Talous

Trumpin hallinto saattaa halvaannuttaa Maailman kauppa­järjestön WTO:n ensi viikolla

”Tieliikennetermein se tarkoittaa sitä, että voit ajaa ylinopeutta, mutta kukaan ei sakota. Se lisää houkutusta rikkoa sääntöjä”, EK:n johtava ekonomisti Simo Pakarinen selittää.

Yhdysvallat saattaa halvaannuttaa Maailman kauppajärjestön WTO:n riidanratkaisuelimen toiminnan ensi viikon keskiviikosta lukien. Tällöin maailmankauppa ja erityisesti sen sääntöjen valvonta vaikeutuu olennaisesti.

Syynä on, että Yhdysvallat on jättänyt nimittämättä kaksi tuomaria WTO:n riidanratkaisuelimeen. Nämä tuomarit pitäisi nimittää tiistaihin joulukuun 10. päivään mennessä.

Jos näin ei tapahdu, tuomioistuimeen jää vain yksi tuomari. Silloin se menettää kykynsä määrätä maailmankaupan sopimusrikkomuksista sanktioita.

”Tieliikennetermein se tarkoittaa sitä, että voit ajaa ylinopeutta, mutta kukaan ei sakota. Se lisää houkutusta rikkoa sääntöjä”, selittää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Yhdysvaltain jarrutustoimien merkitystä.

Yhdysvallat on estänyt uusien tuomareiden nimityksiä riidanratkaisuelimeen jo vuosien ajan.

Tuomareita pitäisi olla seitsemän, mutta vuosien viivyttelyllä määrä on saatu vähennettyä kolmeen. Ensi keskiviikkona määrä putoaa yhteen, jos Yhdysvallat edelleen vastustaa annettuja uusia tuomarinimitysesityksiä.

Tämä on mahdollista, koska WTO:n päätökset vaativat yksimielisiä ratkaisuja.

Näin yksikin WTO:n jäsenmaa, kuten Yhdysvallat, voi halutessaan estää uuden tuomarin nimityksen.


Yhdysvallat on jo pitkään edustanut sitä kantaa, että riidanratkaisuelin on mennyt liian pitkälle joissain tulkintaratkaisuissaan.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomella ei ole selkeää käsitystä esimerkiksi siitä, pyrkiikö Trumpin hallinto viivytystaktiikallaan ajamaan alas koko järjestelmän.

EU on yrittänyt ratkoa ongelmaa eri keinoin, muun muassa sopimalla kauppakumppaneidensa kanssa kahdenkeskisistä riidanratkaisuprosesseista.

Toistaiseksi tällaiset sopimukset on saatu aikaan vain Norjan ja Kanadan kanssa.

Päättyneellä viikolla Washingtonissa vieraillut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) kertoo keskustelussaan Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizerin kanssa tulleensa siihen käsitykseen, että Yhdysvallat haluaa uudistaa WTO:n riidanratkaisujärjestelmää.

”Yhdysvallat ei ole pitänyt sen ratkaisuista ja katsoo, että se ei ole noudattanut omia sääntöjään”, Skinnari tulkitsee Lighthizerin kantoja.

”Hän toisti aiemman kritiikin [riidanratkaisujärjestelmän] valituselimestä ja sen, miten kyseenalaisia ratkaisuja se on antanut.”

Skinnari kertoo Lighthizerin moittineen myös suuria palkkioita, joita tuomareille maksetaan.


Lighthizer ei kuitenkaan valottanut sitä, suostuuko Yhdysvallat millään aikataululla uusien tuomareiden nimittämiseen.

Skinnarin mukaan suomalaisyrityksille riidanratkaisujärjestelmän päätökset ovat usein olleet hyviä, koska niiden avulla on saatu lopetettua erilaisia laittomia kaupan esteitä.

Skinnari oli ensimmäinen suomalainen ministeri, joka tapasi Lighthizerin.

Hän kertoo Suomen valmistautuneen tapaamiseen etsimällä positiivisia elementtejä niin Suomen ja Yhdysvaltojen kuin Yhdysvaltain ja EU:n välisessä kaupasta.

”Puhuimme siitä, että tarvitaan myös myönteisiä narratiiveja. Se oli erittäin ratkaisukeskeinen keskustelu.”

Skinnarin mukaan erityisesti Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenkeskisen kaupan kannalta tapaaminen antoi toivoa, vaikka Lighthizer muistuttikin maiden välisen kauppataseen olevan Suomelle turhan myönteinen.

Skinnari kertoo tällöin muistuttaneensa Lighthizeria toisaalta siitä, että Suomi on tehnyt Yhdysvaltoihin paljon investointeja.

”Erittäin hyvähenkinen kokous”, Skinnari tiivistää.

Yhdysvallat lisää tulleja eri maihin

Yhdysvallat on viime aikoina lisännyt nopealla tahdilla vapaakaupan rajoitteita.

Se ilmoitti maanantaina ensin uusista lisätulleista argentiinalaisille ja brasilialaisille terästuotteille.

Muutama tunti myöhemmin presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti käynnistävänsä sakkotulliselvitysmenettelyn muun muassa ranskalaisia kuohuviinejä, luksustuotteita ja kosmetiikkaa kohtaan.

Nämä mahdollisesti ensi vuoden alkupuolella voimaan tulevat uudet tullimaksut tehdään vastavetona Ranskan digiverolle, joka Yhdysvaltain selvityksen mukaan kohtelee epäreilusti suuria amerikkalaisia teknologiayhtiöitä, kuten Googlea, Facebookia ja Amazonia.

Trump on ilmoittanut myös aikovansa edetä uusien yhteensä 160 miljardin dollarin arvoisiin kiinalaistavaroihin kohdistuvien tullien määräämisessä. 15 prosentin lisätullit ovat tulossa voimaan 15. joulukuuta, jos Kiina ja Yhdysvallat eivät ennen sitä pääse kauppasodassaan sopuun.

EK:n pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan markkinat ovat syyskuusta lähtien tulkinneet uutisia Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ratkeamisesta toiveikkaasti.

Samaan aikaan kauppapolitiikkaa seuraavat asiantuntijat ovat painottaneet sitä, että mitään pysyvämpää ratkaisua ei kauppasodassa ole näköpiirissä.

”On vain minidiili, jolla säilytetään kasvot. Nyt realismia alkaa palautua markkinoille”, Pakarinen sanoo.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu on samoilla linjoilla Pakarisen kanssa.

”Kauppasotauutisia on luettu tähän asti ruusunpunaisin silmälasein.”

Koivu muistuttaa, että Yhdysvallat ja Kiina eivät puolitoista vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeenkään ole päässeet lähemmäs toisiaan rakenteellisissa kysymyksissä, eivätkä Yhdysvallat ja EU ole päässeet yhteisymmärrykseen edes siitä, mistä neuvotellaan.

”Suurin yllätys minulle olisi, jos tämä jotenkin loppuisi.”

Koivun arvion mukaan Yhdysvallat on valmis maksamaan jonkinlaisen hinnan siitä, että Kiinan nousevaa valta-asemaa rajoitetaan, mutta samalla presidentti Trump pohtii sitä, miten talous pidetään kasvussa seuraaviin presidentinvaaleihin saakka.

Pakarinen ennustaa, että Yhdysvaltojen ja EU:n välisessä kaupassa nyt parin kolmen kuukauden aikana poissa olleet jännitteet voivat pulpahtaa uudestaan pintaan joulukuun aikana.

Tällöin presidentti Trump saattaa kaivaa uudestaan esiin EU:n autoteollisuudelle kaavaillut lisätullit, joiden arvioitiin vanhentuneen lainsäädäntöteknisistä syistä .

”On epäselvää, menikö tuo aikaraja umpeen marraskuun puolivälissä”, Pakarinen sanoo.

”Euroopan kannalta autotullit ovat iso kysymys, mutta haluaako Trump käydä kauppasotaa kahdella markkinalla?”

Kun Trump on kohdistamassa uusia tullejaan erilaisiin kuluttajatuotteisiin, tämä nostaa monien Kiinasta tuotujen kuluttajatuotteiden hintoja.

Tämä voi vaikuttaa kuluttajaluottamuksen heikkenemiseen ja johtaa sitä kautta talouskasvua huonontavaan kierteeseen, Pakarinen arvioi.

”Tullien suora vaikutus talouskehitykseen ei kuitenkaan ole dominoiva”, Tuuli Koivu muistuttaa.

Silti pelot kauppasodan syvenemisestä vaikuttavat. Se näkyy Koivun mukaan jo nyt siinä, että yritykset eivät investoi.

”Ja siihen liittyy epävarmuus kauppasodasta.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

WTO ja kauppariidat


 Maailman kauppajärjestö WTO (World Trade Organization) on kansainvälisen kaupan sääntöjä vaaliva järjestö. Sen tavoitteena on saada kauppa sujumaan ennustettavasti ja vapaasti. Sen 164 jäsenmaata kattavat 98 prosenttia maailmankaupasta.

 WTO:n riitojenratkaisupaneelit ja ylimpänä oikeusasteena valituselin ratkovat järjestön jäsenvaltioiden keskinäisiä erimielisyyksiä WTO-sopimusten ja riitojenratkaisusääntöjen rajoissa.

 Riitojenratkaisujärjestelmä tarjoaa viime kädessä mahdollisuuden myös vastatoimiin, jos riidan hävinnyt osapuoli ei ole korjannut sääntöjen vastaisia toimiaan. Vastatoimien tasosta eli käytännössä tullikorotuksista päätetään WTO:n välimiesmenettelyssä.

 Valituselimessä pitäisi olla seitsemän tuomaria, mutta määrä on huvennut kolmeen. Kun kahden jäsenen toimikausi tiistaina päättyy, valituselimeen jää vain yksi jäsen, eikä hän ole yksin toimivaltainen.

 Moni maa noudattaa WTO-sopimusten ohella WTO-sääntöjä pidemmälle meneviä vapaakauppasopimuksia. Esimerkiksi EU voi jatkossa käyttää riidoissa näiden vapaakauppasopimusten tarjoamia riitamenettelyjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää