Talous

Yhdysvaltain osakeluisu jatkui Trumpin ilmoitettua etenevänsä Kiinan tulli­korotuksissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina Lontoossa, että kauppasopu Kiinan kanssa voi venyä presidenttivaalien yli.

Keskeiset pörssi-indeksit S&P 500, Dow Jones ja Nasdaq laskivat kaikki tiistaina sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Lontoossa tietoja maansa ja Kiinan kauppaneuvotteluista. Dow Jones heikkeni noin prosentin, S&P 500 0,7 prosenttia ja Nasdaq 0,6 prosenttia.

Trumpin mukaan maiden välinen sopu saattaa löytyä vasta presidentinvaalien jälkeen.

”Tavallaan pidän ideasta odottaa vaalien yli Kiina-sopimusta, muta he haluavat sopimuksen nyt, ja saa nähdä, onko sopimus sopiva”, Trump sanoi Reutersin mukaan. Jo aikaisemmin alkanut kurssilasku sai heti lisää vauhtia.

Yhdysvallat määräsi maanantaina uusia tulleja kauppakumppaneilleen ja esitti uusimman uhkauksensa Ranskalle.

Samalla sijoittajat saivat tiedon siitä, että Trump aikoo edetä uusien yhteensä 160 miljardin dollarin arvoisiin kiinalaistavaroihin kohdistuvien tullien määräämisessä.

Nuo 15 prosentin lisätullit ovat tulossa noin kahden viikon kuluttua, jos Kiina ja Yhdysvallat eivät ennen sitä pääse kauppasodassaan sopuun.

Tämä voi tietää sijoittajille synkkää joulua, kun osakekurssit ovat kivunneet ylöspäin optimismin kasvaessa, uutistoimisto Bloomberg arvioi tiistaina.

Trumpin hallinto määräsi maanantaina ensin lisätulleja brasilialaisille ja argentiinalaisille terästuotteille. Jo muutaman tunnin kuluttua tuosta ilmoituksesta Yhdysvaltain hallinto ilmoitti kaavailevansa mahdollisesti jopa sadan prosentin rangaistusmaksuja monille periranskalaisille tuotteille kuten kuohuviineille, juustoille, käsilaukuille ja erilaisille kosmetiikkatuotteille.

Sakkomaksuja perustellaan vastavetona sille, että Ranskan lain mukainen digitaalisiin palveluihin kohdistuva vero kohtelee Yhdysvaltain hallinnon näkemyksen mukaan suuria yhdysvaltalaisia teknologiayhtiöitä kuten Googlea, Applea, Facebookia ja Amazonia epäreilusti.

Nämä rangaistustullit voidaan panna täytäntöön julkisen kuulemisajan jälkeen vuoden 2020 alkupuolella.

”Tämä päätös lähettää selkeän viestin siitä, että Yhdysvallat toimii sellaisia digiveroja vastaan, jotka syrjivät tai muulla tavalla asettavat epäreiluja taakkoja yhdysvaltalaisyhtiöille”, kauppaedustaja Robert Lighthizer perusteli päätöstä.

Yhdysvaltain päätös perustuu yli neljä kuukautta kestäneeseen niin sanottuun Section 301 -tutkintaan, jossa selvitettiin Ranskan verojärjestelmän tasavertaisuutta, Bloomberg kertoo.

Samaa menettelyä käytettiin perusteena sille, kun Yhdysvallat päätti määrätä Kiinalle 360 miljardin arvoisiin tuotteisiin kohdistuvia rangaistustulleja. Silloin päätöstä perusteltiin sillä, että Kiinan lainsäädäntö loukkaa amerikkalaisyritysten tekijänoikeuksia.

Ranskalaisiin tuotteisiin kohdennetut maksut sysäsivät tiistaina ranskalaisten luksustuotevalmistajien kurssit parin prosentin laskuihin.

Kurssilaskuista kärsivät esimerkiksi Louis Vuitton -laukuista, Moët & Chandon -sampanjasta ja Hennessy-konjakista tunnettu LVMH, huiveista ja nahkatuotteista tunnettu Hermès ja kosmetiikkajätti L’Oreal.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Lighthizer kertoi, että Yhdysvallat aikoo tarkastella samantyyppisiä veroja myös Itävallassa, Italiassa ja Turkissa.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire vastasi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että EU ei hyväksy Yhdysvaltain uhkausta uusista tuontitulleista.

”Jos Yhdysvallat asettaa uusia tulleja, Euroopan unioni on valmiina vastaiskuun”, Le Maire sanoi.

Mairen mukaan Ranskan digivero kohdistuu amerikkalaisyritysten lisäksi samalla tavoin myös eurooppalaisiin ja aasialaisiin yrityksiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Digivero hiertää USA:n ja EU:n välejä

 Yhdysvallat ja Ranska sopivat elokuussa siitä, että digiveron aiheuttamaan erimielisyyteen etsitään yhdessä ratkaisua, mutta tuo 90-päivän ajaksi sovittu neuvotteluaika päättyi viime viikolla tuloksettomana.

 Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoi Ranskan olleen valmis myös siihen, että digiverotuksessa siirryttäisiin OECD:n kaavailemaan malliin, mutta Yhdysvallat vetäytyi tästä ehdotuksesta, Bloomberg raportoi tiistaina.

 Ranskan hallitus on perustellut digiveron tarvetta sillä, että digiyhtiöt maksavat veroa EU:ssa keskimäärin 9,5 prosenttia, kun muilla yhtiöillä veroprosentti on 23.

 Euroopanlaajuinen digiveroesitys kaatui aiemmin tänä vuonna, kun Suomi, Ruotsi, Tanska ja Irlanti vastustivat sitä.

 Italia ja Britanniassa Boris Johnssonin johtamat konservatiivit ovat ilmoittaneet säätävänsä kansallisen digiveron, vaikka yhteistä kansainvälistä mallia ei löytyisi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  7. 7

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheiluväen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin: ”Täysin mahdoton ajatus”

  8. 8

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  9. 9

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää