
Öljyjätti kertoi tiedotustilaisuudessa, että se aikoo listautumisen yhteydessä myydä kolme miljardia osaketta 8–8,5 dollarin hinnalla. Haarukan ylälaitaan osuessaan Saudi Aramcon anti nousisi 25,5 miljardiin dollariin. Se nostaisi listautumisannin kaikkien aikojen suurimmaksi ohi kiinalaisen Alibaban vuoden 2014 listautumisen.
Kun listautumisannissa kaupattavien osakkeiden osuus yhtiöstä on 1,5 prosenttia, tulee Saudi Aramcon koko arvoksi 1,7 biljoonaa (1 700 miljardia) dollaria. Yhdysvaltojen arvokkaimmista yhtiöistä Microsoftin ja Applen markkina-arvot ovat 1,1–1,2 biljoonaa dollaria.
Listautumisannin valtavista lukemista huolimatta Saudi Aramcon anti on jäämässä kauas siitä, mitä siltä vuosia sitten odotettiin.
Pörssilistautuminen on tärkeä virstanpylväs Saudi-Arabian prinssi Muhammed bin Salmanin https://www.hs.fi/haku/?query=muhammed+bin+salmaninvuonna 2016 esittelemässä Vision 2030 -suunnitelmassa, jolla pyritään monipuolistamaan saudien öljystä riippuvaista taloutta.
Alun perin listautumisella oli tarkoitus kerätä kuningaskunnan valtionrahastoon noin 100 miljardia. Lopullinen summa on siis jäämässä noin neljännekseen alkuperäisistä kaavailuista.
Myös listautumisessa määrittyvä 1,7 biljoonan arvo yhtiölle on jäämässä prinssi Muhammedin alkuperäisestä kahden biljoonan arviosta.
Länsimaiden suursijoittavat näyttävät seuraavan listautumista pitkälti sivusta. Vastoin alkuperäistä suunnitelmaa Saudi Aramcon osakkeita ei markkinoida Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Japanissa.
Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan ulkomaille suuntautuvaa listautumisannin esittelykiertuetta ei järjestetä lainkaan, mikä tulkittiin viittaukseksi vähäisestä kansainvälisestä kiinnostuksesta yhtiön osakkeisiin.
Listautumisannin viime vaihe käynnistettiin uutistoimisto Bloombergin mukaan Riadissa paikallisille rahastonhoitajille pidetyllä esityksellä. Osakeannin onnistuminen nojaakin voimakkaasti Saudi-Arabian varakkaiden sukujen osallistumiseen. Keskusteluja käydään myös muiden arabimaiden sekä kiinalaisten ja venäläisten rahastojen kanssa.
Saudi Aramcon kansainvälistä houkuttelevuutta on rasittanut sijoittajien vastuullisuuskeskustelun kehittyminen. Liikenteen sähköistyminen voi lähivuosina alkaa vähentää polttoaineiden kysyntää, mikä saattaa painaa öljyn hintaa.
Syyskuiset terrori-iskut yhtiön kahteen tuotantolaitokseen lisäsivät myös epäilyksiä yhtiöön liittyvistä riskeistä.
Prinssi Muhammedin ja Saudi-Arabian mainetta on lisäksi rasittanut toimittaja Jamal Khashoggin https://www.hs.fi/haku/?query=jamal+khashogginmurha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa vuonna 2018.
Nykyisellään Saudi Aramco maailman kannattavin yhtiö.
Se aikoo jakaa ensi vuonna omistajilleen osinkoa 75 miljardia dollaria. Nämä yhden vuoden osingot vastaavat karkeasti Suomen arvokkaimpiin yhtiöihin lukeutuvien Nokian, Koneen ja Nesteen yhteenlaskettua markkina-arvoa.
Kommentit