Talous

Reuters: Trump ei voi määrätä EU:sta tuoduille autoille suurempia tullimaksuja, koska hänen itse asettamansa määräaika meni ohi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on yrittänyt vedota vuoden 1962 lakiin, joka mahdollistaa tullimaksujen korottamisen kansallisen turvallisuuden perusteella.

Yhdysvaltoihin tuotteitaan vievät autonvalmistajat voivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta: presidentti Donald Trumpin uhkaus autotullien korottamisesta ei ainakaan tällä erää ole toteutumassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

EU:sta ja Japanista tuotaville autoille määrättävät suuremmat tullimaksut ovat olleet keskeinen osa Trumpin vaalilupauksia, joiden mukaan kansainvälistä kauppaa on muutettava reilummaksi Yhdysvaltojen näkökulmasta.

Yhdysvaltojen hallinto aloitti toukokuussa 2018 hankkeen, jossa vedottiin kylmän sodan aikana vuonna 1962 säädettyyn lakiin. Sen artiklassa 232 todetaan, että tullimaksuja voidaan korottaa sellaisille tuotteille, joiden katsotaan uhkaavan maan kansallista turvallisuutta.

Trump uhkasi kasvattaa ulkomailta tuotavien autojen ja autonosien tullimaksut jopa 25 prosenttiin. Käytännössä korotus olisi iskenyt eurooppalaisiin ja japanilaisiin autonvalmistajiin, jotka ovat alan suurimpia vientiyrityksiä.

Trumpin ilmoitusta suuremmista tullimaksuista tai niiden lykkäämisestä odotettiin marraskuun 14. päivään eli viime viikon torstaihin mennessä.

Trump ei kuitenkaan edennyt asiassa itse ilmoittamaansa päivämäärään mennessä. Reutersin mukaan se tarkoittaa todennäköisesti, ettei Trump voi toistaiseksi vedota artiklaan 232 ollenkaan.

Taustalla on maanantaina tullut oikeuden päätös, jossa otettiin kantaa maan hallinnon aikaisempaan yritykseen vedota samaan lainkohtaan Turkille asetettavien terästullien korottamisessa.

Vuonna 2018 Trump riiteli Turkin kanssa ja uhkasi kaksinkertaistaa tullimaksut jo 50 prosenttiin – mutta ei tehnyt mitään ennen kuin hänen itse määräämänsä takaraja umpeutui.

Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan tuomioistuimen mukaan aikarajan ylittäminen tarkoittaa, ettei tullimaksujen korotusta voida panna toimeen.

Nyt sama näyttää toteutuvan autotulleissa, kun Trump jätti määräämättä niiden toimeenpanosta aikarajaan mennessä.

Ulkomaisille autoille ja autonosille ajetut suuremmat tullimaksut ovat osa kaupankäynnin esteiden lisääntymistä laajemminkin maailmassa. Kiivainta taistelua Yhdysvallat käy Kiinan kanssa. Maiden välille on puhjennut täysi kauppasota.

Viime kuukausina tulleet tiedot alustavasta sovusta Kiinan ja Yhdysvaltain välillä ovat herättäneet myönteisiä reaktioita etenkin markkinoilla. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko tilanteen ratkeavan vielä kuukausiin.

Japani ja Yhdysvallat tekivät syyskuussa kauppasopimuksen, joka koskee 40 miljardin dollarin arvoista tavaraerää. Sopimus ei kuitenkaan ulotu Japanista tuotaviin autoihin.

Myös eurooppalaiset autonvalmistajat saavat jatkossakin olla varuillaan. Reuters haastatteli aiheesta Jennifer Hillmania, joka on Georgetownin yliopiston oikeustieteen professori ja entinen Maailman kauppajärjestön WTO:n tuomari.

Hillmanin mukaan Trumpilla saattaa sittenkin olla lainopillinen takaportti: hän voi vedota toiseen vanhaan lakiin, joka on säädetty vuonna 1977.

Näin Trump toimi myös elokuussa, kun hän sanoi voivansa kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä toimimasta Kiinassa.

Niin sanottu IEEPA-laki (International Emergency Economic Powers Act) on peräisin demokraattipresidentti Jimmy Carterin virkakaudelta. Se antaa presidentille laajat oikeudet säädellä taloudellisia toimenpiteitä ”seurauksena kansallisen hätätilan julistuksesta”.

Trump voi periaatteessa soveltaa lakia myös muilla kauppasodan rintamilla, kuten neuvotteluissa EU:n kanssa, Hillman toteaa.

Oikaisu 20.11. klo 13.18: IEEPA-laki säädettiin vuonna 1977. Alun perin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että laki säädettiin vuonna 1997.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  2. 2

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  7. 7

   Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

  8. 8

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  9. 9

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  10. 10

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää