Talous

Kommentti: Verotietojen julkisuutta ei pidä kaventaa kevein perustein, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka

Kieltopyyntöjen hyväksyminen nyt tehdyllä tavalla ja laajuudessa on mielestämme virheellinen, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Jääkö vuosi 2019 historiaan vuotena, jolloin Suomessa vähin äänin hylättiin ajatus verotietojen avoimuudesta?

Näin voi hyvinkin käydä, jos Verohallinnon nyt tekemä linjaus rohkaisee yhä useampia suurituloisia kieltämään omien tietojensa julkaisun tiedotusvälineille toimitettavalla listalla. Lopputulos on se, että media ei entiseen tapaan pysty tarjoamaan suomalaisille kattavaa ja todenmukaista näkymää yhteiskunnan tulonjakoon.

Nyt kieltoa ennätti pyytää 231 suomalaista, joiden tulot ylittivät viime vuonna yli 100 000 euroa. Kyse on listasta, jonka Verohallinto tarjoaa medialle helpottaakseen toimittajien tiedonhankintaa verotietojen julkaisupäivänä marraskuun alussa.

Toistaiseksi kyse on pienestä joukosta. Yli puolet kieltoa hakeneista heräsi asiaan vasta määräpäivän jälkeen, kun viestimet uutisoivat siitä, kuinka moni oli mahdollisuutta käyttänyt. Kaikkiaan yli 100 000 ansio- ja pääomatuloa ansainneita on alle 70 000.

Varmuudella voi ennustaa, että seuraavana vuonna kieltoa pyytää merkittävästi useampi suomalainen. Jos luku nousee tuhansiin, voi perustellusti kysyä, onko koko ajatus verotietojen avoimuudesta vesitetty.

Yksittäiset verotiedot pysyvät julkisina, mutta niiden kaivaminen vaatii paitsi valtavasti käsityötä myös melkoisia ennustajan lahjoja. Vuosittain suurituloisimpien listalla on iso joukko kansalaisia, joiden sijoitus tulokärjessä on yllätys. Yleensä tällöin ollaan yhteiskunnallisesti merkityksellisen asian äärellä, sekä yhteiskunnan kehityksen että tulonjaon vinkkelistä.

 

Seuraa riski, että tiedoista vedetään vääriä johtopäätöksiä.

Klassinen esimerkki verotietojen hyödyllisyydestä oli katsastusasemien yksityistäminen. Valtion päätöksellä vanhat katsastuskonttorit myytiin toimivalle johdolle, joka vähän myöhemmin myi yrityksen ulkomaisille sijoittajille. Katsastushinnat nousivat, mutta elämänsä kaupat tehneet johtajat käärivät kymmenien miljoonien tilin.

Juuri nyt samanlaisia kehityskulkuja on meneillään esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla.

Monesti verotiedot saattavat olla ainoa tapa saada näkymä julkisten varojen käyttöön, sikäli kun on kyse julkishallinnon tai valtion laitosten ja yhtiöiden johdon palkkauksesta.

Jos ja kun mediassa esitetyt tiedot ovat maanantaista lähtien puutteellisia, tarjolla on vähintäänkin epätäydellinen kuva suomalaisten tuloista ja veroista. Tästä seuraa riski, että tiedoista vedetään vääriä johtopäätöksiä.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina verotiedoista kuten ennenkin. Teemme parhaamme, jotta pystymme tarjoamaan lukijoillemme mahdollisimman tarkan kuvan vuoden 2018 verotuksesta.

HS:n Verokoneessa ovat pian julki kaikkien tiedossamme olevien, yli 150 000 euroa vuodessa ansaitsevien suomalaisten tulo- ja verotiedot. Kyse ei ole siten kenen tahansa tulotietojen levittelystä, vaan hyvinkin rajatusta joukosta suomalaisia. Moni heistä on yhteiskunnallinen vaikuttaja, ja heidän tulo- ja verotiedoillaan voi olla uutisarvoa.

Verottajan ratkaisu ei siis vaikuta toimituksen tekemiin julkaisupäätöksiin.

Kieltopyyntöjen hyväksyminen nyt tehdyllä tavalla ja laajuudessa on mielestämme virheellinen, ja on ilmeistä että ratkaisu tullaan haastamaan.

Verohallinto pohjaa linjauksensa EU:n tietosuoja-asetukseen. Tämä antaa kansalaisille mahdollisuuden tarkistaa hänestä tallennettuja tietoja ja jopa saada tietonsa poistetuksi rekisteristä.

Verotietojen käyttötarkoitus on kuitenkin selkeästi journalistinen, ja niiden käsittely kuuluu tietosuojalakiin kirjatun poikkeuksen piiriin. Sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden turvaamiseksi on laissa määritelty journalistista työtä koskevia erivapauksia, eikä verotietojenkaan luovuttamista medialle ja edelleen kansalaisten saataville pitäisi lain mukaan estää.

Lähtökohtaisesti verotiedot eivät liioin ole niin arkaluonteisia, että niiden julkaisun estäminen olisi perusteltua.

Tietosuojaa koskevat säädökset ovat selkeitä, ja niissä on hyvin otettu huomioon suomalaisen avoimen yhteiskunnan perinne ja tarpeet. Tästä huolimatta verottaja on päätynyt ratkaisuun, joka on vastoin lainsäätäjän kirjaamaa tarkoitusta.

Julkaisukieltoa esittäneet ovat joutuneet perustelemaan verottajalle pyyntönsä. Verohallinnosta saadun tiedon mukaan perustelut ovat liittyneet hakijoiden kokemiin haittoihin esimerkiksi liiketoiminnassa tai sosiaalisessa elämässä. Myös terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät perustelut ovat olleet yleisiä. Hakijat ovat maininneet esimerkiksi julkisuuden aiheuttaman ahdistuksen, kiusaamisen ja jopa uhkaukset.

Perusteita ei pidä väheksyä. Myös viestimet joutuvat toistuvasti tilanteisiin, jossa joudumme vakavasti puntaroimaan, onko julkistettavasta tiedosta koko yhteiskunnalle syntyvä arvo suurempi kuin yksittäiselle henkilölle kenties aiheutuva haitta.

Tässä tapauksessa Verohallinnolla ei ole kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta tai edes pyrkimystä selvittää, ovatko kieltopyynnöissä esitetyt perustelut riittäviä ja uskottavia. Kaikkiin hakemuksiin on suostuttu henkilön oman subjektiivisen kertoman pohjalta. Emme tiedä edes sitä, kuinka moni perusteluista on oikeasti totta.

Käytännössä verotietojen julkisuutta on ryhdytty kaventamaan varsin kevein, ellei jopa mielivaltaisin perustein.

Verotiedot ovat tärkeä, symbolinenkin elementti siinä rakennelmassa, johon perustuu suomalainen avoin yhteiskuntamalli. Ne tarjoavat eväitä poliittiseen keskusteluun yhteiskunnan suunnasta ja tulevan lainsäädännön kehittämisestä. Tulojen ja verojen läpinäkyvyys ruokkii luottamusta yhteiskunnan eri asemissa olevien kansalaisryhmien välillä.

Verotiedot mittaavat käsitystämme kohtuudesta. Voimme seurata esimerkiksi johtotason palkitsemisen oikeudenmukaisuutta sekä palkka- ja pääomatulojen keskinäistä kehitystä.

Joka vuosi verotiedot tuottavat kansalaisille myös uusia roolimalleja, esimerkkejä lahjakkuuteen perustuvasta menestyksestä tai omalla työllään vaurastuneista ammattilaisista.

Avoimuus on suomalainen hyve, josta kannattaa pitää kiinni.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  10. 10

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää