Talous    |   HS-haastattelu

Slushissa vieraillut John Collison, 29, teki itsestään miljardöörin – menestystuote löytyy myös Hesburgerin sovelluksesta

Maailma kutistuu ja hyvällä ohjelmistolla voi valloittaa sen, uskoo Stripen perustaja John Collison.

Yrittäjä John Collisonin tarina on poikkeuksellinen jopa huppareihin pukeutuvien miljonäärien startup-maailmasssa.

Irlantilainen Collison myi ensimmäisen veljensä kanssa perustamansa yhtiön viidellä miljoonalla dollarilla ollessaan vasta 17-vuotias.

Sen jälkeen Collison sai irlantilaisissa ylioppilaskokeissa harvinaislaatuiset kahdeksan A1-arvosanaa. Hänen koulunsa innostunut rehtori kommentoi Irish Timesissa, että ”tällaisia tuloksia nähdään harvoin”. Sitten Collison lähti opiskelemaan Harvardin yliopistoon Yhdysvaltoihin.

Yhden vuoden jälkeen hän jätti Harvardin kesken, koska hän oli perustanut veljensä kanssa uuden yrityksen. Tuo yritys, maksupalveluita internetissä tarjoava Stripe, arvostettiin 35 miljardin dollarin (32 miljardin euron) arvoiseksi tänä syksynä rahoituskierroksen yhteydessä.


Vuonna 2010 perustettu Stripe on siis jo ehtinyt kasvaa arvokkaammaksi kuin Nokia, Nordea, Kone tai mikään muu suomalaisyritys.

Suomen kasvuyhtiöiden supertähden Supercellin arvo laskettiin muutama vuosi sitten noin kymmeneen miljardiin dollariin eli alle kolmasosaan Stripen nykyarvosta.

Collisonin veljeksillä on lehtiarvioiden mukaan perustamastaan yhtiöstä edelleen yli kymmenen prosentin osuus mieheen.

Onnistumisten putki on sellainen, ettei kuulosta uskottavalta, kun John Collison alkaa sitä selittäessään puhua onnesta.

”Olemme tehneet valintoja, jotka ovat myöhemmin osoittautuneet merkityksellisiksi, mutta siinä onnella on iso osuus”, Collison sanoo.

Osansa on ainakin sillä, että veljesten molemmat vanhemmat olivat yrittäjiä ja kotona oli tietokoneita, joilla pojat saivat puuhata.

Stripe syntyi veljesten ensimmäisen yrityksen kokemusten pohjalta. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuoliskolla elettiin iPhonen läpimurron aikaa, ja verkkoliiketoiminnan kehittymistä tukivat monet muut murrokset.

Collison sanoo, että internetin kasvuyrityksissä värisi siihen aikaan vahva tunne siitä, miten nopeasti kaikki internettalouden osat kehittyivät.

”Paitsi maksut”, sanoo Collison. ”Ne olivat isojen pankkien hallussa. Pankit eivät olleet asiakaskeskeisiä eivätkä hyviä rakentamaan ohjelmistoja.”

Aluksi Collisonin veljeksille sanottiin, että internetin maksut oli jo ratkaistu, mutta veljekset luottivat kokemukseensa siitä, että näin ei ollut. He tajusivat, miten paljon uusia internetyrityksiä syntyy seuraavina vuosina. Tuntui tyhmältä, että kaikkien niiden pitäisi käydä läpi vaikeudet, joita internetkaupankäynnissä tapahtuvaan maksamiseen liittyi.

”Myös se auttoi, että olin nuori ja naiivi”, Collison naurahtaa.

Nykyään maailmassa on yli miljoona yritystä, jotka käyttävät Stripea.

Suomen-valloitus on vasta alussa, mutta esimerkiksi Hesburgerin sovelluksella tilauksen tekevä ja maksava asiakas käyttää Stripea tietämättään. Muita suuria asiakkaita Suomessa ovat Fortum, Fazer ja Sanoma, johon myös Helsingin Sanomat kuuluu. Valtaosa liiketoiminnasta on pienempien yritysten palvelemista.

Isot yritykset haluavat Collisonin mukaan käyttää Stripea, koska maksujärjestelmien rakentaminen on vaativaa ja niiden ohjelmoijista on kova pula.

”Me tarjoamme helppokäyttöisiä ohjelmointirajapintoja. Arvo on siinä, että jos suuri yhtiö haluaa luoda uuden hankkeen, sen voi tehdä parissa viikossa kahdentoista kuukauden sijasta”, Collison sanoo.

Stripen massiivinen 35 miljardin dollarin arvo pohjautuu siihen, että internetbisnes kasvaa. Netin kautta tehtävät ostokset ovat vielä pieni osa kaikesta kaupanteosta, mutta kaikkien ennusteiden mukaan se tulee kasvamaan.

Collisonin puheissa toistuu se, miten internet kutistaa maailmaa vääjäämättömästi. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota on vain ryppy isossa kehityksessä.

Globalisaatiolla on ollut ja tulee olemaan mullistavia vaikutuksia yhteiskuntaan, mutta Stripen kaltainen yritys näkee kehityksen huikeana mahdollisuutena. Maailma on yritysten hyppysissä, jos ne vain pystyvät ottamaan haasteen vastaan.

Samasta mahdollisuudesta puhui myös kyytipalvelu Boltin perustaja Markus Villig, 25, jonka kanssa Collison esiintyi Slush-tapahtumassa torstaina. Villig innostui yrittämisestä jo lapsena, kun hän tajusi, että Virosta voi ponnistaa maailmanlaajuiseen menestykseen.

”Ennen internetaikaa oli valtava ponnistus päästä kansainvälisille markkinoille. Nykyään globaalin liiketoiminnan pyörittämiseen vaadittava työ vähenee vuosi vuodelta”, Collison sanoo.

Tulevaisuus kuuluu siis yrityksille, jotka pystyvät kansainvälistymään. Helpointa se on tehdä bittien ja koodien avulla.

”Meidän pitää sopeutua siihen, että iso osa maailmasta tulee olemaan ohjelmistojen rakentamista.”

Mutta miten Suomen ja Euroopan siinä kisassa käy?

Eurooppalaiset ajattelevat usein maanosaansa tulevana ulkoilmamuseona, jolla on takanaan loistava tulevaisuus. Yhdysvaltojen ja Kiinan talouden dynaamisuus nähdään hyökyaaltona, jota vastaan on vaikea kamppailla.

Suomi on teknologisesti edistynyt maa, mutta ohjelmistojen saralla meiltä on tullut vain vähän menestystarinoita.

Collisonin mukaan Euroopalla on kisassa paljon valtteja.

”Eurooppalaiset suuret yhtiöt varautuvat teknologiseen murrokseen paremmin kuin amerikkalaiset yhtiöt”, Collison arvioi. Hän viittaa esimerkiksi Stripen suomalaisiin kumppaneihin.

Ehkä siinä on perää. Tämän jutun kirjoittajan mielestä Hesburgerin kännykkäsovellus hakkaa McDonald’sin vastaavan mennen tullen.

”Euroopassa yhtiöt tajuavat Yhdysvaltoja paremmin, että niiden on mukauduttava ja luotava digitaalisia kokemuksia”, Collison sanoo.

Hyvää Euroopassa on Collisonin mukaan myös se, että täällä sääntelijät ovat aktiivisia standardoinnissa. Hän vertaa tilannetta verkkokaupan tilannetta rautateihin. Olennaista ei ole se, mikä on raideväli, kunhan se on sama.

Euroopassa työ on otettu tosissaan, mutta paljon on vielä tehtävää.

Iso kysymys on se, miten ohjelmistojen rakentajia riittää kaikille. Suomessa herätti äskettäin keskustelua se, että Supercellillä on vaikeuksia saada työlupia tarvitsemilleen huippuosaajille.

Collison uskoo, että jokainen ohjelmistoalan keskukseksi pyrkivät kaupunki tarvitsee sekä omia että ulkopuolelta tuotuja osaajia. Piilaaksoon saapuu luonnostaan paljon kyvykkäitä työntekijöitä, mutta sillä on kalliin asumisen ja muiden syiden takia myös hidasteita verrattuna muihin startup-maailman keskittymiin.

”Ei Piilaakson vedessä ole mitään erityistä”, Collison sanoo.

Collison ei usko, että koodaripula on hellittämässä pitkään aikaan.

”Ohjelmistokehittäjistä on pulaa. Jos on nyt teini-ikäinen ja miettii, mitä tekisi, se on hyvä valinta. Heistä ei tule olemaan ylitarjontaa.”

Kun veljekset valitsevat uusia työntekijöitä, he haluavat heidän olevan erittäin motivoituneita ja yhteistyökykyisiä. Lisäksi pitää olla mukava ja nöyrä.

”Elämä on liian lyhyt, että sen käyttäisi lahjakkaiden kusipäiden kanssa työskentelyyn.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

John Collison


 Maksupalveluyhtiö Stripen perustaja yhdessä veljensä Patrickin kanssa.

 29-vuotias.

 Syntynyt Irlannin Limerickissä.

 Opiskellut vuoden Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

 Oli Forbesin mukaan kaikkien aikojen nuorin rahansa itse ansainnut miljardööri, mutta menetti tittelin tänä vuonna Kardashian-suvun Kylie Jennerille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  2. 2

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  3. 3

   Australian ilmasto­politiikka sai kansain­välisessä vertailussa 0,0 pistettä sadasta – pää­ministerin mukaan ilmasto­toimet ovat riittäviä

  4. 4

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  5. 5

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  6. 6

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  7. 7

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  8. 8

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  9. 9

   Uusilla nimillä uuteen elämään: Ruotsissa Isis-terroristin seitsemästä orpolapsesta huolehtii mies, jolla on kaksi omaa lasta

  10. 10

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  6. 6

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  7. 7

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää