Talous

Suomen taloudessa on ”positiivinen mysteeri”, jonka mahdollisista selityksistä pari on masentavia

Yleensä Suomen talous on kärsinyt tärkeiden vientimaiden ongelmista, mutta vielä niin ei ole käynyt. Miksi ei?

Suomen teollisuuden ja talouden hyvä vire jaksaa hämmästyttää asiantuntijoita.

Perinteisesti Suomea on pidetty riippuvaisena tärkeimmistä vientimaista. Miksi Suomen talous siis nyt porskuttaa, vaikka Saksan teollisuus on ajanut pahasti karille ja Ruotsissakin on ongelmia?

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto nimesi äskettäin Suomen talouden ”positiiviseksi mysteeriksi”.Jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

Vai olisiko kuitenkin?

HS selvitti asiantuntijoiden avulla, mistä Suomen teollisuuden ja talouden yllättävässä kestokyvyssä voi olla kyse.

1) Ongelmat tulevat viipeellä

Yleinen odotus on, että jossain vaiheessa vientimaiden alakulo tarttuu Suomeenkin.

”Tässä sitä tartuntaa odotellaan”, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo.

Tämä masentava tulkinta perustuu siihen, että Suomen talous on jälkisyklinen. Talouden hyvä käänne tuli Suomeen muutama vuosi sitten viipeellä ja niin voi olla myös alamäen laita. Suomessa valmistetaan paljon investointitavaroita, joiden kysynnän vaihtelu tapahtuu jälkijättöisesti muuhun talouteen nähden.

Eteenpäin katsovat tilastot ja kyselyt kertovat huonoa. Teollisuuden tilaukset ja alan luottamuksesta kertovat luvut ovat tulleet alas. Esimerkiksi suurimman teollisuusalan eli kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat vähentyneet jo kolmen vuosineljänneksen ajan.”Kyllä tämä kielii siitä, että tulevaisuudessa näkymät ovat aiempaa heikommat”, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Mikko Sariola sanoo.

Etlan Lehmus kuitenkin näkee maailmataloudessa myös Suomen kannalta positiivisia merkkejä. Jos kauppasodan rauhoittuminen jatkuu ja Saksan teollisuuden alamäki jää pahimpia pelkoja pienemmäksi, Suomen tartunta voi jäädä tulematta tai jäädä pieneksi.

2) Suomi tekee aikaan osuvia tuotteita

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo, että yksi syy suomalaisen teollisuuden menestykselle on tuotevalikoimassa.

”Kysyntä suomalaisen teknologiateollisuuden tuotteille on ollut keskimääräistä parempaa”, Rautaporras sanoo.

Erityisesti risteilyalusten suuri kysyntä maailmalla on auttanut Suomea. Peräti 60 prosenttia teknologiateollisuuden tilauskannan kasvusta vuodesta 2014 alkaen selittyy laivoilla.

Tämä on hyvä asia niin kauan kun risteileminen on maailmalla muodissa. Toisaalta risteilymarkkinoiden hidastuminen voisi aiheuttaa romahduksen Suomen teollisuudessa.

Sama koskee muita tärkeitä suomalaisia vientituotteita.


3) Saksa ei ole koko maailma

Saksan teollisuuden näkymien romahdus on ollut niin dramaattinen, että se on hallinnut Euroopan talousuutisointia. Suomelle Saksa on tärkein vientimaa.

”Euroalueen muut keskeiset maat kuten Ranska ja Hollanti ovat pärjänneet vähän paremmin kuin odotettiin. Eihän Suomen koko vienti mene Saksaan”, Lehmus sanoo.

Saksan osuus Suomen tavaraviennistä on 15 prosenttia ja Ruotsin osuus 10 prosenttia. Yhteensä ne vastaavat siis neljänneksestä Suomen viennistä.

Saksan talousongelmista on havaittu myös se, että ne keskittyvät vahvasti autoteollisuuden alakuloon. Voi siis olla, että Saksan talous ei laajemmin katsottuna olekaan syöksyssä.

4) Tilastoissa näkyy jotain outoa

Yksi selitys Suomen hyville tuotantoluvuille voi olla se, että ne eivät kerro täyttä totuutta.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannon kasvuluvut olivat loppukesästä huimia – suorastaan epäilyttäviä. Alan kasvu näyttäisi selittävän koko teollisuustuotannon kasvun ja ylikin. Ilman sähkö- ja elektroniikkateollisuutta koko teollisuuden tuotanto olisikin pienentynyt jo kuukausia.

Ala rakentuu Suomessa Nokian ympärille. Kansainvälisten suuryritysten kohdalla tilastoihin ui myös tuotantoa ulkomaisesta tuotannosta, mikä vaikeuttaa tilastointia.

Epäilyksiä mahdollisesta tilastoharhasta herättää myös se, että sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotantoluvut ovat menneet yleensä käsi kädessä alan vientilukujen kanssa, mutta edellisten kuukausien aikana niiden välille on revähtänyt ero.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Reetta Moilasen mukaan eron repeämistä voi selittää ict-palvelujen viennin nopea kasvu. Palvelujen kasvu ei näy tullin tavaravientitilastoissa mutta nostaa tuotantotilastoa.

5) Palkkamaltti kantaa hedelmää

Suomen teollisuuden hintakilpailukyvystä on riidelty viime vuosina paljon. Sen sanottiin menneen pilalle vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Korjausliike on nostanut paljon tunteita ja toi vuonna 2015 palkansaajat toreille osoittamaan mieltään.

Asiantuntijat kuitenkin katsovat, että Suomen teollisuuden hyvä menestys viime vuosina on osittain kilpailukyvyn parantumisen ansiota. Palkkamaltti ja kiky-sopimus eivät siis menneet hukkaan.

6) Palvelut kannattelevat alamäessä

Vientivetoisen Suomen taloutta seurataan tyypillisesti teollisuuden kautta. Se on edelleen aiheellista, mutta länsimaat muuttuvat vähitellen palveluvetoisemmiksi ja niin myös Suomi.

Jos ennen Suomi elätettiin viemällä maailmalle sellua, kännyköitä ja isoja koneita, nyt yhä suurempi osa viennistä on palveluita.

”Suomi on enenevässä määrin palvelutalous. Jos ongelmat pysyvät teollisuuden puolella, pää pysyy pinnalla”, Etlan Lehmus sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää