Talous

Tehtaita ajetaan jo alas ensi viikolla uhkaavan jättilakon vuoksi – Oulussa keskeytyy muun muassa syöpälääkkeen valmistus

Pitkittyessään työnseisaukset saattavat vaikeuttaa lääkkeiden ja polttoaineiden saantia.

Kokonaisia suuria tuotantolaitoksia uhkaa ensi viikolla alasajo, joka on jo paikoin aloitettu tai on tarkoitus tehdä viimeistään viikonloppuna.

Syynä ovat vientiteollisuuden laajat lakot. Jos kolmipäiväiset lakot 9. joulukuuta alkavat, mukana olisi jopa noin 100 000 työntekijää.

Lue lisää: Metsäteollisuuden työtaisteluun ei löytynyt sopua: Lakot alkavat maanantaina

Viennin lisäksi lakot saattavat pitkittyessään vaikeuttaa esimerkiksi lääkkeiden ja polttoaineiden saantia. Heijastusvaikutuksia voi olla lopulta myös laajemmin maa-, meri- ja lentoliikenteeseen.

Esimerkiksi lääkevalmistaja Orionin omistaman Fermionin Oulun-tehtaalla alasajo on jo alkanut, kertoo tehtaan globaalista toimitusketjusta vastaava johtaja Liisa Hurme.

”Tänään iltavuorossa on jo alettu ajaa lääkeaineiden valmistusta alas, ja viimeiset valmistelut tehdään sunnuntaina. Emme voi vain yhtäkkiä sulkea tehdasta, vaan työturvallisuuden takia ja ympäristösyistä ensin pitää tyhjentää hallitusti laitteet ja putkistot kemikaaleista ja paineista”, Hurme sanoi keskiviikkona.

”Maanantaina ovat sitten putket tyhjiä ja koneet hiljaa. Tuotanto loppuu ainakin kahdeksi viikoksi, kun prosessien ylösajon aika lasketaan mukaan, mutta emme voi katkaista näin talvella lämpöä, vettä ja höyryä.”


Fermionin Oulun-tehtaalla loppuisi lakkojen takia kymmenen eri lääkeaineen valmistus. Niiden joukossa on maailmanmarkkinoillakin ainutlaatuisia lääkeaineita ja syöpälääke, jossa Fermionilla on erittäin suuri maailmanmarkkinaosuus.

Orionin Espoon lääketehtaalla tablettien ja inhalaattoreiden tuotannon pysäyttäminen on hieman helpompaa.

Näkyisikö lakko kuluttajille asti, kun lääkkeiden saatavuudessa on muutenkin ollut hankaluuksia?

”Toivottavasti ei”, Hurme sanoo.

Hänen mukaansa lääkeaineita ja lääkkeitä on pyritty toimittamaan asiakkaille Suomeen ja ulkomaille myös etupainotteisesti, sillä lakko koskisi myös logistiikkatoimintoja.


Valtaviin lakkoihin on johtamassa hallituskriisin ja siihen johtaneen Posti-jupakan varjoon jäänyt jumiutunut työmarkkinatilanne.

Kohteina olevien yritysten pitkiltä lakkolistoilta löytyvät Orionin lisäksi muun muassa ABB, Metso, Neste, Outokumpu, Kone, SSAB, UPN, Metsä Group, Kemira, Ovako, Tikkurila, Stora Enso, Valmet ja Wärtsilä.

Teknologiateollisuudessa lakonuhat koskevat noin 60 000:ta työntekijää ja toimihenkilöä 85 yrityksessä ja noin 200 toimipaikassa. Kemianteollisuudessa lakonuhat kohdistuvat 44 yritykseen ja mekaanisessa metsäteollisuudessa 58 toimipisteeseen.

SAK:lainen Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajien Teknologiateollisuudelle.

Teollisuusliiton työntekijäjäsenten lisäksi lakkoilemaan ovat lähdössä STTK:laisen Ammattiliitto Pron ja akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden (YTN) jäsenet. Tiedossa on lisäksi Rakennusliiton tukilakko.

Työnantajien puolelta Metsäteollisuus on julistanut vastaiskuna työsulun työntekijöiden lakkojen jälkeen. Työsulussa työntekijät eivät pääse työpaikalle, vaikka haluaisivat.

Suomen Nesteellä lakonuhan piirissä on noin 2 400 työntekijää. Lakonuhat koskevat Porvoon ja Naantalin jalostamoita. Niiden toiminta ei kuitenkaan pysähdy täysin.

”Juuri tällä hetkellä valmistelemme turvallisen operoinnin tilaa ja viimeistelemme suunnitelmat loppuviikolla”, kertoi Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson keskiviikkona.

”Kemianteollisuuden prosessit jalostamoissa ovat varsin monimutkaisia, eikä niitä voi dramaattisesti ajaa kokonaan alas eli pysäyttää, vaan tavoitteena on saada ne turvalliseen poikkeustilaan.”

Lakon rajauksista neuvotellaan parhaillaan, jotta lakon yli päästään turvallisesti. Lakkoon on Jakosuo-Janssonin mukana varauduttu myös niin, että polttoainetoimituksia on tehty etupainotteisesti varastoja varten.

Jos tuotannon poikkeusolosuhteet pitkittyvät, ne voisivat Nesteen mukaan vaikeuttaa muun muassa pelastusviranomaisten toimintaa, lämmitysöljyn jakelua kiinteistöjen lämmitykseen ja muiden teollisuuslaitosten toimintaa.

Jakosuo-Jansson ei suostu arvioimaan lakon talousvaikutuksia, mutta alan yritysten etujärjestö Kemianteollisuus on laskenut, että ensi viikon lakoista aiheutuisi noin 160 miljoonan euron menetykset liikevaihtoon, kun huomioon otetaan myös tuotannon alasajon kustannukset, kertoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

”Prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon ja aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. Lisäksi lakko vaarantaa asiakkuuksia ja vähentää halukkuutta investoida Suomeen.”


Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalat ja osa puolustusministeriön työpaikoista.

Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä olisi esimerkiksi sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Työnantajien ja yritysten edustajien mukaan lakkosuma käytännössä lamauttaisi viennin. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on puhunut satojen miljoonien eurojen menetyksistä kolmen päivän lakkojen takia.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras täsmentää, että karkeasti laskettuna voidaan puhua 400 miljoonan euron arvoisista tuotannon menetyksistä liikevaihdolla laskettuna.

Hänen mukaansa kolmen päivän tuotannon arvo on noin 1,5 prosenttia koko vuoden arvosta. Esimerkiksi metallinjalostuksessa ja terästehtailla ”valtavien prosessien” alasajoja on jo aloitettu ja ne kestävät useita päiviä, samoin uudet käynnistykset.

”Siellä on isoja sulatusuuneja, joiden jäähdyttäminen vaatii oman aikansa.”

Metsäteollisuus on laskenut, että yhden työpäivän viennin arvo lakon kohteeksi joutuneessa mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla on noin kymmenen miljoonaa euroa, joten menetykset kolmen lakkopäivän aikana kasvavat 30 miljoonaan euroon.

Arviot lakkojen menetyksistä metsäteollisuudessa perustuvat aiemmissa vastaavissa lakkotilanteissa syntyneisiin menetyksiin.

”Lakkoilusta aiheutuu lisäksi mainehaittaa”, huomauttaa Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat hänen mukaansa markkinoista tuntuvasti matalamman kustannustason alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, kanssa.

”Kilpailu on nyt tosi kovaa mekaanisessa metsäteollisuudessa, ja Keski-Euroopassa on metsätuhojen jälkeen tarjolla halpaa puuta.”

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on kerännyt arvioita jäsenliittojensa ja yritysten laskelmista, jotka koskevat lakkojen aiheuttamia talousvaikutuksia. Niiden perusteella ensi viikon lakot aiheuttaisivat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen kansantuotteeseen.

Johtaja, pääekonomisti Penna Urrila EK:sta huomauttaa, että liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, jopa yli puolen miljardin euron tasoa.

”Laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  6. 6

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  7. 7

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  8. 8

   Brexit vai sittenkin ei: Britannian vaalit koittavat torstaina, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo

  9. 9

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  10. 10

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää