Talous

Osakkeet rikkovat ennätyksiä, vaikka maailmantaloutta riivaa suuri epävarmuus: kyteekö markkinoilla jo vaarallinen hintakupla?

Osakkeiden kallistumista Yhdysvalloissa ovat ekonomistien mielestä jouduttaneet rahapolitiikka ja ennakoitua paremmat tiedot reaalitaloudesta.

Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat perjantaina uusiin ennätyslukemiin, vaikka tutkimuslaitokset ovat varoittaneet yhä painokkaammin maailmantaloutta varjostavista suurista riskeistä.

Yksinkertaisin selitys on se, että yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuloskehitys on ollut ennakoitua parempaa. Monet yhtiöt ovat viime aikoina julkaisseet heinä–syyskuun osavuosikatsauksia.

”Pitkällä aikavälillä raha­politiikka on merkittävä syy siihen, minkä takia osakkeet etenkin Yhdys­vallois­sa ovat kallis­tuneet. Se on myös odotettua, sillä raha­politiikan ollessa kevyttä sijoittajilla ei ole oikein vaihtoehtoja”, sanoo Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman.

Suurista yhdysvaltalaisista osakeindekseistä S&P 500 vahvistui perjantaina prosentin 3 067 pisteeseen ja Nasdaq runsaan prosentin 8 386 pisteeseen, mitkä ovat siis uusia ennätyksiä. Myös Euroopassa ja Helsingin pörssissä osakkeet ovat kallistuneet tänä vuonna kohtalaisen paljon.

Matalan korkotason takia sijoittajilla on kannustin siirtää pääomaa korkosijoituksista osakkeisiin, jotta ne saavuttaisivat tuottotavoitteensa. Ja kun osakkeiden kysyntä kasvaa, niiden hinnat kallistuvat.

Suurin yksittäinen uhka maailmantaloudelle on Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota. Se on aiheuttanut maailmantalouteen mittaava epävarmuutta, minkä takia euroalueen ja Kiinan talouskasvu on hidastunut.

Sen sijaan Yhdysvalloissa talouskasvu ei ole hidastunut läheskään yhtä paljon kuin synkimmissä arvioissa. Kauppaministeriön keskiviikkona julkaisemien ennakkotietojen mukaan Yhdysvaltojen talouden kasvuvauhti oli heinä–syyskuussa 1,9 prosenttia.

Samana päivänä keskuspankki kevensi rahapolitiikka kolmannen kerran tänä vuonna suojatakseen Yhdysvaltojen taloutta maailmantalouden kasvaneilta riskeiltä.

Perjantaina työministeriö kertoi, että työllisten määrä Yhdysvalloissa kasvoi selvästi ekonomistien ennakko-odotuksia enemmän.

”Yhdysvalloissa reaalitaloudesta tulevat uudet tiedot ovat jatkuvasti parempia kuin synkimmät ennusteet. Markkinoilla on myös yhä enemmän toiveita siitä, että kauppasodassa saadaan aikaan sopimus”, Schauman sanoo.

Lokakuun puolivälissä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi tuntuvasti arviotaan maailmantalouden kehittymisestä. Keskeiset syy maailmantalouden näkymien huonontumiselle ovat kauppapoliittiset ja geopoliittiset jännitteet.

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,0 prosenttia, mikä olisi hitainta sitten vuonna 2008 kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin jälkeen. Viime vuonna maailmantalous kasvoi 3,6 prosenttia.

IMF:n arvion mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Kuluvan vuoden osalta ennuste on 0,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisessä ennusteessa.

Finanssi­ryhmä OP:n pää­ekonomisti Reijo Heiskanen on samaa mieltä, että osakkeiden kallistumi­seen vaikuttavat etenkin raha­politiikka ja odotettua paremmat tiedot reaali­taloudesta.

”Rahapolitiikan keventämisen takia Yhdysvaltojen talouden näkymät ovat hieman valoisammat kuin aikaisemmin. Jos katsotaan Yhdysvaltojen teollisuutta, se on jo käytännössä taantumassa. On siis mahdollista, että Yhdysvaltojen talous on jossain määrin heikommassa tilassa kuin miltä se päällisin puolin näyttää.”

Toisaalta Yhdysvaltojen talous perustuu voimakkaasti kulutuskysyntää, minkä takia teollisuustuotannon supistuminen ei ole yhtä suuri ongelma kuin euroalueella. Kulutuskysynnän osuus Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta on noin 70 prosenttia.

”Työttömyyden selvä lisääntyminen on yleensä se, joka ennakoi Yhdysvalloissa taantumaa. Toistaiseksi työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina ja työttömyys on hyvin vähäistä”, Heiskanen sanoo.

Työttömyysaste oli lokakuussa 3,6 prosenttia, mikä oli vain 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin syyskuussa.

Heiskasen mielestä osakemarkkinoilla ei ole vielä merkkejä hintakuplista. Tosiasia kuitenkin on, että hintakuplia on liki mahdoton ennustaa.

”Osittain osakkeet ovat jo todella kalliita. En kuitenkaan puhuisi hintakuplista, koska talouskasvu Yhdysvalloissa hidastuu ennusteiden perusteella maltillisesti. Ilmeisesti markkinat arvioivat, että ensi vuodelle ennustettu noin kahden prosentin talouskasvu on riittävää tukeakseen osakkeiden hintoja.”

Schaumanin mielestä osakemarkkinoilla taas on hintakuplan vaara. Hintakuplat ovat vaarallisia siksi, että ne voivat aiheuttaa arvaamattoman suuren paniikin, joka voi pahimmillaan johtaa rahoitusmarkkinoiden kriisiin.

”Keskeisin syy hintakuplan vaaraan on rahapolitiikka. Yhdysvalloissa osakkeet ovat kallistuneet hyvin pitkään ja erittäin paljon, mikä on seurausta vuosia kestäneestä erittäin kevyestä rahapolitiikasta”, Schauman sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  2. 2

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  7. 7

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  8. 8

   Tutkijat varoittavat: valtamerten happi hupenee huolestuttavaa tahtia

  9. 9

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  7. 7

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  10. 10

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää