Talous

Tehtaita ajetaan jo alas ensi viikolla uhkaavan jättilakon vuoksi – Oulussa keskeytyy muun muassa syöpälääkkeen valmistus

Pitkittyessään työnseisaukset saattavat vaikeuttaa lääkkeiden ja polttoaineiden saantia.

Kokonaisia suuria tuotantolaitoksia uhkaa ensi viikolla alasajo, joka on jo paikoin aloitettu tai on tarkoitus tehdä viimeistään viikonloppuna.

Syynä ovat vientiteollisuuden laajat lakot. Jos kolmipäiväiset lakot 9. joulukuuta alkavat, mukana olisi jopa noin 100 000 työntekijää.

Lue lisää: Metsäteollisuuden työtaisteluun ei löytynyt sopua: Lakot alkavat maanantaina

Viennin lisäksi lakot saattavat pitkittyessään vaikeuttaa esimerkiksi lääkkeiden ja polttoaineiden saantia. Heijastusvaikutuksia voi olla lopulta myös laajemmin maa-, meri- ja lentoliikenteeseen.

Esimerkiksi lääkevalmistaja Orionin omistaman Fermionin Oulun-tehtaalla alasajo on jo alkanut, kertoo tehtaan globaalista toimitusketjusta vastaava johtaja Liisa Hurme.

”Tänään iltavuorossa on jo alettu ajaa lääkeaineiden valmistusta alas, ja viimeiset valmistelut tehdään sunnuntaina. Emme voi vain yhtäkkiä sulkea tehdasta, vaan työturvallisuuden takia ja ympäristösyistä ensin pitää tyhjentää hallitusti laitteet ja putkistot kemikaaleista ja paineista”, Hurme sanoi keskiviikkona.

”Maanantaina ovat sitten putket tyhjiä ja koneet hiljaa. Tuotanto loppuu ainakin kahdeksi viikoksi, kun prosessien ylösajon aika lasketaan mukaan, mutta emme voi katkaista näin talvella lämpöä, vettä ja höyryä.”


Fermionin Oulun-tehtaalla loppuisi lakkojen takia kymmenen eri lääkeaineen valmistus. Niiden joukossa on maailmanmarkkinoillakin ainutlaatuisia lääkeaineita ja syöpälääke, jossa Fermionilla on erittäin suuri maailmanmarkkinaosuus.

Orionin Espoon lääketehtaalla tablettien ja inhalaattoreiden tuotannon pysäyttäminen on hieman helpompaa.

Näkyisikö lakko kuluttajille asti, kun lääkkeiden saatavuudessa on muutenkin ollut hankaluuksia?

”Toivottavasti ei”, Hurme sanoo.

Hänen mukaansa lääkeaineita ja lääkkeitä on pyritty toimittamaan asiakkaille Suomeen ja ulkomaille myös etupainotteisesti, sillä lakko koskisi myös logistiikkatoimintoja.


Valtaviin lakkoihin on johtamassa hallituskriisin ja siihen johtaneen Posti-jupakan varjoon jäänyt jumiutunut työmarkkinatilanne.

Kohteina olevien yritysten pitkiltä lakkolistoilta löytyvät Orionin lisäksi muun muassa ABB, Metso, Neste, Outokumpu, Kone, SSAB, UPN, Metsä Group, Kemira, Ovako, Tikkurila, Stora Enso, Valmet ja Wärtsilä.

Teknologiateollisuudessa lakonuhat koskevat noin 60 000:ta työntekijää ja toimihenkilöä 85 yrityksessä ja noin 200 toimipaikassa. Kemianteollisuudessa lakonuhat kohdistuvat 44 yritykseen ja mekaanisessa metsäteollisuudessa 58 toimipisteeseen.

SAK:lainen Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajien Teknologiateollisuudelle.

Teollisuusliiton työntekijäjäsenten lisäksi lakkoilemaan ovat lähdössä STTK:laisen Ammattiliitto Pron ja akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden (YTN) jäsenet. Tiedossa on lisäksi Rakennusliiton tukilakko.

Työnantajien puolelta Metsäteollisuus on julistanut vastaiskuna työsulun työntekijöiden lakkojen jälkeen. Työsulussa työntekijät eivät pääse työpaikalle, vaikka haluaisivat.

Suomen Nesteellä lakonuhan piirissä on noin 2 400 työntekijää. Lakonuhat koskevat Porvoon ja Naantalin jalostamoita. Niiden toiminta ei kuitenkaan pysähdy täysin.

”Juuri tällä hetkellä valmistelemme turvallisen operoinnin tilaa ja viimeistelemme suunnitelmat loppuviikolla”, kertoi Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson keskiviikkona.

”Kemianteollisuuden prosessit jalostamoissa ovat varsin monimutkaisia, eikä niitä voi dramaattisesti ajaa kokonaan alas eli pysäyttää, vaan tavoitteena on saada ne turvalliseen poikkeustilaan.”

Lakon rajauksista neuvotellaan parhaillaan, jotta lakon yli päästään turvallisesti. Lakkoon on Jakosuo-Janssonin mukana varauduttu myös niin, että polttoainetoimituksia on tehty etupainotteisesti varastoja varten.

Jos tuotannon poikkeusolosuhteet pitkittyvät, ne voisivat Nesteen mukaan vaikeuttaa muun muassa pelastusviranomaisten toimintaa, lämmitysöljyn jakelua kiinteistöjen lämmitykseen ja muiden teollisuuslaitosten toimintaa.

Jakosuo-Jansson ei suostu arvioimaan lakon talousvaikutuksia, mutta alan yritysten etujärjestö Kemianteollisuus on laskenut, että ensi viikon lakoista aiheutuisi noin 160 miljoonan euron menetykset liikevaihtoon, kun huomioon otetaan myös tuotannon alasajon kustannukset, kertoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

”Prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon ja aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. Lisäksi lakko vaarantaa asiakkuuksia ja vähentää halukkuutta investoida Suomeen.”


Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalat ja osa puolustusministeriön työpaikoista.

Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä olisi esimerkiksi sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Työnantajien ja yritysten edustajien mukaan lakkosuma käytännössä lamauttaisi viennin. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on puhunut satojen miljoonien eurojen menetyksistä kolmen päivän lakkojen takia.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras täsmentää, että karkeasti laskettuna voidaan puhua 400 miljoonan euron arvoisista tuotannon menetyksistä liikevaihdolla laskettuna.

Hänen mukaansa kolmen päivän tuotannon arvo on noin 1,5 prosenttia koko vuoden arvosta. Esimerkiksi metallinjalostuksessa ja terästehtailla ”valtavien prosessien” alasajoja on jo aloitettu ja ne kestävät useita päiviä, samoin uudet käynnistykset.

”Siellä on isoja sulatusuuneja, joiden jäähdyttäminen vaatii oman aikansa.”

Metsäteollisuus on laskenut, että yhden työpäivän viennin arvo lakon kohteeksi joutuneessa mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla on noin kymmenen miljoonaa euroa, joten menetykset kolmen lakkopäivän aikana kasvavat 30 miljoonaan euroon.

Arviot lakkojen menetyksistä metsäteollisuudessa perustuvat aiemmissa vastaavissa lakkotilanteissa syntyneisiin menetyksiin.

”Lakkoilusta aiheutuu lisäksi mainehaittaa”, huomauttaa Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat hänen mukaansa markkinoista tuntuvasti matalamman kustannustason alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, kanssa.

”Kilpailu on nyt tosi kovaa mekaanisessa metsäteollisuudessa, ja Keski-Euroopassa on metsätuhojen jälkeen tarjolla halpaa puuta.”

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on kerännyt arvioita jäsenliittojensa ja yritysten laskelmista, jotka koskevat lakkojen aiheuttamia talousvaikutuksia. Niiden perusteella ensi viikon lakot aiheuttaisivat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen kansantuotteeseen.

Johtaja, pääekonomisti Penna Urrila EK:sta huomauttaa, että liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, jopa yli puolen miljardin euron tasoa.

”Laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää