Talous

Reino- ja Aino-tossujen valmistus siirrettiin Italiaan – Suomalaisyritys: ”Eivät he meiltä kysyneet tarjousta”

Kilpaileva yritys aikoo jatkaa tossuvalmistusta Lieksassa.

Tekstiiliyritys Finlayson on siirtänyt Reino- ja Aino-tossujen valmistuksen Italiaan. Tossut kokoaa vastaisuudessa perheyritys Calzaturificio Emanuela, kerrottiin Finlaysonin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Emanuelan tehdas sijaitsee Bagnacavallossa Ravennan maakunnassa Pohjois-Italiassa. Yritys on valmistanut erilaisia kotikenkiä yli 50 vuoden ajan.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan tarjouksia pyydettiin myös kahdelta toimijalta Suomesta, mutta tossujen kokoonpano kotimaassa olisi ollut selvästi kalliimpaa.

”Melkein voisi sanoa, että tuplat kalliimpaa oli Suomessa kokoonpano kuin Italiassa. Ero oli niin huima”, Kurttila sanoi.

Finlaysonin mukaan tossujen arvosta jää nyt Italiaan 25 prosenttia. Suomessa pelkän kokoonpanon osuus olisi Kurttilan mukaan ollut yli puolet tossujen lopullisesta arvosta.

Hän korostaa, että kyse on nimenomaan tossujen kokoonpanon siirtymisestä Italiaan.

”Reinojen kangas, pohja ja muut materiaalit tulivat aiemminkin ulkomailta, minkä jälkeen tossut koottiin Suomessa. Ainoa muutos on, että nyt ne kootaan Italiassa, jossa tossuissa käytettävä kangaskin valmistetaan”, Kurttila sanoo tiedotteessa.

Tossujen ruutukangas tulee Italiasta ja kengänpohjat Tšekistä. Suunnittelu, tuotekehitys ja myynti pysyvät Suomessa.

Finlayson kertoo tuoneensa Reinot myyntiin kolmessa eri värissä. Ainot ilmestyvät hyllyihin jouluksi. Tossut tulivat myyntiin Finlaysonin omissa liikkeissä ja S-ryhmän Prismoissa sekä molempien verkkokaupoissa. Reinojen ja Ainojen mallit ovat pysyneet entisellään.

Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä sen jälkeen, kun tossuja Lieksan tehtaalla valmistanut yritys PK Kappi meni konkurssiin.

Finlayson linjasi keväällä, ettei Reinojen ja Ainojen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Edellisen valmistajan konkurssi osoitti Finlaysonin mielestä yhtälön mahdottomuuden.

”Ajoimme itsemme liian ahtaalle, sillä tuotantokustannukset Suomessa olivat myyntihintaan nähden korkeat”, kertoo Tuire Erkkilä, joka toimi aiemmin PK Kappin toisena omistajana.

Erkkilä siirtyi kevään kaupan myötä Finlaysonille Reinoista ja Ainoista vastaavaksi liiketoimintajohtajaksi.

Finlaysonin mukaan tossujen kokoaminen Italiassa tulee halvemmaksi muun muassa tuotannon mittakaavaetujen takia. Italialaisyritys Emanuela tekee kenkiä useille asiakkaille ja myös omia merkkejään.

”Tuotannossa ei kannata kilpailla globaaleja markkinoita vastaan, jos meillä ei ole selkeää kilpailuetua. Jotkut tuotannot on vain viisaampaa tehdä siellä, mistä ne saa puolet halvemmalla”, Kurttila sanoi.

Kurttilan mukaan Reinojen ja Ainojen valmistusmäärät riippuvat siitä, miten ne alkavat mennä kaupaksi.

”Toivomme, että nämä ovat edelleen sellaiset tossut, joita menee kymmeniätuhansia vuodessa.”

Kevään jälkeen Finlaysonilla on ollut kiire saada tuotanto käyntiin ja perusmalliset Reinot ja Ainot kauppoihin isänpäivän ja joulun sesonkiin mennessä. Tulevaisuudessa on odotettavissa lisää tuotteita brändien ympärille.

”Ei varmasti jäädä seisomaan paikalleen”, Kurttila sanoi.

Samaan aikaan tossuvalmistusta Lieksassa on jatkamassa elokuussa perustettu yritys Suomi Kenkä, joka osti Reinojen ja Ainojen tuotannossa käytetyt koneet PK Kappin konkurssipesältä.

Toimitusjohtaja Kare Tikka kertoo STT:lle, että uusien tossujen eli Suomi-kenkien valmistus on tarkoitus aloittaa joulukuun alussa.

Yksiväriset, villahuopaiset kengät tulevat Tikan mukaan samankaltaiseen käyttöön kuin Reinot ja Ainot. Pohjamateriaali on erilainen, joten Suomi-kenkä sopii Tikan mukaan myös ulkokäyttöön.

Tossujen hinnaksi kaupassa tulee noin 59 euroa, kun Reinojen hinta Prisman verkkokaupassa oli tiistaina 34,95 euroa.

Suomi-kenkien hintaa nostavat kotimaisen valmistuksen ohella materiaalit, eli Italiasta tuleva villahuopakangas ja Suomessa kierrätyskumista valmistettu pohja.

”Meidän valmistuskustannukset ovat kovemmat, mutta uskon asiakkaiden ymmärtävän materiaalijutut ja kotimaisen valmistuksen”, Tikka sanoo.

Elokuussa perustetulla yrityksellä on tällä hetkellä Tikan ohella yksi työntekijä. Tarkoitus on palkata lisää PK Kappin entisiä työntekijöitä, kun tuotanto saadaan käyntiin.

Aloitusta on viivästyttänyt muun muassa muutto toisiin toimitiloihin Lieksassa. Siksi Tikka ei pysty varmasti sanomaan, ehtiikö yritys tossuineen mukaan tärkeään joulusesonkiin.

”Totta kai meitä kiinnostaa päästä joulumarkkinoille, koska siinä on aina iso myyntipiikki.”

Suomi Kenkä aikoo valmistaa Lieksassa myös Feelmax-paljasjalkakenkiä, joita tehtiin aiemmin Aasiassa. Tuotannon laatu Vietnamissa, Thaimaassa ja Kiinassa oli kuitenkin vaihtelevaa. Tikan mukaan ”välillä tuli hienoa ja välillä huonompaa”.

”Oli jo pitkään mietitty valmistusta vähintään Euroopassa, ja nyt kun löytyi konekanta konkurssipesältä, niin päätettiin lähteä kotimaiseen valmistukseen.”

Tikka nostaa esiin, että vaikka Finlayson oli kysynyt tarjouksia Reinojen ja Ainojen kokoamisesta Suomessa, niin tarjousta ei pyydetty Suomi Kengältä.

”Meillä olisi ollut kaikki valmiina juuri Reino-kenkien tekemistä varten. Eivät he meiltä ikinä kysyneet tarjousta.”

Ensimmäiset Reinot ja Ainot valmistettiin Tampereella 1930-luvulla. Tuotanto sijaitsi välillä Tšekissä, kunnes valmistus siirtyi Pohjois-Karjalan Lieksaan vuonna 2005.

Reinojen ja Ainojen suosio saavutti huippunsa vuoden 2010 tienoilla, jolloin tossuja valmistettiin 250 000 paria vuodessa. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen kysyntä alkoi heiketä nopeasti. Kun tossujen menekki hyytyi, edellinen valmistaja PK Kappi ajautui vaikeuksiin ja meni lopulta nurin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää