Talous

Reino- ja Aino-tossujen valmistus siirrettiin Italiaan – Suomalaisyritys: ”Eivät he meiltä kysyneet tarjousta”

Kilpaileva yritys aikoo jatkaa tossuvalmistusta Lieksassa.

Tekstiiliyritys Finlayson on siirtänyt Reino- ja Aino-tossujen valmistuksen Italiaan. Tossut kokoaa vastaisuudessa perheyritys Calzaturificio Emanuela, kerrottiin Finlaysonin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Emanuelan tehdas sijaitsee Bagnacavallossa Ravennan maakunnassa Pohjois-Italiassa. Yritys on valmistanut erilaisia kotikenkiä yli 50 vuoden ajan.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan tarjouksia pyydettiin myös kahdelta toimijalta Suomesta, mutta tossujen kokoonpano kotimaassa olisi ollut selvästi kalliimpaa.

”Melkein voisi sanoa, että tuplat kalliimpaa oli Suomessa kokoonpano kuin Italiassa. Ero oli niin huima”, Kurttila sanoi.

Finlaysonin mukaan tossujen arvosta jää nyt Italiaan 25 prosenttia. Suomessa pelkän kokoonpanon osuus olisi Kurttilan mukaan ollut yli puolet tossujen lopullisesta arvosta.

Hän korostaa, että kyse on nimenomaan tossujen kokoonpanon siirtymisestä Italiaan.

”Reinojen kangas, pohja ja muut materiaalit tulivat aiemminkin ulkomailta, minkä jälkeen tossut koottiin Suomessa. Ainoa muutos on, että nyt ne kootaan Italiassa, jossa tossuissa käytettävä kangaskin valmistetaan”, Kurttila sanoo tiedotteessa.

Tossujen ruutukangas tulee Italiasta ja kengänpohjat Tšekistä. Suunnittelu, tuotekehitys ja myynti pysyvät Suomessa.

Finlayson kertoo tuoneensa Reinot myyntiin kolmessa eri värissä. Ainot ilmestyvät hyllyihin jouluksi. Tossut tulivat myyntiin Finlaysonin omissa liikkeissä ja S-ryhmän Prismoissa sekä molempien verkkokaupoissa. Reinojen ja Ainojen mallit ovat pysyneet entisellään.

Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä sen jälkeen, kun tossuja Lieksan tehtaalla valmistanut yritys PK Kappi meni konkurssiin.

Finlayson linjasi keväällä, ettei Reinojen ja Ainojen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Edellisen valmistajan konkurssi osoitti Finlaysonin mielestä yhtälön mahdottomuuden.

”Ajoimme itsemme liian ahtaalle, sillä tuotantokustannukset Suomessa olivat myyntihintaan nähden korkeat”, kertoo Tuire Erkkilä, joka toimi aiemmin PK Kappin toisena omistajana.

Erkkilä siirtyi kevään kaupan myötä Finlaysonille Reinoista ja Ainoista vastaavaksi liiketoimintajohtajaksi.

Finlaysonin mukaan tossujen kokoaminen Italiassa tulee halvemmaksi muun muassa tuotannon mittakaavaetujen takia. Italialaisyritys Emanuela tekee kenkiä useille asiakkaille ja myös omia merkkejään.

”Tuotannossa ei kannata kilpailla globaaleja markkinoita vastaan, jos meillä ei ole selkeää kilpailuetua. Jotkut tuotannot on vain viisaampaa tehdä siellä, mistä ne saa puolet halvemmalla”, Kurttila sanoi.

Kurttilan mukaan Reinojen ja Ainojen valmistusmäärät riippuvat siitä, miten ne alkavat mennä kaupaksi.

”Toivomme, että nämä ovat edelleen sellaiset tossut, joita menee kymmeniätuhansia vuodessa.”

Kevään jälkeen Finlaysonilla on ollut kiire saada tuotanto käyntiin ja perusmalliset Reinot ja Ainot kauppoihin isänpäivän ja joulun sesonkiin mennessä. Tulevaisuudessa on odotettavissa lisää tuotteita brändien ympärille.

”Ei varmasti jäädä seisomaan paikalleen”, Kurttila sanoi.

Samaan aikaan tossuvalmistusta Lieksassa on jatkamassa elokuussa perustettu yritys Suomi Kenkä, joka osti Reinojen ja Ainojen tuotannossa käytetyt koneet PK Kappin konkurssipesältä.

Toimitusjohtaja Kare Tikka kertoo STT:lle, että uusien tossujen eli Suomi-kenkien valmistus on tarkoitus aloittaa joulukuun alussa.

Yksiväriset, villahuopaiset kengät tulevat Tikan mukaan samankaltaiseen käyttöön kuin Reinot ja Ainot. Pohjamateriaali on erilainen, joten Suomi-kenkä sopii Tikan mukaan myös ulkokäyttöön.

Tossujen hinnaksi kaupassa tulee noin 59 euroa, kun Reinojen hinta Prisman verkkokaupassa oli tiistaina 34,95 euroa.

Suomi-kenkien hintaa nostavat kotimaisen valmistuksen ohella materiaalit, eli Italiasta tuleva villahuopakangas ja Suomessa kierrätyskumista valmistettu pohja.

”Meidän valmistuskustannukset ovat kovemmat, mutta uskon asiakkaiden ymmärtävän materiaalijutut ja kotimaisen valmistuksen”, Tikka sanoo.

Elokuussa perustetulla yrityksellä on tällä hetkellä Tikan ohella yksi työntekijä. Tarkoitus on palkata lisää PK Kappin entisiä työntekijöitä, kun tuotanto saadaan käyntiin.

Aloitusta on viivästyttänyt muun muassa muutto toisiin toimitiloihin Lieksassa. Siksi Tikka ei pysty varmasti sanomaan, ehtiikö yritys tossuineen mukaan tärkeään joulusesonkiin.

”Totta kai meitä kiinnostaa päästä joulumarkkinoille, koska siinä on aina iso myyntipiikki.”

Suomi Kenkä aikoo valmistaa Lieksassa myös Feelmax-paljasjalkakenkiä, joita tehtiin aiemmin Aasiassa. Tuotannon laatu Vietnamissa, Thaimaassa ja Kiinassa oli kuitenkin vaihtelevaa. Tikan mukaan ”välillä tuli hienoa ja välillä huonompaa”.

”Oli jo pitkään mietitty valmistusta vähintään Euroopassa, ja nyt kun löytyi konekanta konkurssipesältä, niin päätettiin lähteä kotimaiseen valmistukseen.”

Tikka nostaa esiin, että vaikka Finlayson oli kysynyt tarjouksia Reinojen ja Ainojen kokoamisesta Suomessa, niin tarjousta ei pyydetty Suomi Kengältä.

”Meillä olisi ollut kaikki valmiina juuri Reino-kenkien tekemistä varten. Eivät he meiltä ikinä kysyneet tarjousta.”

Ensimmäiset Reinot ja Ainot valmistettiin Tampereella 1930-luvulla. Tuotanto sijaitsi välillä Tšekissä, kunnes valmistus siirtyi Pohjois-Karjalan Lieksaan vuonna 2005.

Reinojen ja Ainojen suosio saavutti huippunsa vuoden 2010 tienoilla, jolloin tossuja valmistettiin 250 000 paria vuodessa. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen kysyntä alkoi heiketä nopeasti. Kun tossujen menekki hyytyi, edellinen valmistaja PK Kappi ajautui vaikeuksiin ja meni lopulta nurin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selli­osastolla, sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta: ”Totta kai tämä johtuu Aarniosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  3. 3

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  4. 4

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  5. 5

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  6. 6

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  7. 7

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  8. 8

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  9. 9

   Jääkiekosta pitäisi poistaa yksi taklaamisen muoto, joka on sekä turhin että vaarallisin

  10. 10

   Tässä ovat Sdp:n uudet ministerit: Haatainen uusi nimi, Paatero tekee paluun, Harakka vaihtaa salkkua – Rinteestä varapuhemies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  7. 7

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  8. 8

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää