Talous

Levykauppa nostaa toimitusmaksua, vaateyritys ottaa toimitus­vaihtoehdoksi Postin kilpailijan – Näin lakko vaikuttaa verkkokauppoihin

Postin kilpailijat voivat hyötyä lakosta, kun jakeluun haetaan vaihtoehtoja, yrittäjät arvelevat. Matkahuollon palveluiden kysyntä on kasvanut huomattavasti.

Postin maanantaina alkavaksi suunniteltu lakko aiheuttaa päänvaivaa monessa verkkokauppaa tekevässä yrityksessä.

Erityisesti pienet yritykset, joille Posti on merkittävä jakelija ja jotka toimittavat tavaraansa kirjemuodossa, kärsivät lakon vaikutuksista, arvioi Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Lakon odotetaan aiheuttavan jopa viikkojen viivästyksiä kirjepostin, aikakauslehtien ja mainosten toimituksiin. Se sijaan pakettien odotetaan kulkevan vähäisin viivästyksin muun muassa koneellisen käsittelyn vuoksi.

”Yrittäjät, joilla on kuluttajille suunnattuja verkkokauppoja, ovat kyllä hyvin huolissaan. Tuhansien eurojen liikevaihdon menetyksiä ennakoidaan per pieni yritys”, Grekin sanoo.

Lakon ajoitus on Grekinin mukaan kaupan alan yrityksille erityisen hankala, sillä joulumyynti saattaa häiriintyä. Joulukauppa on monelle yritykselle hyvin tärkeä osa vuotuisesta liikevaihdosta.

Lue lisää lakon taustoista: Postin työntekijät uhkaavat kahden viikon lakolla – ”Surullista, että Pau antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta”

Esimerkiksi äänitteitä myyvässä Levykauppa Äx:ssä lakkouutisointia on seurattu tarkoin. Toimitusjohtaja Jyri Lipponen kertoo, että yritys lähettää tavallisesti noin puolet kaikista toimituksistaan kirjeinä. Nyt toimitustapa on jouduttu muuttamaan paketeiksi, jotta lähetykset kulkisivat varmasti perille.

Kahden viikon lakon aikana muutos voi Lipposen mukaan aiheuttaa yritykselle tuhansien jollei kymmenientuhansien eurojen kustannukset. Kirjeen muuttuessa paketiksi asiakkaan maksama hinta kasvaa pari euroa per toimitus, ellei pakettiaan hae kaupasta.

”Yrityksen huolet ja vaivat ovat toistaiseksi kuitenkin toisarvoinen asia. Isoin asia on, että asiakkaille tästä tulee aika paljon haittaa. Ihmiset joutuvat odottamaan pidempään tilauksiaan, ja kustannukset kohoavat. Ja syrjäseuduilla on paljon ihmisiä, jotka eivät ihan niin helposti pääse hakemaan niitä paketteja”, Lipponen sanoo.

Lipposta huolestuttaa erityisesti lakon venyminen, joka saattaisi haitata Black Friday -kampanjapäivän ja joulun kauppaa. Samalla hän sanoo ymmärtävänsä lakkoilevia Postin työntekijöitä.

”Jos on joskus syy työtaisteluun, niin eiköhän tämä ole sellainen malliesimerkki. Äxän sympatiat on kyllä täysin Postin duunarien puolella.”

Lakkoon on varauduttu myös vaatteita, asusteita ja koruja myyvässä R/H -yrityksessä. Sen kaikki verkkokaupan toimitukset ovat tähän saakka kulkeneet Postin kautta.

Lakon vuoksi toimitusvaihtoehdoksi on nyt otettu Postin ulkomaalainen kilpailija, mitä oli jo harkittu aiemmin, kertoo yrityksen markkinoinnissa työskentelevä Ira Juvonen.

”Monet Suomessa luottavat edelleen Postiin, ja lakko takuulla vaikuttaa tähän. Yrityksille voi tulla juuri tällaisia ajatuksia, että siirretään toimituksia muualle”, hän sanoo.

Suomen suurimpiin verkkokaupan toimijoihin kuuluvan Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä uskoo niin ikään, että Postin kilpailijat voivat hyötyä lakosta.

”Riskinä on, että Postin asema Suomen markkinassa pakettien toimituksessa kärsii lakon vuoksi”, hän sanoo.

Gigantti uskoo omien toimituksiensa kulkevan useiden jakelukanavien ansiosta. Tarjouslehtensä jakelun Giganttikin on joutunut siirtämään Postilta kilpailijalle lakon ajaksi.

Postin kilpailijoille lakko aiheuttaa nyt kovaa kiirettä. Johtaja Kati Nevalainen Matkahuollon pakettipalveluista kertoo STT:lle, että kaikkien myyjien työaika kuluu nyt kysyntään vastaamiseen. Ruuhkaa on ollut yrityksen puhelinvaihteessakin.

”Kun lakko varmistui, kontaktimäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Mutta jo siitä lähtien, kun lakosta alettiin puhua, asiakaskyselyitä on tullut merkittävästi”, Nevalainen sanoo.

Sekä kotimaiset verkkokauppiaat että kuluttaja-asiakkaat ovat käyttäneet selkeästi enemmän Matkahuollon palveluita. Yhtiössä pyritään Nevalaisen mukaan palvelemaan entisten asiakkaiden lisäksi myös niitä, jotka eivät vielä ole asiakkaita.

Kahden viikon postilakko koskee noin 9 000:ta työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa. Lakon on määrä päättyä sunnuntaina 24. marraskuuta kello 24.

Oikaisu 8.11.2019 kello 20.34: Toisin kuin uutisen otsikosta saattoi aiemmin ymmärtää, R/H -vaateyritys ei vaihda Postia pois, vaan ottaa toimitusvaihtoehdoksi Postin kilpailijan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää