Talous

Suomalainen on harvinainen näky jalkapallon huippu­seuroissa, mutta Pasi Lankinen on tehnyt bisnestä Barcelonan ja Manchester Cityn paidassa

Pasi Lankinen houkuteltiin vuonna 2003 töihin FC Barcelonaan, kun liikemiehet halusivat tehdä seurasta kansainvälisen viihdealan yrityksen. Nyt Lankinen toimii kaupallisena strategiajohtajana yhtiössä, joka omistaa Valioliigan mestarin Manchester Cityn.

Monen tutun mielestä kyseessä oli kerran elämässä eteen tuleva tarjous, mutta Pasi Lankinen ei tiennyt, mitä vastata.

Oli vuosi 2003. Lankinen oli kiertänyt viisi vuotta maailmalla konsulttitoimiston leivissä perustamassa uusia teleoperaattoriyhtiöitä. Työ oli raskasta, ja Suomessa odotti tyttöystävä.

Lopulta Lankinen irtisanoutui ja muutti Suomeen, kuten oli tyttöystävälleen luvannut.

Kolme kuukautta myöhemmin tuli puhelinsoitto entiseltä työkaverilta. Hän tarjosi töitä espanjalaisessa jalkapalloseurassa FC Barcelonassa.

Lankinen oli jo valmiiksi FC Barcelonan kannattaja, kuten moni muukin ympäri maailmaa. Barcelona oli tuolloinkin yksi tunnetuimmista ja menestyneimmistä seuroista.

Lankinen kuitenkin epäröi.

”Mietin, mitä tarjottavaa juuri minulla voisi olla jalkapalloseuralle.”

Lopulta Barcelonaan muuttivat sekä Lankinen että tyttöystävä.

Lankisen saama työtarjous oli Suomen mittapuulla jotain poikkeuksellista. Barcelonan riveissä oli toki pari vuotta aikaisemmin pelannut Jari Litmanen, mutta seuran johdossa oli lähinnä paikallisia merkkihenkilöitä.

FC Barcelona on pohjimmiltaan urheiluseura eikä liikeyritys. Seura ei ole ostettavissa, ja jokaisella jäsenellä on yksi ääni.

Tärkein äänestys on seuran puheenjohtajan vaali, ja vuonna 2003 Barcelonassa valtaan oli noussut Joan Laportan myötä kunnianhimoisten bisnesmiesten kaarti. He halusivat rakentaa Barcelonaa kuin yritystä.

Uudistajien joukossa oli mies nimeltä Ferran Soriano. Hän oli aikoinaan perustanut konsulttiyhtiön, jossa Lankinen oli työskennellyt viiden vuoden ajan.

”Dynaamisia kavereita. Heillä oli paljon tietoa ja taitoa yritysmaailmasta”, Lankinen kuvailee.

Tähän asti jopa Barcelonan jäseneksi pääsy oli ollut hidas ja vaivalloinen prosessi, mutta nyt sitäkin haluttiin helpottaa. Lankinen sai ensimmäiseksi tehtäväkseen puhdistaa vanhan jäsenrekisterin.

Listalla oli 120 000 nimeä, mutta sen puutteet olivat tiedossa – joukossa oli esimerkiksi paljon kuolleita.

”Ihmisten tavoittaminen oli hankalaa. Lopulta jokaisen jäsenen piti tulla seuran toimistoon tunnistettavaksi, kirjattavaksi ja valokuvattavaksi.”

Lankinen oli Barcelonassa kuin kotonaan, sillä hän oli asunut siellä perheensä kanssa. Käytyään Suomessa lukion hän oli palannut Barcelonaan opiskelemaan paikallisessa kauppakorkeakoulussa.

FC Barcelonassa Lankisen tittelit vaihtuivat usein. Hän oli kehittämässä liiketoimintoja, digitaalista kaupankäyntiä ja seuran stadionia, kunnes toimi viiden vuoden ajan eräänlaisena sisäisenä kaupallisena konsulttina.

”Siinä tuli tutuksi oikeastaan kaikki kaupallinen toiminta, mitä jalkapalloseurassa voi tehdä.”

Kaikki uudistukset eivät olleet konservatiivisessa Kataloniassa kannattajien mieleen. Lankisen vanha pomo Soriano joutui lähtemään vuonna 2008 monen muun tavoin, kun hallitus sai epäluottamuslauseen.

Lisäksi Barcelonan jäseneksi pääsy vaatii edelleen paljon paperityötä ja kärsivällisyyttä.

Soriano päätyi muutama vuosi myöhemmin Britanniaan City Football Group -nimisen yhtiön toimitusjohtajaksi. Yritys on poikkeuksellinen, sillä sen liiketoimintaa on jalkapallo.

City Football Groupissa oli useita muitakin entisiä Barcelonan johtajia, joista yksi ryhtyi houkuttelemaan Lankista uuteen työhön. Suomalaiselle tarjottiin kaupallisen strategiajohtajan roolia.

Ehdotus kiinnosti, sillä nyt puhuttiin yrityksestä, joka poikkeuksellisesti omisti useita seuroja ja vieläpä eri maissa: Valioliigan Manchester Cityn sekä joukkueet New Yorkissa ja Melbournessa.

Lankinen tiesi jo tuolloin, että yrityksellä oli haluja ja rahaa kasvaa jatkossakin.

City Football Groupin pääomistaja on Arabiemiraattien šeikki Mansour bin Zayed al-Nahyan, joka osti Manchester Cityn vuonna 2008 noin 170 miljoonalla eurolla. Hänen hallussaan on City Football Groupista 87 prosenttia. Loput omistaa kiinalainen sijoitusyhtiö, joka maksoi vuonna 2015 osuudestaan 400 miljoonaa dollaria.

Tämän perusteella koko yrityksen markkina-arvo oli tuolloin kolmisen miljardia dollaria.

Mansour on yksi syy siihen, miksi Euroopan jalkapalloliitto Uefa on pyrkinyt sääntömuutoksilla puuttumaan epäreiluun kilpailuun ja holtittomaan rahankäyttöön.

Sanomalehti The Guardianin mukaan Mansour oli vuoteen 2018 mennessä sijoittanut yhtiönsä kautta jalkapalloon noin 1,5 miljardia euroa.

Periaatteessa seurat eivät saisi enää tuhlata pelaajien palkkoihin enempää kuin itse ansaitsevat. Toisaalta rajoituksia yritetään kiertää vaikkapa paisuttamalla mainossopimuksia.

City Football Group on tietysti kieltänyt toimineensa vastoin sääntöjä.

Lankinen kertoo kuulleensa lukuisia kertoja kysymyksiä työnantajansa tavoista rahoittaa jalkapalloseuroja. Vastaus on valmiina.

”Meillä on omistaja, joka suhtautuu jalkapalloon intohimoisesti. Alussa yhtiö investoi rajusti, mutta sillä rakennettiin menestystä. Yhtiölle on laadittu pitkäaikainen strategia, jonka tavoitteena on tehdä tuloksellista liiketoimintaa.”

Valioliigan seurojen tilinpäätökset ovat julkisia. Viime vuonna Manchester City ilmoitti tehneensä voittoa 11,5 miljoonaa euroa.

Urheilulajina jalkapallo on jo maailman suosituin. Jos lajia ajatellaan bisneksenä, se tarjoaa edelleen huikeita kasvumahdollisuuksia.

Manchester Cityn brändi tunnetaan ympäri maailmaa, ja seura arvioi, että sillä on yhteensä noin 400 miljoonaa kannattajaa. Siitä huolimatta seuran liikevaihto jäi viime vuonna 580 miljoonaan euroon.

Lankisen mukaan yhtiö tekee nykyään erityisen paljon töitä kasvaakseen digitaalisessa kaupassa. Digitaalisuus tarjoaa myös mahdollisuuksia olla yhteydessä kannattajiin seuran kotikaupungin ulkopuolella.

Lankinen vetää Lontoossa yksikköä, jonka tehtävänä on auttaa jokaista konsernin omistamaa seuraa. Nykyään niitä on jo seitsemän.

”Manchester City on kaiken kärjessä, mutta myymme sponsorointia muillekin seuroille. Yritämme ymmärtää yrityksiä ja niiden brändejä sekä kehittää tapoja tehdä yhteistyötä.”

Nyt yhtiöllä on toimistoja jo yhdessätoista maassa.

Lankinen on saanut kuluvan vuoden aikana vielä yhden uuden näkökulman jalkapallobisnekseen: hän istuu nyt Helsingin Jalkapalloklubin omistavan HJK oy:n hallituksessa.

Ympyrät ovat erilaiset kuin Barcelonassa tai Manchesterissa. HJK:n liikevaihto jää hieman alle viiden miljoonan euron.

Lankisen mukaan seurojen mahdollisuudet ansaita rahaa ovat kuitenkin kaikkialla lähes samat. Tuloja kertyy pääsylipuista, stadioneilla tapahtuvasta myynnistä, televisio-oikeuksista ja muusta kaupallisesta toiminnasta, esimerkiksi mainossopimuksista ja pelaajakaupoista – oli kyseessä sitten Valioliigan seura tai HJK.

Lisäksi Lankinen haluaa ehdottomasti huomauttaa yhdestä asiasta. Paljastuu, että kyseessä on työnantajan toivomus.

”Nimitykseni HJK:n hallitukseen ei tarkoittanut, että seuroilla olisi aikeita tehdä yhteistyötä. Tämä on oma projektini.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Seitsemän seuran yhtiö


 City Football Group omistaa kokonaan tai osin seitsemän jalkapalloseuraa.

 Sillä on sadan prosentin osuus Manchester Citystä, Melbourne Citystä ja uruguaylaisesta Club Atlético Torquesta.

 Lisäksi sillä on osuuksia New York City FC:stä, japanilaisesta Yokohama Marinosista, kiinalaisesta Sichuan Jiuniusta ja espanjalaisesta Gironasta.

 Yhtiöllä on myös kaksi naisten jalkapallojoukkuetta: Manchester City ja Girona.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anu Nousiainen asui Hongkongissa 1990-luvulla, rakasti joka hetkeä ja sai siellä esikoisensa – Nyt hän palasi kaupunkiin, jossa poliisi hakkaa pampulla tyttären ikätovereita

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Kolme vuotta sitten dopingvalvoja Timo Seppälä kaatui ja halvaantui – Hän halusi antaa vielä yhden haastattelun ja kertoo nyt, voiko huipulle päästä puhtain keinoin

   Tilaajille
  4. 4

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  5. 5

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: kuvakooste Linnan juhlien puvuista

  6. 6

   Elon Musk vapautui kunnianloukkaus­syytteistä ja välttyi 190 miljoonan dollarin korvausten maksamisesta luolasukeltajalle

  7. 7

   Subaru on kaikkea muuta kuin Tesla – nelivetofarmari jyrää vaikeissakin paikoissa, ja kuljettaja tuntee ohjaavansa analogista avaruusalusta

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   M. A. Numminen oli talvisodan viimeinen vauva – Hänestä kasvoi hätkähdyttäjä, jonka pahennusta herättänyt bändi sai porttikiellon Ouluun ja jonka levyä Kekkonen kehui

  10. 10

   Päätoimittaja Maria Pettersson pukeutui hirttoköyteen sananvapauden puolesta, Lotta Backlund intoili oikeustoimittaja Susanna Reinbothin tapaamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 5 miljoonaa näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu, ei lähtenyt kovaan haastatteluun

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää