Talous

Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

Viron elintaso on noussut. Muuttoliike Suomeen on vähentynyt kolmannekseen huippuvuosista, ja virolaisten paluumuutto on kasvanut runsaasti. Maa kilpaileekin nyt Suomen kanssa samoista osaajista.

Suomalaiset ovat vuosia luottaneet virolaiseen työvoimaan. Virolaiset ovat tehneet työnsä yleensä hyvin ja melkein aina edullisemmin kuin suomalaiset. Lisäksi he ovat tulleet Suomeen töihin mielellään.

Virolaiset ovat ylivoimaisesti Suomen suurin maahanmuuttajaryhmä. Virolaisia tuli Suomeen etenkin vuoden 2004 EU:hun liittymisen jälkeen ja vuosien 2007–2009 talouskriisin jälkeen. Vuonna 2018 Suomessa asui hieman yli 50 000 virolaista. Monet virolaiset pendelöivät Suomeen työskentelemään, vaikka muu elämä on Virossa.

Yhteensä Suomen arvioidaan työllistävän 100 000 virolaista.

Elintason ja palkkojen nousu Virossa on kuitenkin johtanut siihen, että virolaisten maahanmuutto Suomeen on vähentynyt kolmasosaan huippuvuosista. Suomessa työskentelevät virolaiset ovat alkaneet palata Viroon.Siirtotyöläisiä vierastava Viro haluaa työntekijänsä takaisin maailmalta. Monilla aloilla on akuutti työvoimapula, ja työttömyys on vähäistä. Syyttävää sormea on osoiteltu Suomen suuntaan: siellä niitä olisi, virolaisia bussikuskeja, lääkäreitä ja hoitajia.

”Monet virolaiset osaajat ovat lähteneet Suomeen. Haluamme pitää yhteyttä tuhansiin Suomessa eläviin virolaisiin ja ottaa askelia sitä kohti, että taloudellisten mahdollisuuksien puutteen takia lähteneet harkitsisivat muuttoa takaisin Viroon”, kertoo Viron väestöministeri Riina Solman HS:lle sähköpostitse.

”Viron hallituksen toive ja selkeä sanoma on tämä – kaikki ovat tervetulleita takaisin kotimaahan!”

Osaavasta työvoimasta kilpaillaan ympäri Eurooppaa, eikä Suomi ole siinä poikkeus.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Taina Susiluoto kertoo, että virolaisten paluumuuttotrendi hieman huolettaa. Erityisesti rakennusala, kiinteistöpalvelut sekä logistiikka- ja kuljetusala työllistävät paljon virolaisia Suomessa.

”Erikokoiset yritykset kaikilta toimialoilta kertovat, että heillä on osaajista pulaa. Tämä koskee kaupunkeja ja maaseutua. Meidän pitäisi saada sekä kotimainen työikäinen väestö töihin että ulkomailta lisää työvoimaa.”

Viro houkuttelee palaajia, koska verotus on kevyempää ja elinkustannukset ovat pienemmät kuin Suomessa. Palkat ovat nousseet vuosittain 6–8 prosenttia. Joillain aloilla palkasta voi jäädä käteen saman verran kummassakin maassa.

Rakennusalalla virolaisten muuttotrendi näkyy jo, kertoo Rakennusliiton edunvalvontaosaston varapuheenjohtaja Kimmo Palonen. Rakennusala työllistää Suomessa arviolta 20 000–25 000 virolaista.

Suomessa kirvesmiehen tuntipalkka on 14–15 euroa, kun Tallinnassa se on noin 11 euroa. Palkkaero ei välttämättä ole enää niin suuri, että jatkuva matkustaminen tai kalliissa Suomessa asuminen olisi kannattavaa.

”Virossa rakennetaan tällä hetkellä paljon, ja palkkaero alkaa olla pieni. Varsinkin jos työntekijällä on perhe ja toinen asunto Virossa, kyllä hän lähtee mielellään takaisin”, Palonen sanoo.

Toinen syy rakennusalalla näkyvään muutokseen on Palosen mukaan se, että virolainen työntekijä alkaa olla joidenkin yritysten makuun liian kallis. Kielitaitoiset virolaiset tuntevat palkkataulukon ja lainsäädännön.

”Virolaiset ymmärtävät oikeutensa, ja monet liittyvät myös liiton jäseniksi.”

Virolaisia halvempia työntekijöitä tulee nyt muun muassa Latviasta, Uzbekistanista, Ukrainasta, Albaniasta ja Kosovosta, Palonen luettelee.

Väestöministeri Solman kertoo, että palaamista suunnittelevia virolaisia mietityttää erityisesti Viron syrjäseutujen työllisyyskehitys.

Palkat ovat nousseet Tallinnassa paljon enemmän kuin Viron maaseudulla, missä palkkataso on yhä tuntuvasti EU:n keskiarvon alapuolella. Lisäksi palkkaerot kuroutuvat enemmän korkeasti koulutettujen keskuudessa kuin pienipalkkaisilla aloilla.

Viron syrjäseuduilla on myös vähemmän työmahdollisuuksia kuin kasvukeskuksissa. Tämä epätasa-arvo on yhä syy siihen, miksi Suomi houkuttelee työntekijöitä etenkin Viron maaseudulta.

Virossa pienipalkkaisille aloille olisi tulijoita etenkin Itä-Euroopan maista. Sitä kansalliskonservatiivinen ja oikeistopopulistinen hallituspuolue Ekre ei halua. Puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme on muun muassa yrittänyt ajaa viisumivapauden perumista ukrainalaisilta, jotka tulevat Viroon työskentelemään esimerkiksi rakennusalalla.

Postimees-lehden kesällä teettämän kyselyn mukaan 56 prosenttia virolaisista pitää ulkomaista työvoimaa tarpeellisena, kun taas 37 prosenttia ei usko Viron tarvitsevan työvoimaa EU:n ulkopuolelta.

Positiivisimmatkin väestöennusteet kertovat, että työikäisten osuus Virossa pienenee tulevina vuosikymmeninä. Solmanin mukaan Viro tarvitsee ulkomaista työvoimaa, mutta valikoidusti.

”Tasoittaaksemme Viron väestön vähenemistä tarvitsemme tänne asettuvia ulkomaisia työntekijöitä, jotka tuovat suurta lisäarvoa Viron taloudelle, kuten teknikkoja, investoijia ja e-asukkaita”, Solman sanoo.

E-asukkailla tarkoitetaan ulkomaisia yrittäjiä, jotka voivat Viron e-asukasohjelman avulla saada sähköisen henkilöllisyyden ja perustaa maahan yrityksen.

Viron hallitus ottaisi mielellään takaisin vaikka kaikki Suomessa asuvat virolaiset. Harva Virossa pitää kuitenkin hallituksen haaveita realistisina.

Useiden yritysten toimitusjohtajat ovat muistuttaneet mediassa, että monilla virolaisilla on Suomessa perhe ja elämä eikä heillä ole aikomusta palata.

Siksi ukrainalaisen työvoiman väheksyminen ei kannata ja maahan pitäisi houkutella muitakin kuin pelkkiä it-alan huippuammattilaisia, sanoo rakennusyhtiö Rand & Tuulbergin toimitusjohtaja Raivo Rand.

”Olemme typeriä, jos kutsumme tänne vain korkeasti koulutettua väkeä. Tarvitsemme väkeä myös tekemään suorittavaa työtä ja tuottamaan palveluita. Virolaisia on vain noin 1,4 miljoonaa. Jos haluamme maamme kehittyvän, tarvitsemme ulkomaista työvoimaa.”


Kilpailu on kovaa, ja kuten Suomessa myös Virossa vierastyöläinen tekee työt hieman edullisemmin kuin paikallinen työntekijä.

”Ukrainalaiset tekevät hyvää työtä ja saavat ihan kunnollista palkkaa. Osa yrityksistä jopa suosii ulkomaista työvoimaa. Heillä ei ole perheriitoja, eikä heidän tarvitse päästä kalaan”, Rand sanoo.

Suurin muuttoaalto Virosta Suomeen koitti 2000-luvun loppupuolta kurittaneen laman jälkeen. Sen aallon mukana Suomeen tuli töihin myös rakennusinsinööri Meelis Kulbert.

Hän työskenteli Suomessa noin viisi vuotta, kunnes palasi vuonna 2015 Viroon pysyvästi. Triplan kauppakeskus oli hänen viimeinen työmaansa Suomessa.

Suomessa oli ihan mukavaa tehdä töitä, Kulbert kertoo. Hän työskenteli projektipäällikkönä purkutyömailla, koska ”suomalaiset eivät halua tehdä purkutöitä”. Pääurakoitsija kantoi yleensä vastuun projektista. Työturvallisuudesta pidettiin huolta, ja palkka oli parempi kuin Virossa. Työpäivät olivat pitkiä.

Yleensä Kulbert tuli maanantaiaamuna laivalla Suomeen ja lähti torstai-iltana viikonlopuksi Viroon perheensä luokse.


Jossain vaiheessa hän alkoi kaivata purkamisen sijaan rakentamista. Lisäksi laivalle meno sunnuntai-iltaisin alkoi tuntua tylsältä.

”Se on nuorten miesten hommaa se Suomeen lähteminen. Minä olen jo 51-vuotias. En minä jaksa enää lähteä.”

Kulbert ei usko, että virolaiset tulisivat sankoin joukoin takaisin Suomesta. Palkkaero korkeammin koulutettujen työntekijöiden välillä alkaa tasaantua, mutta perusduunarin tilipussissa Suomen ja Viron välillä on vielä selvä ero.

Vähemmän koulutetut ihmiset liikkuvat työn perässä niin kauan kuin palkkaero säilyy, Kulbert uskoo.

Virolaisten paluumuutto on Suomelle hyvä herätys, EK:n Susiluoto sanoo. Hänen mukaansa Suomen pitää miettiä, millä keinoilla maa voisi olla kilpailukykyinen myös työntekijöille.

Perheille on tarjottava palveluja, kotoutumista on edistettävä, eikä ansiotulovero saisi olla liian kireä, Susiluoto listaa.

”Suomi ei ole muutenkaan monien vierastyöläisten ykköskohde, ja muualta tulevien on joskus vaikeaa kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan. Meidän pitää pohtia, miten saamme ihmiset jäämään tänne. Tämä on isompi kysymys kuin joitakin vuosia sitten osasimme ajatella, koska syntyvyys ja työperäinen maahanmuutto eivät ole kasvaneet toivottua tahtia.”

Virolaisilla ei ole ollut suuria ongelmia suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan he ovat maahanmuuttajaryhmistä vähiten kotoutuneita Suomeen.

Useat virolaiset eivät siis tunne itseään suomalaisiksi ja ajattelevat oleskelunsa maassa olevan väliaikaista. Kotoutumisen heikkous selittyy luultavasti osittain sillä, että oma kotimaa on lähellä: ei ole tarvetta ryhtyä suomalaiseksi, kun siteitä Viroon ei tarvitse katkaista ja palaaminen on helppoa.

Kulbertin mukaan Suomen yhteiskunta jää virolaiselle helposti hieman etäiseksi samankaltaisesta kieli- ja kulttuurimaisemasta huolimatta.

”Suomalaiset ovat hyviä työkavereita, ja kyllä me saunomassakin käytiin, mutta ikinä ei suomalaista saanut kaveriksi asti.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää