Puretut pakkausmateriaalit saa jättää kierrätettäväksi ja muiden käytettäväksi.

Tilattuja vaatteita voi sovittaa sovituskopeissa. Jos vaatteet eivät sovi, ne voi panna takaisin laatikkoon ja lähettää heti palautettavaksi.

Samassa tilassa toimii myös pienille verkkokauppayrittäjille tarkoitettu kivijalkamyymälä. Avausviikolla myymälään tulee suomalaisia sisustukseen ja pukeutumiseen keskittyneitä verkkokaupan yrityksiä.

Boxissa kokeillaan myös Postin digipalveluja. Esimerkiksi pakettien ja kirjeiden lähetys sujuu itsepalvelupaikalla, joita on tulossa myöhemmin lisää ympäri Suomen. Itsepalvelupisteellä saa tarvittaessa videoyhteyden Postin asiakaspalveluun, mutta paikalla on myös henkilökuntaa auttamassa.

Paperipostin määrä vähenee jatkuvasti Postin jakelussa. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla paketti- ja verkkokauppa sekä kuljetuspalvelut ylittivät puolet Postin liikevaihdosta ensi kertaa yhtiön historiassa.

”Yhä pienenevä ja dramaattisestikin laskeva osa liikevaihdosta tulee kirjejakelusta. Se on raskas ja haikea asia, mutta siitä huolimatta pitää rakentaa uutta liiketoimintaa, jotta Postilla olisi tulevaisuus”, Ilola toteaa.

Posti on ollut tämän murroksen takia vuoden aikana paljon otsikoissa. Paperinen viestintä muuttuu digitaaliseksi ja kirjeiden jakelu vähenee, mikä murentaa postin ydinliiketoimintaa.

On puhuttu paljon siitä, mitä Postille pitäisi tehdä, jotta sen tulevaisuus olisi turvattu kestävällä tavalla.

Lue lisää: Pörssiin, Posti-vero vai nykymeno? Postin tulevaisuus voidaan hoitaa ainakin kolmella tavalla

Tämän syksyn Posti-kohu alkoi siitä, kun Posti päätti siirtää myös pakettien lajittelijat halvempaan sopimukseen jakelijoiden kanssa.

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan pattitilanteessa. Postin neuvottelujen piirissä on noin 10 000 työntekijää, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Kiistaa on palkkojen lisäksi muun muassa työajoista ja -vuoroista sekä muun postin yhdistämisestä varhaisjakeluun.

Verkkokauppaa on kritisoitu varsinkin pikamuodin palauttamisen synnyttämistä päästöistä. Monissa verkkokaupoissa palauttaminen on ilmaista, mikä myös madaltaa palauttamisen kynnystä.

Miten Posti suhtautuu pikamuodin paisuvaan ongelmaan?

”On totta, että erityisesti vaateostoksia palautetaan paljon mutta esimerkiksi elektroniikkaa todella vähän. Verkkokaupat myyvät sitä, mitä kuluttajat haluavat ostaa. Postissa voimme roolimme puolesta vaikuttaa tavaran turhaan kuljettamiseen”, Ilola selittää.

”Tutkimuksemme mukaan ei ole ympäristön kuormituksen kannalta eroa siinä, meneekö vaate kivijalkaan vai verkkokauppaan. Sillä on väliä, mitä tapahtuu sen jälkeen.”

Ilola neuvoo ihmisiä valitsemaan sellaisen noutopisteen, josta paketin voi hakea muun asioinnin yhteydessä. Pistettä voi tarpeen mukaan myös vaihtaa.

Ilolan mukaan Boxin toiminta on mietitty ilmastoa ajatellen. Pisteessä kokeillaan esimerkiksi uusia pakkauksia, jotka kestävät kolme kiertoa kuljetuksen alusta loppuun. Niitä voi käyttää esimerkiksi nettikirpputoreilla kaupattavan tavaran lähettämiseen myyjältä ostajalle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  10. 10

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää