Talous

Risto Siilasmaa jättää Nokian hallituksen – uudeksi puheenjohtajaksi Sari Baldauf

Risto Siilasmaa jättää Nokian hallituksessa 12 vuoden hallitusjäsenyyden ja kahdeksan vuoden puheenjohtajuuden jälkeen seuraavassa varsinaisessa yhtiökokouksessa, joka pidetään huhtikuussa.

Vaikeuksissa olevan Nokian hallituksen puheenjohtaja vaihtuu. Yhtiön hallitus ilmoitti tiistaina, että nykyinen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on ilmoittanut luopuvansa tehtävästään.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että uudeksi puheenjohtajaksi valittaisiin hallituksen varapuheenjohtaja Sari Baldauf ja varapuheenjohtajaksi hallituksen jäsen Kari Stadigh.

Baldauf oli vuosina 1998–2005 Nokian keskeisiä johtajia, jonka vastuulla oli Nokian verkkolaitteiden liiketoiminta.

”Sari on hyvin kokenut ja erinomaisen pätevä liikkeenjohtaja. Hänellä on vahva tahto, ja hän ihan varmasti luo oman roolinsa puheenjohtajana eikä välttämättä seuraa mitään annettua mallia”, arvioi Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Hallitus korostaa tiedotteessaan, että Siilasmaan seuraajan suunnittelu aloitettiin vuosi sitten. Suunnilleen samaan aikaan Siilasmaa julkaisi kirjan Paranoidi optimisti, jossa hän arvosteli ankarasti edeltäjäänsä Jorma Ollilaa.

Useiden asioista perillä olevien lähteiden mukaan kirja herätti Nokian hallituksessa hämmennystä. Toisaalta myös Nokian tuloskehitys on ollut viime vuosina verraten heikkoa ja lupaukset viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikassa ovat jääneet lunastamatta.

Tiistaina Nokian hallitus oli kokouksessa New Yorkissa. Baldauf ilmoitti, ettei hänellä ole mahdollisuutta antaa haastattelua. Siilasmaa ei puolestaan vastannut soittopyyntöihin.

Siilasmaa sanoo tiedotteessa, että Nokialla on ongelmia siirtymisessä 5g-tekniikkaan.

Yhtiön osake romahti lokakuun lopussa julkaistun osavuosikatsauksen jälkeen, koska yhtiö muutti arviotaan kannattavuuden kehittymisestä merkittävästi heikommaksi. Lisäksi hallitus päätti keskeyttää vuosineljänneksittäisen osingonmaksun lisätäkseen investointeja 5g-tekniikkaan.

”Vaikka tiedämme, että Nokialla on tiettyjä lyhyen aikavälin haasteita tämän teknologian kehittyessä, olen luottavainen, että olemme ryhtyneet oikeisiin toimenpiteisiin vastataksemme näihin haasteisiin. Monet Nokian osat menestyvät hyvin, ja toteutamme strategiaamme monipuolistamalla liiketoimintaamme yritysasiakkaisiin ja rakentamalla ohjelmistoliiketoimintaamme”, Siilasmaa sanoo tiedotteessa.

Siilasmaa painottaa myös, että hänen puheenjohtajakaudellaan Nokiassa on tehty perustavanlaatuisia muutoksia: matkapuhelinliiketoiminta myytiin ohjelmistoyhtiö Microsoftille, Nokian ja Siemensin yhteisyritys hankittiin kokonaan Nokialle ja Nokia osti ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin.

”Tämä matka ja muutokset eivät ole olleet helppoja, ja haluan kiittää kaikkia Nokiassa heidän päättäväisyydestään ja sitoutumisestaan”, Siilasmaa sanoo tiedotteessa.

Siilasmaa on ollut Nokian hallituksessa 12 vuotta ja sen puheenjohtajana kahdeksan vuotta.

Kauppatieteen maisteri Sari Baldaufin menneisyys on hyvin erilainen kuin Siilasmaalla.

Baldauf on ollut työurallaan useissa kansainvälisissä suuryhtiöissä, kun taas Siilasmaa on tunnettu pääasiassa pienehkön tietoturvayhtiön F-Securen perustajana, toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Baldauf oli Nokian verkkoliiketoiminnan johtaja vuosina 1998–2005, ja sitä ennen hän toimi Nokiassa useissa johtotehtävissä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Hän oli Nokian menestyksen huippuvuosina yksi pääjohtaja Jorma Ollilan ”unelmajoukkueen” jäsenistä, jotka loivat perustan yhtiön ainutlaatuiselle menestykselle.

Nokian hallitukseen Baldauf nimitettiin vuonna 2018. Hän on nykyisin myös myös autoja valmistavan Daimlerin hallintoneuvoston jäsen ja Aalto-yliopiston hallituksen jäsen.

”Minulla oli aikoinaan ilo ja kunnia raportoida kolmelle unelmajoukkueen jäsenelle eli Sari Baldaufille, Matti Alahuhdalle ja Pekka Ala-Pietilälle. Baldauf on erittäin vaativa itselleen ja tiimilleen ja tuntee verkkoliiketoiminnan todella hyvin. Lisäksi hän on erittäin hyvä asiakkaiden kanssa ”, sanoo Nokian radioverkkoliiketoiminnan entinen johtaja Ari Lehtoranta.

”Olen oppinut tuntemaan Sarin vuosikymmenien aikana ystävänä ja työtoverina, joka on asioihin paneutuva, harkitseva, määrätietoinen ja lämminhenkinen ihminen”, sanoo puolestaan Matti Alahuhta.

Myös useita vuosia Baldaufin hyvin tuntenut Koneen pääomistaja Antti Herlin kehuu häntä vuolaasti.

”Baldauf on hyvin älykäs ihminen, jolla on jämäkkä tapa hoitaa asioita. Lisäksi hänellä on tärkeää tunneälyä”, Herlin sanoo.

Vuoteen 2018 saakka Baldauf oli energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja ja saksalaisen teleoperaattorin Deutsche Telecomin hallintoneuvoston jäsen.

“Minulle on kunnia, että minua ehdotetaan palvelemaan Nokiaa ja sen osakkeenomistajia hallituksen puheenjohtajana”, Baldauf sanoo tiedotteessa.

Hän myös kiittää Risto Siilasmaata yhteistyöstä.

”Risto ja minä olemme työskennelleet läheisesti sen jälkeen, kun minut nimitettiin varapuheenjohtajaksi toukokuussa. Näen selkeän mahdollisuuden auttaa pitkän aikavälin arvon luomisessa osakkeenomistajille, ja odotan läheisen työskentelyn jatkamista hallituksen ja Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin kanssa.”

Toimitusjohtaja Suri on myös tyytyväinen yhteistyöhön Siilasmaan kanssa.

“Risto on ollut erinomainen kumppani aikana, jolloin Nokia on läpikäynyt merkittäviä muutoksia. Kiitän häntä kaikesta hänen tekemästään kovasta työstä ja tuesta kaikkien Nokian työntekijöiden puolesta. Odotan innolla työskentelyä Sarin, Nokian uuden hallituksen puheenjohtajan kanssa.”

Hallituksen jäsenet nimittää yhtiökokous. Sen jälkeen pidettävässä hallituksen järjestäytymiskokouksessa hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  7. 7

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  8. 8

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  9. 9

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  10. 10

   Mika Myllylän 18-vuotias poika Wiljami on lähellä Liiga-debyyttiä: ”Korkean työmoraalin omaava laitahyökkääjä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää