Talous

Saksan ja Ruotsin teollisuustuotanto hiipuu, tarttuuko heikkous kohta Suomeen?

Saksa kärsii autoteollisuudessa samanlaisesta murroksesta kuin Suomi Nokian romahtaessa, EK:n ja ja SAK:n pääekonomistit arvioivat.

Perjantaina julkistettujen tilastojen Saksan teollisuustuotanto laski lokakuussa 1,7 prosenttia syyskuusta ja 5,3 prosenttia viime vuoden lokakuusta.

Ekonomistit olivat odottaneet konsensusennusteiden mukaan lokakuun teollisuustuotannon sujuneen paremmin.

Ruotsin teollisuuden tuotanto laski lokakuussa kolme prosenttia vuotta aikaisemmasta, kausitasoitetut tiedot kertoivat perjantaina. Lokakuussa kasvu oli nollassa. Kyseessä oli jyrkin kuukausipudotus sitten elokuun 2016.

Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeitä kauppakumppaneita. Vaikuttaako niiden heikkous kohta Suomeenkin?

”Totta kai isojen kauppakumppaneiden kaupan kehitys vaikuttaa Suomen vähintään epäsuorasti”, vastaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Toisaalta maat ovat hänen mukaansa historian jatkumossa nyt eri tilanteessa kuin aiemmin.

”Kymmenisen vuotta sitten oli paljon Suomea koskevia erityisshokkeja, kuten Nokia-klusterin romahdus ja Venäjän-kaupan vaikeudet. Nyt näyttää siltä, että muut maat joutuvat kohtaamaan vastaavia ongelmia.”

Esimerkiksi Saksassa teollisuustuotannon heikkous selittyy Kaukorannan mukaan osin autoteollisuuden rakenteellisilla ongelmilla. Hänen mukaansa Suomessa ei nyt ole saman tyyppisiä ongelmia, jotka olisivat vain Suomelle ominaisia.

Suomen viennin nykyistä suhteellisen hyvää imua Kaukoranta selittää sillä, että viime hallituskaudella tehdyt kilpailukyvyn parannukset näyttävät nyt kantavan hedelmää.

Tilastokeskus julkaisee Suomen teollisuustuotannon määrän ja uusien tilausten määrän tiistaina.

Syyskuussa teollisuuden liikevaihto kasvoi 3,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Erityisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuus porskuttaa. Sen työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos oli syyskuussa 17,7 prosenttia.

Myös kaivostoiminta- ja louhinta ja metalliteollisuus näytti vielä syyskuussa hyviä liikevaihdon kasvulukuja vuosimuutoksena.

Lue tästä lisää siitä, miksi Suomen teollisuuden ja talouden hyvä vire jaksaa hämmästyttää asiantuntijoita.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo jakavansa SAK:n Kaukorannan kanssa ajatuksen siitä, että Suomen talouden heikkous erityisesti vuosina 2012–2015 johtui pitkälti metsä- ja Nokia-klusterin samanaikaisesta murroksesta.

”Mutta samaan aikaan hävitettiin oma kustannuskilpailukyky.”

Urrila muistuttaa, että Saksa ja Ruotsi ovat keskenään kovin erilaisia maita.

Saksa on edelleen hyvin teollisuusvetoinen maa, jonka talous on ollut vuodesta 2018 lähtien selkeässä pudotuksessa ennen kaikkea autoteollisuuden rakennemuutoksen takia.

”Ruotsissa taas ei ole ollut syklistä käännettä. Kasvu on ollut pysähtynyttä. Lokakuu oli nyt uusi signaali.”

Urrila muistuttaa, että Euroopassa kaikkialla muualla kuin Saksassa talous on jo muuttunut palveluvaltaisemmaksi.

Suomessakin teollisuustuotanto muodosti Nokian ja metsä- ja metalliteollisuuden huippuvuosina Suomen bruttokansantuotteesta yli neljänneksen. Nyt tuo luku on 18 prosentin tienoilla.

Saksassa teollisuustuotannon osuus maan bruttokansantuotteesta on sen sijaan pysynyt vuoden 1995 tasolla eli 23 prosentissa. Ruotsissa vastaava luku on enää 15,5 prosenttia.

”Ruotsi oli vielä 1995 Saksan tasolla, mutta se on tullut tasaisesti alas.”


Ruotsi ei ole niin teollinen maa kuin yleisesti ajatellaan, Urrila selittää.

”Ruotsin talouden vahva veto ei ole ollut viennin ansioita, vaan sitä ovat siivittäneet väestön kasvu, yksityinen kulutus ja rakentaminen.”

Ruotsin talouden heikkous on sinänsä Suomelle kielteistä, mutta joskus luvut voivat kertoa myös ruotsalaisyritysten heikommasta pärjäämisestä suhteessa niiden suomalaisiin kilpailijoihin, Urrila toteaa.

”Tulkinta ei näin ollen ole helppoa.”

Finanssikonserni Nordea arvioi maanantaina julkaistussa viikkoraportissaan Saksan ja Britannian nostavan Euroopan talouden seuraavaksi ylöspäin vedettyään sitä ennen Euroopan mukanaan alas.

Nordean mukaan Saksan talous on kärsinyt autoteollisuuden vaikeuksien lisäksi myös Britannian EU-erosta eli brexitistä, koska britit ovat Saksalle tärkeitä kauppakumppaneita.

Euroopan alueen yritysten tuloskasvun Nordea uskoo olevan ensi vuonna ”vaatimatonta mutta tätä vuotta parempaa.”

”Euroopan suurimmat taloudet Saksa ja Iso-Britannia ovat olleet vaikeuksissa tänä vuonna, mutta uskomme pahimpien haasteiden olevan takanapäin”, sijoitusstrategi Hertta Alava kirjoitti.

Nordean näkemys sai tukea myöhemmin maanantaina siitä, että euroalueen sijoittajien luottamus talouteen oli joulukuussa yllättäen nousussa.

Saksalaisen markkinatutkimuslaitos Sentixin mittaama euroalueen luottamus indeksi nousi joulukuussa 0,7 pisteeseen marraskuun –4,5 pisteestä, uutistoimisto Startel uutisoi.

Myös saksalaisten yritysten luottamusta talouteen kuvaava Ifo-indeksi on noussut muutaman kuukauden ajan.

Markkinatutkimusyhtiö Euromonitor puolestaan laski ennustettaan maailman bruttokansantuotteen kehityksestä maanantaina 2,9 prosenttiin vuonna 2019 ja 3,1 prosenttiin vuonna 2020.

Syiksi se mainitsi luottamuksen laskun yksityisellä sektorilla ja työvoiman hitaan tuottavuuden kasvun tärkeimmissä kehittyneissä talouksissa.

”Myös yleinen kuluttajien luottamus tukee globaalia kasvua”, Euromonitor arvioi ennusteessaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää