Talous

Terveysyritys Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan

Hinnaksi on tulossa noin 362 miljoonaa euroa. Kaupan myötä Pihlajalinna poistuu Helsingin pörssistä.

Terveysyritys Mehiläinen ostaa saman alan yrityksen Pihlajalinnan. Mehiläinen on tehnyt Pihlajalinnasta ostotarjouksen ja yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen tänään tiistaina, Mehiläinen kertoo tiedotteessaan.

Kaupan myötä Pihlajalinna poistuu Helsingin pörssistä. Mehiläinen ei ole pörssinoteerattu.

Mehiläinen on Suomen suurin terveys- ja hoivayhtiö, jonka suurin omistaja on pääomasijoittaja CVC Capital Partners. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli hieman yli 900 miljoonaa euroa. Terveyspalveluiden osuus yhtiöstä on noin 75 prosenttia, mutta yhtiö on laajentunut nopeasti myös hoivassa.

Pihlajalinna on kooltaan puolet Mehiläisestä. Mehiläinen on Pihlajalinnaa selvästi kannattavampi liikevoittoprosentilla mitaten.

Yhtiöiden yhdistyminen menee kilpailuviranomaisten syyniin, ja prosessi voi olla pitkä. Mehiläisen hallituksen puheenjohtaja Andreas Tallberg sanoo yhtiöiden olevan siihen täysin varautuneita. Kun Attendo viime vuonna myi terveystoimintansa Terveystalolle, kilpailuviranomaiset käsittelivät kauppaa reilusti yli puoli vuotta.

Tallbergin mukaan varsinainen ostotarjous alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen, ja kauppa on ehkä toteutettu maaliskuussa, jos vielä silloinkaan. Väliaikana yhtiöt toimivat edelleen kilpailijoina.

Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään mukaan Mehiläisen ja Pihlajalinnan palveluverkosto ja paikalliset markkinaosuudet täydentävät toisiaan. Mehiläisellä oli viime vuoden lopussa 440 toimipistettä, ja kaupan myötä toimipisteverkosto laajenee 49 uudelle paikkakunnalle.

Mehiläisen Järvenpää sanoo, ettei odota kaupan aiheuttavan ”hirvittävän isoja” henkilöstövaikutuksia.

Pihlajalinna on ollut erityisen vahva erityisesti Pirkanmaalla ja Länsi-Suomessa. Yhtiön perusti noin 20 vuotta sitten lääkäri Mikko Wirén, joka oli pitkään myös toimitusjohtajana. Viime vuodet hän on johtanut yhtiön hallitusta. Hän on sitoutunut olemaan yhdistetyssä yhtiössä mukana integraatiovaiheen ajan.

”Se, mikä on hyvin merkittävää, ovat entistä leveämmät hartiat, joilla voimme palvella julkisen sektorin yhä suuremmiksi kasvavia toimijoita”, Wirén sanoo tulevaan maakuntauudistukseen viitaten.

Julkisten asiakkaiden eli kuntien ja kuntayhtymien ostot tuovat noin puolet yhdistyneen yhtiön liikevaihdosta. Osa tulee ulkoistuksista, osa muun muassa hoitovuorokausimaksuista, maksusitoumuksista ja muista keinoista, joilla julkiset toimijat ostavat palveluita yksityisiltä yrityksiltä.

Ostotarjouksen jälkeen Pihlajalinnan osake kallistui tiistaina yli 40 prosenttia.Sekä Mehiläinen että Pihlajalinna ovat kasvaneet erityisesti yritysostojen kautta. Yrityskaupat ovat hoiva- ja terveysalalle muutenkin tyypillisiä: esimerkiksi toiseksi suurin terveysyritys Terveystalo otti ison harppauksen viime vuonna ostamalla Attendon kaikki terveyspalvelut.

Kolme suurinta terveys- ja hoivayritystä liikevaihdolla mitaten ovat Mehiläinen, Terveystalo ja Attendo. Seuraavina tulevat Pihlajalinna ja Esperi Care.

Myös Pihlajalinna on laajentunut nopeasti ja havitellut valtakunnallista näkyvyyttä, mutta tämän se on tehnyt osin kannattavuutensa kustannuksella. Yhtiö on tullut tunnetuksi erityisesti kunnissa tehdyistä laajoista ulkoistuksista, jotka ovat viime aikoina hyytyneet.

Mehiläinen ehti kaapata itselleen jalansijan erikoissairaanhoidosta, kun Meri-Lapin kunnat ulkoistivat sille Länsi-Pohjan keskussairaalan. Tämän jälkeen maan hallitus kiristi kuntien mahdollisuuksia ulkoistuksiin.

Inderesin terveysyhtiöitä seuraava analyytikko Petri Kajaani näkee Mehiläisen ostotarjouksen järkevänä ja luonnollisena jatkumona 10–20 vuotta jatkuneelle kehitykselle, jossa isommat ostavat pienempiä toimijoita ja tulevat vahvemmiksi.

”Isompana ollaan vahvempia. On kattavampi verkosto ja enemmän muskeleita kehittää liiketoimintaa eteenpäin paremmin”, Kajaani sanoo.

Myös isoja työterveys- ja vakuutusdiilejä on isona yhtiönä helpompi saada, hän sanoo.

Kajaanin mukaan Pihlajalinnan tuloskunnon ja osakekurssin kehittyminen on ollut aika vaikeaa vuoden 2015 listautumishuuman jälkeen. Hän sanoo, että Pihlajalinnalla oli tuolloin todella hyvät näkymät samoin kuin koko sote-sektorilla kokonaisuudessaan, mutta sen jälkeen Pihlajalinnan kilpailutilanne on kiristynyt eikä yhtiön kannattavuus ole parantunut sillä tavoin kuin yhtiö kuvitteli.

Kajaanin mukaan Pihlajalinna on tehnyt aika hurjapäisesti investointeja ja yritysostoja, mutta yrityksen kasvu ei ole näkynyt osakkeiden arvon nousuna.

Pihlajalinna ei ole ollut yhtä kannattava kuin sen suuremmat kilpailijat Mehiläinen, Terveystalo ja Attendo. Vaikka Pihlajalinna on henkilöstön osalta tehostanut toimintaansa, se ei ole Kajaanin mukaan näkynyt kannattavuudessa.

Kajaanin mukaan Pihlajalinnan huonomman kannattavuuden taustalla on monia tekijöitä. Yksi syy on se, että Mehiläinen ja Terveystalo toimivat paljon enemmän yksityisellä puolella.

”Minusta myös tuntuu, että Mehiläisellä ja Terveystalolla on kyky ohjata liiketoimintaa paremmin, tehokkaammin ja kannattavammin kuin Pihlajalinnalla.”

Hän lisää, että Pihlajalinnan liikevaihdosta iso osa tulee julkiselta sektorilta, jossa toimiminen on lähtökohtaisesti heikommin kannattavampaa kuin yksityisten lääkärikeskusten pyörittäminen.

Kajaanin mukaan kuitenkin myös Pihlajalinnan yksityiset lääkärikeskukset kannattavat huonommin kuin kilpailijoidensa. Pihlajalinnalla on edelleen monta yksityistä lääkärikeskusta, jotka tekevät tappiota.

”Toimipaikkakohtainen kannattavuus on selvästi huonompi”, hän sanoo.

Taustalla on muun muassa huonompi käyttöaste.

Ostotarjouksessa Pihlajalinnan osakkeenomistajille tarjotaan 16 euron käteisvastike jokaista Pihlajalinnan liikkeeseen laskettua ja ulkona olevaa osaketta kohden, jolloin Pihlajalinnan osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 362 miljoonaa euroa.

Pihlajalinnan pääomistajat, joilla on yli 60 prosenttia osakkeista, ovat hyväksyneet tarjouksen.

Pihlajalinna kertoi tiistaina heinä–syyskuun tuloksestaan. Yhtiön oikaistu liikevoitto 9,3 miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi 122,7 miljoonaan euroon.

Viime vuonna samaan aikaan liikevoitto oli 6 miljoonaa euroa ja liikevaihto 116,3 miljoonaa euroa.

Pihlajalinna aloitti kesäkuussa kulukuurin, joka johti noin 180 työtehtävän päättymiseen. Kulukuurin tarkoituksena on leikata kustannuksia noin 17 miljoonaa euroa vuodessa.

Oikaisu 5.11. kello 12.35: Jutun aiemmassa versiossa mainittiin, että terveyspalveluiden osuus Mehiläisestä olisi noin 30 prosenttia. Terveyspalveluiden osuus yhtiöstä on noin 75 prosenttia ja hoivan osuus 25 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  4. 4

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  10. 10

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää