Talous

Black Friday rikkoi Suomessa ennätyksiä ja boikotit jäivät taka-alalle: ”Kulutuskriittinen kupla on loppujen lopuksi pieni”

Black Fridayta seuraa Yhdysvalloissa Cyber Monday, joka on sekin menestystä niittänyt tarjouspäivä. Suomessa maanantain ostospäivä on tuntemattomampi.

rac
Alennusmyyntipäivä Black Friday rikkoi tänä vuonna useiden kauppojen Black Friday -myyntiennätyksiä Suomessa. Vaikka sosiaalisessa mediassa saattoi nähdä useita tapahtumaa vastustavia kampanjoita ja Yhdysvalloissa kulutuspäivä on siirtynyt kivijalkaliikkeistä enemmän verkkokaupan suuntaan, Suomessa ennätyksiä rikkoutui myös kivijalkakaupoissa tehdyssä myynnissä.

Esimerkiksi kodinelektroniikkaa myyvät ketjut Gigantti ja Verkkokauppa.com kertoivat Black Friday -myyntiennätyksiensä rikkoutuneen sekä verkossa että liikkeissä. Myös tavarataloketju Sokoksella myynnissä tapahtui ”kaksinumeroisia kehityksiä” sekä verkkokaupan että kivijalkaliikkeiden puolella, kertoi SOK:n tavaratalo- erikoisliikekaupan myyntijohtaja Hans Backström.

”Black Friday on vakiinnuttamassa asemaansa. Erityisesti kasvu näkyy verkkokaupassa”, Backström sanoo.


Verkkokauppa.comin markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä ei kerro perjantain tarkkoja asiakaslukuja, mutta sanoo, että yhtiön verkkosivuilla kävijöistä puhutaan kymmenien tuhansien tasolla.

”Yleisellä tasolla Black Friday lukeutuu vuoden isoimpiin myyntipäiviin, eli se on merkittävä tapahtuma sekä verkossa että myymälöissä”, Niemelä sanoo.

Hänellä ei ole tietoa siitä, paljonko yksittäinen kuluttaja käyttää rahaa keskimäärin yhtiön tuotteisiin tarjouspäivänä.

”Meidänkin valikoimamme on laaja ja kattava, siellä on tuotteita kissanruuasta pesukoneeseen. Vaihtelee paljon, mitä kuluttaja on hakemassa.”

Myöskään Gigantista ei kerrota tarkkoja lukuja, mutta markkinointijohtaja Sami Särkelän mukaan myynti kasvoi tänä vuonna ennätyslukemiin aiempiin Black Friday -päiviin verrattuna.

Gigantissa Black Friday -tarjouksia on ollut tarjolla koko viikon ajan. Yhteensä suomalaiset tekivät maanantain ja perjantain välisenä aikana Gigantista ostoksia 32,1 miljoonalla eurolla.

Kaikki kolme kauppaa kertovat myös, että Black Fridayn myynnissä painottuu jouluostosten tekeminen. Niemelän mukaan Verkkokaupassa marraskuun kokonaismyynnit ovat kasvaneet ja joulukuun pienentyneet juuri Black Fridayn takia. Pukinkonttiin ostetaan Niemelän mukaan esimerkiksi kuluttajaelektronikkaa, mitä Verkkokaupasta ostettiin perjantaina muutenkin eniten.

Särkelän mukaan myös Gigantissa kaupaksi meni tänä vuonna esimerkiksi runsaasti kuulokkeita ja televisioita.

Backströmin mukaan Sokoksen perjantaiset hittituotteet olivat pitkälti joulunajan tuotteisiin lukeutuvia. Kaupaksi menivät erityisen hyvin kosmetiikan joulupakkaukset, tuoksut ja suomalaiset merkkiastiat.

Lue lisää: Ovatko Black Friday -alennukset todellisia? HS vertaili yli tuhannen television, pesukoneen ja pelikonsolin hintoja kahden viikon ajalta


Black Friday herätti tänä vuonna myös vastalauseita. Muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa nähtiin ympäristöaktivistien mielenosoituksia.

Mieltä osoitettiin erityisesti verkkokauppajätti Amazonia kohtaan Ranskassa, jossa mielenosoittajia kokoontui yhtiön Ranskan konttorin ulkopuolelle Pariisissa. Mielenosoittajat yrittivät estää myös ihmisten pääsyn ostoskeskukseen Lyonissa, kertoo BBC.

Yhdysvalloissa vastaava liikehdintä on kuitenkin jäänyt pieneksi, kertoo AFP. Myöskään Suomessa ei perjantaina nähty isoja mielenilmauksia kulutusta vastaan, vaikka sosiaalisessa mediassa olikin näkyvissä useita Black Fridayta vastustavia kampanjoita. Ylen mukaan esimerkiksi Kajaanissa järjestettiin perjantaina pienimuotoinen ilmastomielenosoitus Black Fridayta vastaan.

Verkkokaupan asiantuntija Leevi Parsama eCom Growth -kasvuohjelmasta sanoo, että moni kaupallinen toimija pohti etukäteen, että kulutuskriittisyys tai ostoboikotit näkyisivät mahdollisesti tänä vuonna perjantaina. Näin ei kuitenkaan Parsaman mukaan käynyt, vaan ennätyksiä paukutettiin.

Business Finlandille verkkokaupan kasvuhanketta vetävällä Parsamalla on kontakteja useisiin verkkokauppatoimijoihin Suomessa. Perjantaina hän seurasi tarjouspäivää noin 20 verkkokauppiaan Whatsapp-ryhmässä.

Parsaman mukaan kaikki ryhmässä olleet raportoivat samansuuntaisia kokemuksia perjantain tarjouskampanjastaan. Useassa verkkokaupassa ennätykset rikkoutuivat.

”Kulutuskriittisyys ei perjantaina näkynyt. Luulen silti, että ihmiset ostivat tänä vuonna tarpeeseen ja turha surffailu on vähentynyt”, Parsama arvioi.


Etenkin sosiaalisessa mediassa on esiintynyt pitkin viikkoa keskustelua Black Fridayn vastakampanjoista ja ostoboikoteista. Parsama arvioi, että sosiaalisen median kulutuskriittinen kupla on loppujen lopuksi pieni.

”Kysyn usein koulutuksia pitäessäni, kuinka moni pitää Reilun kaupan banaaneita hyvänä asiana. Yleensä kaikki viittaavat. Kun kysyn jatkokysymyksenä, kuinka moni ostaa Reilun kaupan banaaneita joka kerta, on viittaajien määrä huomattavasti pienempi”, Parsama luonnehtii.

”Somessa ollaan usein äänekkäitä, mutta se porukka on siellä valitettavan pieni. Voidaan myös pohtia sitäkin, että jos kulutuskriittinenkin ihminen tarvitsee pesukoneen, hän todennäköisesti ostaa sen päivänä, jolloin tarjoukset ovat hyvät.”

Yhdysvalloissa Black Friday kuitenkin menetti tänä vuonna suosiotaan myymälöissä, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters. Verkkokauppojen aikakaudella kivijalkaliikkeissä shoppailu on selvästi vähentynyt Yhdysvalloissa ja siirtynyt verkkokauppaan.

AFP:n mukaan yhdysvaltalaiskuluttajista vain 36 prosenttia kertoi tänä vuonna aikovansa ostaa Black Fridayn tarjouksia, mikä on 23 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Luvut perustuvat konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopersin (PwC) tämän vuoden katsaukseen.

Katsauksessa todetaan, että vain muutama vuosi sitten Black Friday oli tapahtuma, josta ihmiset eivät tahtoneet jäädä paitsi.

”Nyt sen merkityksestä näyttää tulleen lähinnä symbolinen”, todetaan raportissa.

PwC:n raportissa todetaan myös, että yhdysvaltalaiskuluttajat tekivät ostoksensa mieluummin verkossa kuin vierailivat liikkeissä.

Vaikka kuluttaminen onkin siirtymässä verkon puolelle, suurin osa vähittäiskaupan myynnistä tehdään edelleen liikkeissä, kertoo aiheesta uutisoinut Wall Street Journal.

Verkkokauppaostoksissa myös Yhdysvalloissa noustiin tänä vuonna Adobe Analyticsin mukaan Black Friday -myyntien ennätyslukemiin, kertoi uutistoimisto AFP.


Yhdysvalloissa Black Fridayta seuraa Cyber Monday, joka on siellä sekin menestystä niittänyt tarjouspäivä. Tämän vuoden Black Fridayta korkeammat verkkokauppamyynnin lukemat onkin Adobe Analyticsin tarkastelemien verkkokauppojen osalta tehty ainoastaan viime vuoden Cyber Monday -päivänä.

Suomessa päivä on ainakin vielä tuntemattomampi, mutta lukuisat verkkokaupat mainostavat tarjousputkensa jatkuvan myös maanantaina.

Muun muassa Verkkokauppa ja Gigantti osallistuvat tänä vuonna myös Cyber Mondayhin. Backströmin mukaan Sokoksella seurataan trendin kehittymistä, mutta toistaiseksi tavarataloketjulla ei ole maanantaille erillistä alennuskampanjaa.

Verkkokaupassa tuleva tarjousmaanantai on yhtiön toinen. Niemelän mukaan Cyber Monday ei ole yhtä tunnettu tai odotettu kuin Black Friday, mutta se on hänen mukaansa yleistymässä.

Särkelän mukaan Cyber Mondayn erona Black Fridayhin verrattuna on painotus verkkokauppaan ja digimarkkinointiin. Lisäksi Cyber Mondayn myynti painottuu sekä Gigantissa että Verkkokaupassa Black Fridayta enemmän tietokonetuotteisiin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  6. 6

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Britannia valitsi brexitin ja ”Boriksen”, ja selkeä päätös voi olla helpotus muulle EU:lle

  10. 10

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää