Talous

HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

Finanssivalvonnan mielestä kaikki eläkevarallisuuden hoitajat eivät enää ymmärrä sallitun ja kielletyn toiminnan välistä selvää rajaa. Valvojan ja työeläkeyhtiöiden välit ovat nyt kireämmät kuin vuosikymmeniin

Tuhatkunta työeläkealan vaikuttajaa kokoontuu tänään keskiviikkona vuotuisille Työeläkepäiville Helsinkiin. Työeläkeyhtiöiden väki ja alan virkamiehet kuuntelevat näennäisen tyynesti, kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) avaa alustuksia ja verkostoitumista pursuavan päivän.

Kulissien takana työeläkeyhtiöiden ja Finanssivalvonnan (Fiva) välit ovat kireämmät kuin vuosikymmeniin. Suomalaista työeläkejärjestelmää valvova Fiva katsoo, että osa työeläkevarallisuutta sijoittavista työeläkeyhtiöistä ei enää halua täysin noudattaa lakia ja valvojan määräyksiä.

Tunnelma kiristyi tänä syksynä, kun Finanssivalvonta julkaisi kannanoton, jonka mukaan alan pitää lopettaa väärillä keinoilla kilpailu. Finanssivalvonta vaatii muutoksia niin sanottuun työhyvinvointitoimintaan, jolla työeläkeyhtiöt kilpailevat asiakkaista keskenään.

Finanssivalvonta katsoi eläkeyhtiöiden lipsuvan ulos toimialaltaan, kun ne tarjoavat yrityksille työhyvinvoinnin parantamiseen tähtääviä palveluita.

Kyse ei kuitenkaan ollut vain työhyvinvointitoimintaan liittyvästä kitkasta, vaan HS:n lähteiden mukaan paljon suuremmasta Fivan tyytymättömyydestä työeläkeyhtiöiden toimintaan. Fivan mielestä osa työeläkeyhtiöistä on alkanut 2010-luvulla toimia osin kuin yksityiset finanssiyhtiöt.

Osa työeläkeyhtiöistä on unohtanut sen, että niiden päätehtävä on hoitaa sosiaalivakuutusta, Finanssivalvonnan virkamiesten keskuudessa katsotaan. Päätehtävästä ei pitäisi olla epäilystä, sillä emeritusprofessori Olli Mäenpää vahvisti syksyllä Finanssivalvonnan näkemyksen, jonka mukaan työeläkeyhtiöt ovat julkista hallintotehtävää hoitavia sosiaaliturvalaitoksia.

Ulospäin työeläkeyhtiöt haluavat mielellään esiintyä osana finanssialaa, ja ne kuuluvatkin pankkien ja vakuutusalan etujärjestöön Finanssiala-yhdistykseen. Esimerkiksi työpaikkailmoituksissaan osa yhtiöistä esiintyy ennemmin työhyvinvointi- tai finanssialan yrityksenä kuin sosiaalivakuutuksen hoitajana.
Fivan mielestä alan lait ja säännökset ovat selkeät, mutta sallitun ja kielletyn rajat ovat alkaneet hämärtyä työeläkeyhtiöiden käytännön toiminnassa. Ja mikä valvojan kannalta pahinta, Finanssivalvonta epäilee joidenkin työeläkeyhtiöiden toimivan väärin tietoisesti.

Fivan silmätikkuna on erityisesti Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen, jonka 2018 aloittanut toimitusjohtaja Jouko Pölönen on haastanut valvojan tulkinnat sallitun ja kielletyn rajasta jo pariinkin kertaan.

Kesäkuussa Ilmarinen ilmoitti jättävänsä vakuutusmatemaatikon pois johtoryhmästä, ja vakuutusvalvoja huolestui suomalaisten eläkemiljardien hoidosta. Fiva julkaisi historiallisen kannanoton, jossa se ”kiinnittää vakavaa huomiota” SHV-vakuutusmatemaatikon säilymiseen osana työeläkeyhtiöiden johdon päätöksentekoa.

Samassa kuussa kävi ilmi, että Finanssivalvonta on tarkastanut työeläkeyhtiö Ilmarisen toimintaa lokakuun 2018 lopusta lähtien. Kyse on siitä, siirtääkö Ilmarinen työnantajilta ja työntekijöiltä pakolla keräämiään työeläkemaksuja työhyvinvointipalveluja tuottavien yritysten markkinoille.

HS:n tietojen mukaan Finanssivalvontaa hiertää erityisesti Ilmarisen ja sen asiakkaille työhyvinvointipalveluita tuottavan Hintsa Performancen yhteistyö. Hintsa ja muu työhyvinvointitoiminta on herättänyt kovaa keskustelua Ilmarisen hallituksessa, joka tosin julkisuudessa seisoo toimitusjohtajan tukena.

Ilmarisen hallitus itsekin on myllerryksessä, sillä hallituksen puheenjohtaja ja Keskon pääjohtaja Mikko Helander ilmoitti luopuvansa tehtävästä. Lisäksi Ilmarisen hallituksesta jää pois muun muassa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, joka HS:n tietojen mukaan on siirtymässä kilpailijan Elon hallitukseen.

Työeläkealalla pidetään selvänä, että Fivan lokakuun lopulla julkaisema kannanotto oli viimeinen varoitus. Jos työeläkeyhtiöt eivät noudata Fivan linjausta laillisesta työhyvinvointitoiminnasta, saattaa valvoja kieltää sen kokonaan.

Finanssivalvonta pitää yhtenä perusteena sitäkin, että näytöt työeläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminnan tehosta ovat vähäisiä. Samalla työeläkevakuutusmaksu alenisi hieman, kun siitä voisi poistaa niin sanotun työkyvyttömyysriskin hallintaosan.

Työeläkeyhtiöt eivät halua koko työhyvinvointitoiminnan romuttamista, sillä ne ovat sijoittaneet paljon henkilöstöä ja resursseja työhyvinvointitoimintaan. Ilmarinen on nimittänyt johtoryhmäänsä peräti työkykyjohtajan.

Vielä enemmän työeläkeyhtiöt kavahtavat Finanssivalvonnan havittelemia rangaistusmaksuja. Niiden pitäisi Fivan mielestä olla tuntuvia verrattuna alan kokoon, joka sijoitusvarallisuuden perusteella laskettuna on yli 200 miljardia euroa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

EU-sopimus rajaa eläkeyhtiöiden toimintaa Suomi sai EU-liittymissopimuksessa poikkeuksen, joka antaa suomalaisille työeläkeyhtiöille oikeuden hoitaa lakisääteistä eläketurvaa käytännössä suljetuilla markkinoilla.

 Ehtona on, että eläkeyhtiöt hoitavat vain ja ainoastaan eläkevakuuttamista eivätkä harjoittaa muuta toimintaa. Finanssivalvoja pelkää, että paisunut työhyvinvointitoiminta ylittää tämän rajan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anthony Joshua kaappasi raskaansarjan mestaruusvyöt takaisin itselleen

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  9. 9

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  10. 10

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää