Talous

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä kauppasodassa liennytyksen merkkejä, Nordean pääekonomisti rauhoittelee toiveita epävarmuuden hälvenemisestä

Kiinan kauppaministeriön lausunnot ovat uusin merkki suurvaltojen välien lientymisestä.

Osakkeet kallistuivat torstaina tuntuvasti, koska neuvottelut Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan lopettamisesta ovat edistyneet.

Kiinan kauppaministeriö tiedotti suurvaltojen hyväksyneen suunnitelman, jossa osa uusista tuontitulleista poistetaan vaiheittain.

”Kahden viime viikon ajan molempien osapuolien neuvottelujohtajat ovat käyneet vakavia ja rakentavia keskusteluja siitä, kuinka molempien päähuolet ratkaistaan, ja he sopivat lisätullien purkamisesta vaiheittain”, sanoi ministeriön edustaja Gao Feng tiedotustilaisuudessa.

Mahdollisen neuvottelutulosten yksityiskohdista on hyvin vähän tietoa. Gao ei täsmentänyt, mistä tulleista täsmälleen ottaen on kyse tai millä aikataululla sopimus on tarkoitus allekirjoittaa.

Pörssipäivän päätyttyä kolme suurinta yhdysvaltalaista osaindeksiä, S&P 500, Dow Jones Industrial Average ja Nasdaq, olivat vahvistuneet hieman keskiviikon päätösnoteerauksesta.

Yhdysvallat ja Kiina ovat asettaneet vuoron perään uusia tuontitulleja. Ne kohdistuvat tuotteisiin, joiden tuontiarvo on satoja miljardeja dollareita.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu toppuuttelee toiveita epävarmuuden hälvenemisestä.

”Kauppasotaan on koko ajan liittynyt se, että soudetaan ja huovataan. Ennen kuin nimet ovat alla, ihan varmaksi tästä ei uskalla mistään mitään sanoa.”

Paine välirauhaan kasvaa molemmin puolin. Kun Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toimikausi päättyy ensi vuonna, hänelle tarjoutuu tilaisuus osoittaa hyökkäävän lähestymistapansa kauppapolitiikassa onnistuneen, kirjoittaa sanomalehti Financial Times.

Financial Times kirjoitti jo aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat harkitsee peruvansa lisätullit, jotka se asetti tuontiarvoltaan 112 miljardin dollarin kiinalaisille tuotteille syyskuussa.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että Kiina on kärsinyt Yhdysvaltoja enemmän talouskasvun hidastumisesta. Lisäksi esimerkiksi sianlihan ja muiden eläinproteiinien merkittävä kallistuminen huolettaa maan poliittista johtoa, koska se voisi poikia epävakautta.

Se lisää kiinalaisille painetta helpottaa yhdysvaltalaisten elintarvikkeiden tuontia maahan, Koivu arvioi.

Koivu ei usko, että ilman Kiinan tekemiä myönnytyksiä sopimusta maiden välillä on näköpiirissä. Hänen mukaansa kova Kiina-linja on harvinainen asia, josta sekä demokraatit että republikaanit ovat samaa mieltä. Mielipidetutkimusten mukaan aiempaa useampi amerikkalainen suhtautuu Kiinaan epäileväisesti.

Tullit ovat olleet keino, joka on ollut helppo iskostaa kansalaisten tajuntaan, Koivu katsoo. Kovin tehokkaita ne eivät ole.

”USA varmaan koko ajan haluaisi optimoida myös sitä tapaa, jolla Kiinan epäreiluksi koettua talous- ja kauppamallia kompensoidaan. Sektorikohtaiset vientikiellot amerikkalaisille yrityksille tai investointikiellot kiinalaisille yrityksille voivat toimia tehokkaammin kuin tullit. Näitä monimutkaisempia keinoja Trumpin on kuitenkin vaikea myydä omille äänestäjilleen.”

Kauppasota on merkittävä syy epävarmuuden lisääntymiseen maailmantaloudessa. Epävarmuus on jo heijastunut euroalueelle, jossa talouskasvu on hidastunut.

Saksan valtionlainojen tuottoprosentit kohosivat torstaina tasolle, jolla ne eivät ole olleet yli kolmeen kuukauteen. Valonpilkahdukset heijastuvat myös kullan hintaan.

Eurooppalaisten osakkeiden hintakehitystä mittaava Stoxx 600 -indeksi puolestaan vahvistui torstaina 0,4 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 0,3 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Postikiistan sovittelu jatkuu – Paun Heidi Nieminen vetoaa ”palkansaajapuolueen” ministeriin, Sdp:n Sirpa Paateroon

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Kansojen liigasta on avautumassa reitti myös jalkapallon MM-kisoihin – viimeiset EM-kisapaikat jaetaan kevään jatkokarsinnassa

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  9. 9

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  10. 10

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää