Talous

”On kiistaton fakta, että ilmastonmuutos on käynnissä”, Nesteen entinen toimitusjohtaja Jaakko Ihamuotila sanoo ja tarjoaa ratkaisuksi aurinko- ja ydinenergiaa

Jaakko Ihamuotilan, 80, työura alkoi tutkijana. ”En todellakaan ajatellut liike-elämää erityisesti.”

Kulosaaressa tihuttaa. Jaakko Ihamuotila tuijottaa olohuoneensa ikkunasta ulos ja manaa näkemäänsä.

”Aiemmin meillä oli hyvä näköala. Nyt siellä nousee Manhattan.”

Hän osoittaa kädellään Vanhankaupunginselän toisella puolella häämöttävää Kalasatamaa.

Keskellä sumuista merimaisemaa kohoaa 134-metrinen pilvenpiirtäjä. Vuoden 2024 loppuun mennessä tornitaloja pitäisi olla yhteensä kahdeksan.

”Iso on hanke”, Ihamuotila tuhahtaa.

Harmistuksen voi ymmärtää. Vaikka on hän toisaalta ollut itsekin toteuttamassa valtavia rakennushankkeita. Nekin ovat herättäneet aikanaan monenlaisia intohimoja.

Ihamuotilaa voi hyvällä syyllä kutsua merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ja teollisuuspoliittiseksi vaikuttajaksi. Suurimman osan neljä vuosikymmentä kestäneestä työurastaan hän teki kotimaisten valtionyhtiöiden johtotehtävissä.

Koneyritys Valmetin toimitusjohtajana hän toimi 1973–1980 ja öljynjalostusyhtiö Nesteen pääjohtajana 1980–1998. Uran varrelle mahtuvat muun muassa Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden rakennusprojektit.

Mikä Ihamuotilasta teki halutun johtajan?

Omaksi vahvuudekseen hän laskee ”oikean asenteen”, autoritäärisyyden välttämisen ja etevät ryhmätyöskentelytaidot. Turhaan hötkyilyynkään Ihamuotila ei koe päätöksentekijänä sortuneensa.

”Minulla on sellainen käsitys, että päätökset pitää tehdä niin myöhään kuin mahdollista mutta kuitenkin ajoissa”, hän ohjeistaa.

Monissa Ihamuotilan tekemissä päätöksissä oli kyse massiivisista, koko kansakuntaa puhuttelevista ratkaisuista. Hän ei silti kokenut työtään stressaavana ja toteaa nukkuneensa yönsä aina hyvin. Vaativa asema toki oli – monessakin mielessä.

”Paljon se oli sitä, että aamulla kun lähti töihin, lapset nukkuivat ja illalla kun tuli takaisin, lapset olivat taas nukkumassa.”

Kaduttaako?

”En sanoisi niinkään”, Ihamuotila sanoo. ”Kotona asiat olivat kunnossa. Lapset ovat pärjänneet elämässään, ja heihin on ollut koko ajan hyvä yhteys. Mutta välillä on tuntunut siltä, että tunnen lapsenlapsiani paremmin kuin aikanani omia lapsiani.”

Teini-ikäisenä häntä vetivät puoleensa tiedemaailma ja ydinfysiikkaan liittyvät kysymykset. Ihamuotila kirjoitti ylioppilaaksi 1957. Vuotta aiemmin Englannissa oli käynnistetty maailman ensimmäinen sähköntuotantoon keskittynyt ydinvoimala.

Teknillisessä korkeakoulussa pääaineeksi valikoitui reaktorifysiikka. Valmistuttuaan Ihamuotila aloitti työt ydintekniikan assistenttina ja eteni nopeasti apulaisprofessoriksi. Elämä eteni vakaassa tutkijaputkessa.

”En todellakaan ajatellut liike-elämää erityisesti”, hän paljastaa.

Työura sai uuden suunnan, kun Ihamuotila palkattiin Imatran Voimalle ydinvoimalaitossuunnittelijaksi. Ydinvoima nähtiin jännittävänä tulevaisuuden alana. Three Mile Islandin ja Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudet kuitenkin muuttivat myönteistä asenneilmapiiriä pysyvästi.

Ihamuotilan mielestä se on sääli. ”Ydinvoima on kyllä turvallista, ja ydinvoiman osuus energiantuotannosta pitäisi olla selkeästi suurempi kuin nykyisin. Lisäksi se olisi ympäristön kannalta ehdottomasti järkevä vaihtoehto.”

Niin maailma muuttuu. Ihamuotila myöntää, ettei hän muista ympäristökysymysten nousseen kertaakaan esille hänen työuransa ensimmäisten vuosikymmenien aikana. Nyt keskeisempää asiakokonaisuutta on mahdotonta keksiä.

Avainasiana ilmastonmuutoksen hillitsemisessä hän näkee aurinkoenergiateknologian kehittämisen ja toimivan globaalin päätöksentekojärjestelmän synnyttämisen.

”On kiistaton fakta, että ilmastonmuutos on käynnissä”, Ihamuotila sanoo.

”Uskon kuitenkin, että ongelma on ratkaistavissa, kunhan suurten teollisuusmaiden päätöksentekijät saadaan mukaan. Oma tuntumani on, että kansalaiset ja yritykset tekevät jo nyt parhaansa ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.”

Mikä tulisi Suomen roolin olla?

”Mielestäni Suomen vaikutus kokonaisuuteen on varsin pieni. Suomi on ottanut esimerkin näyttäjän roolin, ja se sopii meille oikein hyvin. Ei pidä kuitenkaan tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka heikentävät kilpailu­kykyämme.”

Eläkkeelle Ihamuotila jäi vuosituhannen alussa, eikä hän tunne kaipaavansa takaisin työelämän pyörteisiin. Nykyisin päivät kuluvat muun muassa lastenlasten kanssa seurustellessa ja pitkillä ulkolenkeillä puolison kanssa. Monesti he kiertävät Korkeasaaren ympäri.

Keväisin ja syksyisin aikaa vie myös nuorena alkanut metsästysharrastus. Tositoimiin Ihamuotila on lähdössä jo haastattelua seuraavana päivänä: edessä on hirvijahti Espoon Nuuksiossa.

Mikä metsästyksessä viehättää?

”No, onhan se sellaista hyvää ulkoilua”, Ihamuotila sanoo.

”Mutta ennen kaikkea haulikolla ampuminen on hurjan hauskaa. Se, että saa tähdätä liikkuvaan maaliin ja nähdä, miten hyvin osuu.”

Oikaisu 15.11. klo 10.30: Kalasatamassa on valmiina vasta yksi, 134-metrinen, pilvenpiirtäjä. Toinen niistä, tarkalleen 124-metrinen, on rakenteilla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jaakko Ihamuotila


 Syntynyt 1939 Espoossa. Asuu Helsingin Kulosaaressa.

 Valmet oy:n toimitusjohtaja 1973–1980, Neste oy:n pääjohtaja 1980–1998, Fortum oyj:n hallituksen jäsen 1998–2000 ja Raisio oyj:n hallituksen jäsen 2000–2005.

 Valmistunut diplomi-insi­nööriksi reaktorifysiikasta. Toimi 1960-luvulla fysiikan apulaisprofessorina Teknillisessä korkeakoulussa.

 Toimi Millennium-palkinnon myöntävän Suomen Teknologiapalkintosäätiön hallituksen puheenjohtajana 2000-luvulla.

 Sai vuorineuvoksen tittelin vuonna 1989.

 Perheeseen kuuluu vaimo, kolme lasta ja yhdeksän lastenlasta.

 Täyttää 80 vuotta 15. marraskuuta. Viettää merkkipäivää lähipiirissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  4. 4

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  5. 5

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  6. 6

   Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

  7. 7

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  9. 9

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  10. 10

   Kulmuni Ylelle: Al-Holin leirin äidit ja lapset pitäisi tarvittaessa voida erottaa toisistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää