Talous

Trumpin hallinto saattaa halvaannuttaa Maailman kauppa­järjestön WTO:n ensi viikolla

”Tieliikennetermein se tarkoittaa sitä, että voit ajaa ylinopeutta, mutta kukaan ei sakota. Se lisää houkutusta rikkoa sääntöjä”, EK:n johtava ekonomisti Simo Pakarinen selittää.

Yhdysvallat saattaa halvaannuttaa Maailman kauppajärjestön WTO:n riidanratkaisuelimen toiminnan ensi viikon keskiviikosta lukien. Tällöin maailmankauppa ja erityisesti sen sääntöjen valvonta vaikeutuu olennaisesti.

Syynä on, että Yhdysvallat on jättänyt nimittämättä kaksi tuomaria WTO:n riidanratkaisuelimeen. Nämä tuomarit pitäisi nimittää tiistaihin joulukuun 10. päivään mennessä.

Jos näin ei tapahdu, tuomioistuimeen jää vain yksi tuomari. Silloin se menettää kykynsä määrätä maailmankaupan sopimusrikkomuksista sanktioita.

”Tieliikennetermein se tarkoittaa sitä, että voit ajaa ylinopeutta, mutta kukaan ei sakota. Se lisää houkutusta rikkoa sääntöjä”, selittää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Yhdysvaltain jarrutustoimien merkitystä.

Yhdysvallat on estänyt uusien tuomareiden nimityksiä riidanratkaisuelimeen jo vuosien ajan.

Tuomareita pitäisi olla seitsemän, mutta vuosien viivyttelyllä määrä on saatu vähennettyä kolmeen. Ensi keskiviikkona määrä putoaa yhteen, jos Yhdysvallat edelleen vastustaa annettuja uusia tuomarinimitysesityksiä.

Tämä on mahdollista, koska WTO:n päätökset vaativat yksimielisiä ratkaisuja.

Näin yksikin WTO:n jäsenmaa, kuten Yhdysvallat, voi halutessaan estää uuden tuomarin nimityksen.


Yhdysvallat on jo pitkään edustanut sitä kantaa, että riidanratkaisuelin on mennyt liian pitkälle joissain tulkintaratkaisuissaan.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomella ei ole selkeää käsitystä esimerkiksi siitä, pyrkiikö Trumpin hallinto viivytystaktiikallaan ajamaan alas koko järjestelmän.

EU on yrittänyt ratkoa ongelmaa eri keinoin, muun muassa sopimalla kauppakumppaneidensa kanssa kahdenkeskisistä riidanratkaisuprosesseista.

Toistaiseksi tällaiset sopimukset on saatu aikaan vain Norjan ja Kanadan kanssa.

Päättyneellä viikolla Washingtonissa vieraillut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) kertoo keskustelussaan Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizerin kanssa tulleensa siihen käsitykseen, että Yhdysvallat haluaa uudistaa WTO:n riidanratkaisujärjestelmää.

”Yhdysvallat ei ole pitänyt sen ratkaisuista ja katsoo, että se ei ole noudattanut omia sääntöjään”, Skinnari tulkitsee Lighthizerin kantoja.

”Hän toisti aiemman kritiikin [riidanratkaisujärjestelmän] valituselimestä ja sen, miten kyseenalaisia ratkaisuja se on antanut.”

Skinnari kertoo Lighthizerin moittineen myös suuria palkkioita, joita tuomareille maksetaan.


Lighthizer ei kuitenkaan valottanut sitä, suostuuko Yhdysvallat millään aikataululla uusien tuomareiden nimittämiseen.

Skinnarin mukaan suomalaisyrityksille riidanratkaisujärjestelmän päätökset ovat usein olleet hyviä, koska niiden avulla on saatu lopetettua erilaisia laittomia kaupan esteitä.

Skinnari oli ensimmäinen suomalainen ministeri, joka tapasi Lighthizerin.

Hän kertoo Suomen valmistautuneen tapaamiseen etsimällä positiivisia elementtejä niin Suomen ja Yhdysvaltojen kuin Yhdysvaltain ja EU:n välisessä kaupasta.

”Puhuimme siitä, että tarvitaan myös myönteisiä narratiiveja. Se oli erittäin ratkaisukeskeinen keskustelu.”

Skinnarin mukaan erityisesti Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenkeskisen kaupan kannalta tapaaminen antoi toivoa, vaikka Lighthizer muistuttikin maiden välisen kauppataseen olevan Suomelle turhan myönteinen.

Skinnari kertoo tällöin muistuttaneensa Lighthizeria toisaalta siitä, että Suomi on tehnyt Yhdysvaltoihin paljon investointeja.

”Erittäin hyvähenkinen kokous”, Skinnari tiivistää.

Yhdysvallat lisää tulleja eri maihin

Yhdysvallat on viime aikoina lisännyt nopealla tahdilla vapaakaupan rajoitteita.

Se ilmoitti maanantaina ensin uusista lisätulleista argentiinalaisille ja brasilialaisille terästuotteille.

Muutama tunti myöhemmin presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti käynnistävänsä sakkotulliselvitysmenettelyn muun muassa ranskalaisia kuohuviinejä, luksustuotteita ja kosmetiikkaa kohtaan.

Nämä mahdollisesti ensi vuoden alkupuolella voimaan tulevat uudet tullimaksut tehdään vastavetona Ranskan digiverolle, joka Yhdysvaltain selvityksen mukaan kohtelee epäreilusti suuria amerikkalaisia teknologiayhtiöitä, kuten Googlea, Facebookia ja Amazonia.

Trump on ilmoittanut myös aikovansa edetä uusien yhteensä 160 miljardin dollarin arvoisiin kiinalaistavaroihin kohdistuvien tullien määräämisessä. 15 prosentin lisätullit ovat tulossa voimaan 15. joulukuuta, jos Kiina ja Yhdysvallat eivät ennen sitä pääse kauppasodassaan sopuun.

EK:n pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan markkinat ovat syyskuusta lähtien tulkinneet uutisia Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ratkeamisesta toiveikkaasti.

Samaan aikaan kauppapolitiikkaa seuraavat asiantuntijat ovat painottaneet sitä, että mitään pysyvämpää ratkaisua ei kauppasodassa ole näköpiirissä.

”On vain minidiili, jolla säilytetään kasvot. Nyt realismia alkaa palautua markkinoille”, Pakarinen sanoo.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu on samoilla linjoilla Pakarisen kanssa.

”Kauppasotauutisia on luettu tähän asti ruusunpunaisin silmälasein.”

Koivu muistuttaa, että Yhdysvallat ja Kiina eivät puolitoista vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeenkään ole päässeet lähemmäs toisiaan rakenteellisissa kysymyksissä, eivätkä Yhdysvallat ja EU ole päässeet yhteisymmärrykseen edes siitä, mistä neuvotellaan.

”Suurin yllätys minulle olisi, jos tämä jotenkin loppuisi.”

Koivun arvion mukaan Yhdysvallat on valmis maksamaan jonkinlaisen hinnan siitä, että Kiinan nousevaa valta-asemaa rajoitetaan, mutta samalla presidentti Trump pohtii sitä, miten talous pidetään kasvussa seuraaviin presidentinvaaleihin saakka.

Pakarinen ennustaa, että Yhdysvaltojen ja EU:n välisessä kaupassa nyt parin kolmen kuukauden aikana poissa olleet jännitteet voivat pulpahtaa uudestaan pintaan joulukuun aikana.

Tällöin presidentti Trump saattaa kaivaa uudestaan esiin EU:n autoteollisuudelle kaavaillut lisätullit, joiden arvioitiin vanhentuneen lainsäädäntöteknisistä syistä .

”On epäselvää, menikö tuo aikaraja umpeen marraskuun puolivälissä”, Pakarinen sanoo.

”Euroopan kannalta autotullit ovat iso kysymys, mutta haluaako Trump käydä kauppasotaa kahdella markkinalla?”

Kun Trump on kohdistamassa uusia tullejaan erilaisiin kuluttajatuotteisiin, tämä nostaa monien Kiinasta tuotujen kuluttajatuotteiden hintoja.

Tämä voi vaikuttaa kuluttajaluottamuksen heikkenemiseen ja johtaa sitä kautta talouskasvua huonontavaan kierteeseen, Pakarinen arvioi.

”Tullien suora vaikutus talouskehitykseen ei kuitenkaan ole dominoiva”, Tuuli Koivu muistuttaa.

Silti pelot kauppasodan syvenemisestä vaikuttavat. Se näkyy Koivun mukaan jo nyt siinä, että yritykset eivät investoi.

”Ja siihen liittyy epävarmuus kauppasodasta.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

WTO ja kauppariidat


 Maailman kauppajärjestö WTO (World Trade Organization) on kansainvälisen kaupan sääntöjä vaaliva järjestö. Sen tavoitteena on saada kauppa sujumaan ennustettavasti ja vapaasti. Sen 164 jäsenmaata kattavat 98 prosenttia maailmankaupasta.

 WTO:n riitojenratkaisupaneelit ja ylimpänä oikeusasteena valituselin ratkovat järjestön jäsenvaltioiden keskinäisiä erimielisyyksiä WTO-sopimusten ja riitojenratkaisusääntöjen rajoissa.

 Riitojenratkaisujärjestelmä tarjoaa viime kädessä mahdollisuuden myös vastatoimiin, jos riidan hävinnyt osapuoli ei ole korjannut sääntöjen vastaisia toimiaan. Vastatoimien tasosta eli käytännössä tullikorotuksista päätetään WTO:n välimiesmenettelyssä.

 Valituselimessä pitäisi olla seitsemän tuomaria, mutta määrä on huvennut kolmeen. Kun kahden jäsenen toimikausi tiistaina päättyy, valituselimeen jää vain yksi jäsen, eikä hän ole yksin toimivaltainen.

 Moni maa noudattaa WTO-sopimusten ohella WTO-sääntöjä pidemmälle meneviä vapaakauppasopimuksia. Esimerkiksi EU voi jatkossa käyttää riidoissa näiden vapaakauppasopimusten tarjoamia riitamenettelyjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  3. 3

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  4. 4

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  5. 5

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  6. 6

   Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä”

  7. 7

   Applen kuulokkeiden kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti – niiden myynti on kasvanut suuremmaksi kuin monien suurten suomalaisten teollisuus­yhtiöiden liikevaihto

  8. 8

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  9. 9

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  10. 10

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  2. 2

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  4. 4

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää