Talous

Danske Bank ennustaa pörssi­yhtiöiden osinkojen supistuvan: pienentää kotitalouksien ja valtion tuloja

Ennusteen mukaan pörssiyhtiöt maksavat kuluvan vuoden tuloksistaan osinkoja 11 miljardia euroa, mikä olisi kaksi miljardia euroa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Finanssiyhtiö Danske Bank ennustaa, että suomalaisten pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot vähenevät.

Ennusteen perusteella yhtiöt maksavat tämän vuoden tuloksistaan osinkoja 11 miljardia euroa, mikä olisi kaksi miljardia euroa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Merkittävimmät syyt yhteenlaskettujen osinkojen supistumiseen on se, että finanssiyhtiöt Sampo ja Nordea ovat päättäneet supistaa osinkojaan ja verkkolaitteita valmistavan Nokian hallitus päätti keskeyttää vuosineljänneksittäisen osingonmaksun loppuvuodeksi.

Kaikissa näissä kolmessa yhtiössä on osakkeenomistajina on runsaasti suomalaisia piensijoittajia, joten osinkojen supistuminen pienentää myös monien kotitalouksien tuloja. Osinkojen pieneneminen myös vähentää valtion verotuloja.Danske Bankin osakesalkunhoitaja Patrik Kanerva kuitenkin painottaa, että osinkojen supistamisesta huolimatta osinkotuotto pysyy edelleen hyvänä.

Osinkotuotto tarkoittaa osingon ja osakkeen hinnan suhdetta. Jos osakkeen hinta on 10 euroa ja osinko 0,50 euroa, osinkotuotto on viisi prosenttia.

Kanerva arvioi, että suomalaisten pörssiyhtiöiden osinkotuotto olisi 4,7 prosenttia. Se olisi tuntuvasti enemmän verrattuna muihin Euroopan osakemarkkinoihin tai korkosijoituksiin.

”Suomessa osinkotuotto on ollut useana vuotena peräkkäin Euroopan kärjessä, koska yhtiöiden taseet ovat vahvistuneet, liiketoimintaa on tehostettu, yhtiöt ovat investoineet ja kansainvälinen talouskasvun on edesauttanut tulosten paranemista”, sanoo Kanerva.

Kuluvana vuonna maailmantalouden näkymät ovat synkistyneet huomattavasti Kiinan ja Yhdysvaltojen pitkittyneen kauppasodan takia. Se on yksi painava syy myös euroalueen talouskasvun hidastumiseen, joka taas vaikuttaa ajan mittaan myös Suomen talouteen ja monien suomalaisten yritysten liiketoimintaan.

Kanervan mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden osinkotuotto näyttää erityisen houkuttelevalta, kun sitä vertaa nykyisin korkomarkkinoilta saataviin tuottoihin. Tuottoero osinko-osakkeiden ja korkosijoitusten välillä on hänen mukaansa historiallisen suuri.

Suomen valtion kymmenen vuoden joukkolainan tuotto on lähes viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin osinkotuotto. Pienimmillään tuottojen erotus oli vuonna 2010, jolloin se oli vain 0,26 prosenttiyksikköä.

Osa pörssiyhtiöistä kasvattaa osinkojaan viime vuoteen verrattuna, mutta se ei riitä paikkaamaan Sammon, Nordean ja Nokian leikkauksia osinkoihinsa.

”Helsingin pörssin yhteenlaskettuja osinkoja pienentävät myös pörssistä poistuvat yhtiöt kuten rakennuskoneita vuokraava Ramirent ja teleoperaattori Dna. Toisaalta uusiakin yhtiöitä tulee paikkaamaan lähtevien yhtiöiden osinkovirtaa”, Kanerva sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  4. 4

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  5. 5

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  6. 6

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää