Talous

Black Friday rikkoi Suomessa ennätyksiä ja boikotit jäivät taka-alalle: ”Kulutuskriittinen kupla on loppujen lopuksi pieni”

Black Fridayta seuraa Yhdysvalloissa Cyber Monday, joka on sekin menestystä niittänyt tarjouspäivä. Suomessa maanantain ostospäivä on tuntemattomampi.

rac
Alennusmyyntipäivä Black Friday rikkoi tänä vuonna useiden kauppojen Black Friday -myyntiennätyksiä Suomessa. Vaikka sosiaalisessa mediassa saattoi nähdä useita tapahtumaa vastustavia kampanjoita ja Yhdysvalloissa kulutuspäivä on siirtynyt kivijalkaliikkeistä enemmän verkkokaupan suuntaan, Suomessa ennätyksiä rikkoutui myös kivijalkakaupoissa tehdyssä myynnissä.

Esimerkiksi kodinelektroniikkaa myyvät ketjut Gigantti ja Verkkokauppa.com kertoivat Black Friday -myyntiennätyksiensä rikkoutuneen sekä verkossa että liikkeissä. Myös tavarataloketju Sokoksella myynnissä tapahtui ”kaksinumeroisia kehityksiä” sekä verkkokaupan että kivijalkaliikkeiden puolella, kertoi SOK:n tavaratalo- erikoisliikekaupan myyntijohtaja Hans Backström.

”Black Friday on vakiinnuttamassa asemaansa. Erityisesti kasvu näkyy verkkokaupassa”, Backström sanoo.


Verkkokauppa.comin markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä ei kerro perjantain tarkkoja asiakaslukuja, mutta sanoo, että yhtiön verkkosivuilla kävijöistä puhutaan kymmenien tuhansien tasolla.

”Yleisellä tasolla Black Friday lukeutuu vuoden isoimpiin myyntipäiviin, eli se on merkittävä tapahtuma sekä verkossa että myymälöissä”, Niemelä sanoo.

Hänellä ei ole tietoa siitä, paljonko yksittäinen kuluttaja käyttää rahaa keskimäärin yhtiön tuotteisiin tarjouspäivänä.

”Meidänkin valikoimamme on laaja ja kattava, siellä on tuotteita kissanruuasta pesukoneeseen. Vaihtelee paljon, mitä kuluttaja on hakemassa.”

Myöskään Gigantista ei kerrota tarkkoja lukuja, mutta markkinointijohtaja Sami Särkelän mukaan myynti kasvoi tänä vuonna ennätyslukemiin aiempiin Black Friday -päiviin verrattuna.

Gigantissa Black Friday -tarjouksia on ollut tarjolla koko viikon ajan. Yhteensä suomalaiset tekivät maanantain ja perjantain välisenä aikana Gigantista ostoksia 32,1 miljoonalla eurolla.

Kaikki kolme kauppaa kertovat myös, että Black Fridayn myynnissä painottuu jouluostosten tekeminen. Niemelän mukaan Verkkokaupassa marraskuun kokonaismyynnit ovat kasvaneet ja joulukuun pienentyneet juuri Black Fridayn takia. Pukinkonttiin ostetaan Niemelän mukaan esimerkiksi kuluttajaelektronikkaa, mitä Verkkokaupasta ostettiin perjantaina muutenkin eniten.

Särkelän mukaan myös Gigantissa kaupaksi meni tänä vuonna esimerkiksi runsaasti kuulokkeita ja televisioita.

Backströmin mukaan Sokoksen perjantaiset hittituotteet olivat pitkälti joulunajan tuotteisiin lukeutuvia. Kaupaksi menivät erityisen hyvin kosmetiikan joulupakkaukset, tuoksut ja suomalaiset merkkiastiat.

Lue lisää: Ovatko Black Friday -alennukset todellisia? HS vertaili yli tuhannen television, pesukoneen ja pelikonsolin hintoja kahden viikon ajalta


Black Friday herätti tänä vuonna myös vastalauseita. Muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa nähtiin ympäristöaktivistien mielenosoituksia.

Mieltä osoitettiin erityisesti verkkokauppajätti Amazonia kohtaan Ranskassa, jossa mielenosoittajia kokoontui yhtiön Ranskan konttorin ulkopuolelle Pariisissa. Mielenosoittajat yrittivät estää myös ihmisten pääsyn ostoskeskukseen Lyonissa, kertoo BBC.

Yhdysvalloissa vastaava liikehdintä on kuitenkin jäänyt pieneksi, kertoo AFP. Myöskään Suomessa ei perjantaina nähty isoja mielenilmauksia kulutusta vastaan, vaikka sosiaalisessa mediassa olikin näkyvissä useita Black Fridayta vastustavia kampanjoita. Ylen mukaan esimerkiksi Kajaanissa järjestettiin perjantaina pienimuotoinen ilmastomielenosoitus Black Fridayta vastaan.

Verkkokaupan asiantuntija Leevi Parsama eCom Growth -kasvuohjelmasta sanoo, että moni kaupallinen toimija pohti etukäteen, että kulutuskriittisyys tai ostoboikotit näkyisivät mahdollisesti tänä vuonna perjantaina. Näin ei kuitenkaan Parsaman mukaan käynyt, vaan ennätyksiä paukutettiin.

Business Finlandille verkkokaupan kasvuhanketta vetävällä Parsamalla on kontakteja useisiin verkkokauppatoimijoihin Suomessa. Perjantaina hän seurasi tarjouspäivää noin 20 verkkokauppiaan Whatsapp-ryhmässä.

Parsaman mukaan kaikki ryhmässä olleet raportoivat samansuuntaisia kokemuksia perjantain tarjouskampanjastaan. Useassa verkkokaupassa ennätykset rikkoutuivat.

”Kulutuskriittisyys ei perjantaina näkynyt. Luulen silti, että ihmiset ostivat tänä vuonna tarpeeseen ja turha surffailu on vähentynyt”, Parsama arvioi.


Etenkin sosiaalisessa mediassa on esiintynyt pitkin viikkoa keskustelua Black Fridayn vastakampanjoista ja ostoboikoteista. Parsama arvioi, että sosiaalisen median kulutuskriittinen kupla on loppujen lopuksi pieni.

”Kysyn usein koulutuksia pitäessäni, kuinka moni pitää Reilun kaupan banaaneita hyvänä asiana. Yleensä kaikki viittaavat. Kun kysyn jatkokysymyksenä, kuinka moni ostaa Reilun kaupan banaaneita joka kerta, on viittaajien määrä huomattavasti pienempi”, Parsama luonnehtii.

”Somessa ollaan usein äänekkäitä, mutta se porukka on siellä valitettavan pieni. Voidaan myös pohtia sitäkin, että jos kulutuskriittinenkin ihminen tarvitsee pesukoneen, hän todennäköisesti ostaa sen päivänä, jolloin tarjoukset ovat hyvät.”

Yhdysvalloissa Black Friday kuitenkin menetti tänä vuonna suosiotaan myymälöissä, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters. Verkkokauppojen aikakaudella kivijalkaliikkeissä shoppailu on selvästi vähentynyt Yhdysvalloissa ja siirtynyt verkkokauppaan.

AFP:n mukaan yhdysvaltalaiskuluttajista vain 36 prosenttia kertoi tänä vuonna aikovansa ostaa Black Fridayn tarjouksia, mikä on 23 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Luvut perustuvat konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopersin (PwC) tämän vuoden katsaukseen.

Katsauksessa todetaan, että vain muutama vuosi sitten Black Friday oli tapahtuma, josta ihmiset eivät tahtoneet jäädä paitsi.

”Nyt sen merkityksestä näyttää tulleen lähinnä symbolinen”, todetaan raportissa.

PwC:n raportissa todetaan myös, että yhdysvaltalaiskuluttajat tekivät ostoksensa mieluummin verkossa kuin vierailivat liikkeissä.

Vaikka kuluttaminen onkin siirtymässä verkon puolelle, suurin osa vähittäiskaupan myynnistä tehdään edelleen liikkeissä, kertoo aiheesta uutisoinut Wall Street Journal.

Verkkokauppaostoksissa myös Yhdysvalloissa noustiin tänä vuonna Adobe Analyticsin mukaan Black Friday -myyntien ennätyslukemiin, kertoi uutistoimisto AFP.


Yhdysvalloissa Black Fridayta seuraa Cyber Monday, joka on siellä sekin menestystä niittänyt tarjouspäivä. Tämän vuoden Black Fridayta korkeammat verkkokauppamyynnin lukemat onkin Adobe Analyticsin tarkastelemien verkkokauppojen osalta tehty ainoastaan viime vuoden Cyber Monday -päivänä.

Suomessa päivä on ainakin vielä tuntemattomampi, mutta lukuisat verkkokaupat mainostavat tarjousputkensa jatkuvan myös maanantaina.

Muun muassa Verkkokauppa ja Gigantti osallistuvat tänä vuonna myös Cyber Mondayhin. Backströmin mukaan Sokoksella seurataan trendin kehittymistä, mutta toistaiseksi tavarataloketjulla ei ole maanantaille erillistä alennuskampanjaa.

Verkkokaupassa tuleva tarjousmaanantai on yhtiön toinen. Niemelän mukaan Cyber Monday ei ole yhtä tunnettu tai odotettu kuin Black Friday, mutta se on hänen mukaansa yleistymässä.

Särkelän mukaan Cyber Mondayn erona Black Fridayhin verrattuna on painotus verkkokauppaan ja digimarkkinointiin. Lisäksi Cyber Mondayn myynti painottuu sekä Gigantissa että Verkkokaupassa Black Fridayta enemmän tietokonetuotteisiin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Poliisi haeskeli vuorokauden verran äitiä ja vauvaa Lahdessa

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin ratapihan uuteen pyörätunneliin ei tule kierreluiskaa – Tällaiselta tunnelin suuaukko voi näyttää

  9. 9

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  10. 10

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää