Talous

Tehtaita ajetaan jo alas ensi viikolla uhkaavan jättilakon vuoksi – Oulussa keskeytyy muun muassa syöpälääkkeen valmistus

Pitkittyessään työnseisaukset saattavat vaikeuttaa lääkkeiden ja polttoaineiden saantia.

Kokonaisia suuria tuotantolaitoksia uhkaa ensi viikolla alasajo, joka on jo paikoin aloitettu tai on tarkoitus tehdä viimeistään viikonloppuna.

Syynä ovat vientiteollisuuden laajat lakot. Jos kolmipäiväiset lakot 9. joulukuuta alkavat, mukana olisi jopa noin 100 000 työntekijää.

Lue lisää: Metsäteollisuuden työtaisteluun ei löytynyt sopua: Lakot alkavat maanantaina

Viennin lisäksi lakot saattavat pitkittyessään vaikeuttaa esimerkiksi lääkkeiden ja polttoaineiden saantia. Heijastusvaikutuksia voi olla lopulta myös laajemmin maa-, meri- ja lentoliikenteeseen.

Esimerkiksi lääkevalmistaja Orionin omistaman Fermionin Oulun-tehtaalla alasajo on jo alkanut, kertoo tehtaan globaalista toimitusketjusta vastaava johtaja Liisa Hurme.

”Tänään iltavuorossa on jo alettu ajaa lääkeaineiden valmistusta alas, ja viimeiset valmistelut tehdään sunnuntaina. Emme voi vain yhtäkkiä sulkea tehdasta, vaan työturvallisuuden takia ja ympäristösyistä ensin pitää tyhjentää hallitusti laitteet ja putkistot kemikaaleista ja paineista”, Hurme sanoi keskiviikkona.

”Maanantaina ovat sitten putket tyhjiä ja koneet hiljaa. Tuotanto loppuu ainakin kahdeksi viikoksi, kun prosessien ylösajon aika lasketaan mukaan, mutta emme voi katkaista näin talvella lämpöä, vettä ja höyryä.”


Fermionin Oulun-tehtaalla loppuisi lakkojen takia kymmenen eri lääkeaineen valmistus. Niiden joukossa on maailmanmarkkinoillakin ainutlaatuisia lääkeaineita ja syöpälääke, jossa Fermionilla on erittäin suuri maailmanmarkkinaosuus.

Orionin Espoon lääketehtaalla tablettien ja inhalaattoreiden tuotannon pysäyttäminen on hieman helpompaa.

Näkyisikö lakko kuluttajille asti, kun lääkkeiden saatavuudessa on muutenkin ollut hankaluuksia?

”Toivottavasti ei”, Hurme sanoo.

Hänen mukaansa lääkeaineita ja lääkkeitä on pyritty toimittamaan asiakkaille Suomeen ja ulkomaille myös etupainotteisesti, sillä lakko koskisi myös logistiikkatoimintoja.


Valtaviin lakkoihin on johtamassa hallituskriisin ja siihen johtaneen Posti-jupakan varjoon jäänyt jumiutunut työmarkkinatilanne.

Kohteina olevien yritysten pitkiltä lakkolistoilta löytyvät Orionin lisäksi muun muassa ABB, Metso, Neste, Outokumpu, Kone, SSAB, UPN, Metsä Group, Kemira, Ovako, Tikkurila, Stora Enso, Valmet ja Wärtsilä.

Teknologiateollisuudessa lakonuhat koskevat noin 60 000:ta työntekijää ja toimihenkilöä 85 yrityksessä ja noin 200 toimipaikassa. Kemianteollisuudessa lakonuhat kohdistuvat 44 yritykseen ja mekaanisessa metsäteollisuudessa 58 toimipisteeseen.

SAK:lainen Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajien Teknologiateollisuudelle.

Teollisuusliiton työntekijäjäsenten lisäksi lakkoilemaan ovat lähdössä STTK:laisen Ammattiliitto Pron ja akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden (YTN) jäsenet. Tiedossa on lisäksi Rakennusliiton tukilakko.

Työnantajien puolelta Metsäteollisuus on julistanut vastaiskuna työsulun työntekijöiden lakkojen jälkeen. Työsulussa työntekijät eivät pääse työpaikalle, vaikka haluaisivat.

Suomen Nesteellä lakonuhan piirissä on noin 2 400 työntekijää. Lakonuhat koskevat Porvoon ja Naantalin jalostamoita. Niiden toiminta ei kuitenkaan pysähdy täysin.

”Juuri tällä hetkellä valmistelemme turvallisen operoinnin tilaa ja viimeistelemme suunnitelmat loppuviikolla”, kertoi Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson keskiviikkona.

”Kemianteollisuuden prosessit jalostamoissa ovat varsin monimutkaisia, eikä niitä voi dramaattisesti ajaa kokonaan alas eli pysäyttää, vaan tavoitteena on saada ne turvalliseen poikkeustilaan.”

Lakon rajauksista neuvotellaan parhaillaan, jotta lakon yli päästään turvallisesti. Lakkoon on Jakosuo-Janssonin mukana varauduttu myös niin, että polttoainetoimituksia on tehty etupainotteisesti varastoja varten.

Jos tuotannon poikkeusolosuhteet pitkittyvät, ne voisivat Nesteen mukaan vaikeuttaa muun muassa pelastusviranomaisten toimintaa, lämmitysöljyn jakelua kiinteistöjen lämmitykseen ja muiden teollisuuslaitosten toimintaa.

Jakosuo-Jansson ei suostu arvioimaan lakon talousvaikutuksia, mutta alan yritysten etujärjestö Kemianteollisuus on laskenut, että ensi viikon lakoista aiheutuisi noin 160 miljoonan euron menetykset liikevaihtoon, kun huomioon otetaan myös tuotannon alasajon kustannukset, kertoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

”Prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon ja aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. Lisäksi lakko vaarantaa asiakkuuksia ja vähentää halukkuutta investoida Suomeen.”


Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalat ja osa puolustusministeriön työpaikoista.

Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä olisi esimerkiksi sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Työnantajien ja yritysten edustajien mukaan lakkosuma käytännössä lamauttaisi viennin. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on puhunut satojen miljoonien eurojen menetyksistä kolmen päivän lakkojen takia.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras täsmentää, että karkeasti laskettuna voidaan puhua 400 miljoonan euron arvoisista tuotannon menetyksistä liikevaihdolla laskettuna.

Hänen mukaansa kolmen päivän tuotannon arvo on noin 1,5 prosenttia koko vuoden arvosta. Esimerkiksi metallinjalostuksessa ja terästehtailla ”valtavien prosessien” alasajoja on jo aloitettu ja ne kestävät useita päiviä, samoin uudet käynnistykset.

”Siellä on isoja sulatusuuneja, joiden jäähdyttäminen vaatii oman aikansa.”

Metsäteollisuus on laskenut, että yhden työpäivän viennin arvo lakon kohteeksi joutuneessa mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla on noin kymmenen miljoonaa euroa, joten menetykset kolmen lakkopäivän aikana kasvavat 30 miljoonaan euroon.

Arviot lakkojen menetyksistä metsäteollisuudessa perustuvat aiemmissa vastaavissa lakkotilanteissa syntyneisiin menetyksiin.

”Lakkoilusta aiheutuu lisäksi mainehaittaa”, huomauttaa Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat hänen mukaansa markkinoista tuntuvasti matalamman kustannustason alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, kanssa.

”Kilpailu on nyt tosi kovaa mekaanisessa metsäteollisuudessa, ja Keski-Euroopassa on metsätuhojen jälkeen tarjolla halpaa puuta.”

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on kerännyt arvioita jäsenliittojensa ja yritysten laskelmista, jotka koskevat lakkojen aiheuttamia talousvaikutuksia. Niiden perusteella ensi viikon lakot aiheuttaisivat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen kansantuotteeseen.

Johtaja, pääekonomisti Penna Urrila EK:sta huomauttaa, että liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, jopa yli puolen miljardin euron tasoa.

”Laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  6. 6

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  7. 7

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomelle ei käynyt otollisesti, kun maailma jaettiin aikavyöhykkeisiin, ja kellonsiirto vain pahentaa tilannetta – Näin loppupäivän valo sotkee ihmisen sisäistä kelloa

   Tilaajille
  10. 10

   Commodore 64 viitoitti tietä teknisille lahja­toiveille, ja nyt älypuhelimet ja niiden tykötarpeet ovat jo joulupukin kirjeiden peruskauraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää