Talous

Lihankorvikkeista repesi riita: Pouttua kiellettiin kutsumasta tuotteitaan kasvilihaksi ja burgerpihveiksi

Perinteinen liha-alan yritys kehitti kasviproteiinituotteita hampurilaisiin ja vaihtoehdoksi lihalle. Nyt yhtiö kiistelee viranomaisten kanssa tuotteiden nimistä.

Siihen loppui kasvilihan tarina.

Näin kertoo elintarvikealan yritys Pouttu, joka on kehittänyt kasviproteiinituotteita lihan vaihtoehdoksi. Pouttu Muu -nimellä on myyty ja markkinoitu esimerkiksi tuotteita, joita luonnehditaan kasvilihaksi ja burgerpihveiksi.

Nyt yhtiön Facebook-sivulla kerrotaan, että paikallinen terveysviranomainen on kieltänyt sitä käyttämästä tuotteistaan nimityksiä, joiden perusteella kuluttaja voisi erehtyä luulemaan niitä lihaksi.

Mistä kiistassa on kysymys?

Viime aikoina Suomenkin elintarvikemarkkinoille on tullut kiihtyvällä tahdilla tuotteita, joista puhutaan kasviperusteisena lihana, vegetaarisena lihana tai ”lihattomanan lihana”.

Kansainvälisistä tuotteista tunnetuimmaksi on noussut yhdysvaltalainen Beyond Meat, joka tekee tekee herneproteiinista, perunatärkkelyksestä ja kasvisöljyistä pihvejä ja makkaroita.

Yhtiön osakkeen kurssi on moninkertaistunut sen jälkeen, kun se listautui pörssiin toukokuussa. Se kertoo osaltaan, että sijoittajat uskovat vahvasti lihalle luotujen vaihtoehtojen potentiaaliin.

Suomessa tunnetuimpia uusia raaka-aineita on Verso Foods -yhtiön kehittämä Härkis, joka valmistetaan härkäpavuista. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluu esimerkiksi Härkis-burgerpihvi.

Poutun tuotteet puolestaan valmistetaan herneproteiinista.

Tuotteiden nimiin puuttunut viranomainen on Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto. Se on tuoreeltaan määrännyt Poutun muuttamaan kahden tuotteen nimet: Muu Burgerpihvi ja Muu Kasvilihapulla.

Määräyksen mukaan tuotteita ja niiden markkinointia on muutettava kolmella tavalla: ensinnäkin, harhaanjohtavaa kasviliha-sanaa tai muita kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja ei saa enää käyttää.

Toiseksi, burgerpihvin nimeä on muutettava siten, että tuotteesta käy selvästi ilmi, että kyseessä on kasvistuote.

Kolmanneksi, kasvilihapullan nimi on muutettava siten, että se ei viittaa millään kielellä lihaan, koska tuote on täysin kasvipohjainen.

Määräykseen johtaneen tarkastuksen suoritti kunnan hygieenikkoeläinlääkäri. Poutulla ihmetellään, miksi eläinlääkärin vastuulla on tarkastaa tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä eläinten kanssa.

Terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds vahvistaa HS:lle, että määräys on annettu Poutulle. Hänen mukaansa eläinlääkäri valvoo myös muita kuin lihatuotteita: maitotuotantoa ja kalatuotantoa. Smeds ei kuitenkaan osaa sanoa, valvooko eläinlääkäri muuta kasvituotantoa.

”Laissa on selvästi määritelty, mitä lihatuotteella tarkoitetaan. Esimerkiksi burgerpihvi-sana viittaa lihaan”, Smeds sanoo puhelimessa.

Miksi sitten virasto ei kiellä Härkis-burgerpihvien myyntiä?

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto vastaa vain niiden tuotteiden tarkistamisesta, jotka tuotetaan sen toimivaltaan kuuluvalla alueella. Valtakunnallisella tasolla asia valvoo vuoden alussa perustettu Ruokavirasto.

Ylitarkastaja Tuulikki Lehto Ruokavirastosta tuntee asian. Hän vahvistaa puhelimessa, että selvityspyyntö on lähtenyt liikkeelle Ruokavirastosta.

”Meille on tullut useita yhteydenottoja asiasta”, Lehto sanoo puhelimessa.

Hänen mukaansa elintarviketuotteiden nimeämiseen liittyy paljon yksityiskohtia, jotka ovat lähtöisin lainsäädännöstä. Päätarkoitus on suojella kuluttajaa ja varmistaa, että kuluttaja ymmärtää tuotteen nimen perusteella, minkälaisesta tuoteesta on kysymys.

Kaikilla tuotteilla on elintarvikenimi, josta täytyy selvitä, mitä tuote sisältää. Esimerkiksi lihapullaksi voidaan kutsua nykyisen lainsäädännön mukaan vain sellaista tuotetta, jossa on lihaa.

Sen lisäksi elintarvikkeella voi olla markkinanimi, jonka ei tarvitse kertoa suoraan itse tuotteen ominaisuuksista.

”Mutta markkinointinimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan”, Lehto sanoo.

Siksi hänen mukaansa voidaan puhua kasvispullista, mutta ei kasvislihapullista. Härkäpavuista tehty Härkis taas on vakiintunut tuotemerkki, jonka kuluttaja tunnistaa kasvipohjaiseksi tuotteeksi.

Siksi sitä saa Lehdon mukaan kutsua Härkis -burgerpihviksi

”Lainsäädäntö on kaikille sama. Mikäli olisi muita vastaavia tapauksia, niin kyllä ne selvitetään.”

Englanninkielisiin ”vegetarian meatball” -nimisiin tuotteisiin voitaiisin Lehdon mukaan periaatteessa puuttua, jos niiden elintarvikenimet voi suoraan kääntää suomeksi.

Tällä hetkellä asiasta ei kuitenkaan ole valmista ohjeistusta, vaan asia on parhaillaan Euroopan komission käsittelyssä.

Virolais-suomalaisessa Poutussa ihmetellään viranomaisen toimintaa. Sen kasviproteiinituotteet tulivat markkinoille vasta lokakuun alussa, ja vielä pari viikkoa sitten toimitusjohtaja Mikko Karell sanoi, että tuotteen menekki on ollut yhtiölle iloinen yllätys.

”Vastaanotto yllätti meidät täysin. Saimme vahvistuksen, että olemme oikeilla jäljillä”, Karell totesi HS:n haastattelussa.

Yhtiössä myönnetään, että kasviliha-nimi on kopioitu ulkomailta. Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Ranskassa puhutaan Karellin mukaan sujuvasti esimerkiksi ”vegetaarisista lihapullista”, englanninkielisessä maailmassa taas vegetaarisista ja vegaanisista lihapullista – tai jopa lihattomista lihapullista.

”Ruotsissa ICA myy kasvipekonia ja -kalapuikkoja, joissa ei ole sen enempää sianlihaa kuin kalaa”, Karell kirjoittaa päivityksessä.

Valvovan viranomaisen päätöksessä kiinnitetään Poutun osalta siihen, että kuluttajalle ei ole selvää, onko kyse liha- vai kasvituotteesta.

Karellin mukaan nimi perustuu siihen, että tuotteen olomuoto on samanlainen kuin lihalla ja se myös maistuu lihalta.

”Meistä sana kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua. Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa.”

Hedelmälihaan ylitarkastaja Lehdolla on selkeä kanta: kyse ei ole erikseen hedelmästä ja lihasta, vaan hedelmälihasta yhtenä käsitteenä.

Nyt viranomaisen päätöksen jäädessä voimaan Pouttu sanoo joutuvansa tekemään mittavia muutoksia, jotka johtavat raskaisiin taloudellisiin tappioihin.

Päätöksen mukaan harhaanjohtavien sanojen käyttö on lopetettava välittömästi ja pakkausten nimet muutettava vuodenvaihteeseen mennessä. Tiukan aikataulun aiheuttamien ongelmien ohella Karell arvioi kustannusten nousevan jopa 500 000 euroon.

Pouttu on tehnyt viranhaltijapäätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka käsitellään ympäristöterveyslautakunnan kokouksessa joulukuussa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon mukaan määräys ei ole oikaisuvaatimuksen vuoksi lainvoimainen, mutta tällä erää sitä ei olla perumassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää