Talous

Valtavat lakot pysäyttivät vientiteollisuuden, mutta seuraava sovittelu on vasta melkein viikon päässä: ”Erikoinen pattitilanne”

Esimerkiksi teräsyhtiö SSAB:n Raahen-tehtailla meneillään ovat jo lomautukset. Tehtaan johtajan Jarkko Matkalan mukaan lakko vaikeuttaa toimitusvarmuutta entisestään.

Vientiteollisuuden lähes kokonaan pysäyttävät lakot alkoivat maanantaina aamulla ja kestävät näillä näkymin kolme päivää eli keskiviikkoon puolille öin. Lakossa on noin 100 000 työntekijää ja toimihenkilöä parillasadalla toimipaikalla.

Lakon kohteina on suuria teollisuuslaitoksia, kuten ABB, Metso, Neste, Outokumpu, Kone, SSAB, UPM, Metsä Group, Kemira, Ovako, Tikkurila, Stora Enso, Valmet ja Wärtsilä.

Teräsyhtiö SSAB:llä on isot tehtaat Hämeenlinnassa ja Raahessa, jossa heikentyneen kysynnän vuoksi suljettiin toinen masuuni marraskuussa, ja lomautuksiinkin on turvauduttu.

”Täällä on muutenkin nyt vain puolet tuotannosta päällä, mutta kyllä lakko vaikeuttaa toimitusvarmuutta entisestään”, sanoo SSAB:n Raahen-tehtaan johtaja Jarkko Matkala.

Raahen-tehtaalla on yhteensä 2 400 työntekijää, joista suurin osa on nyt lakossa. Lakon vaikutus tehtaan toimintaan on Matkalan mukaan suurempi kuin lomautusten.

Tehtaan päätuotteita ovat kuumavalssatut levyt ja kelatuotteet.

”Meillä on tuotannossa pitkä prosessi, eikä tiettyjä osia voi pysäyttää lakon takia kovin pitkäksi aikaa. Kriittisin rautatuotannossa on koksaamo”, Matkala sanoo.

Tehtaalla on myös masuuni, terässulatto, voimalaitos sekä kuumavalssaamo, jonka toiminta on nyt pysähtynyt.

Lakon taloudellisia vaikutuksia Matkala ei ryhdy vielä arvioimaan: ”Katsotaan sitten, kun tämä kolmen päivän lakko loppuu.”

Sovintoa ei kolmen päivän lakkoihin ole näköpiirissä. Seuraava sovittelu on sovittu lähes viikon päähän, maanantaiksi 16.12.

”Pallo on nyt osapuolilla. Heidän tulisi itse tykönänsä miettiä omia pelimerkkejä, että onko jotain uutta ilmennyt ja onko mahdollista liikkua kohti sopua”, sanoi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala HS:lle maanantaina.

Sovittelija voi Piekkalan mukaan aina kysyä, olisiko aihetta tapaamiselle, mutta edellytyksenä on, että osapuolet olisivat lähentyneet asemistaan.

”Ei neuvotteluihin kannata mennä lämmintä vettä juomaan, enkä voi pakottaa osapuolia hyväksymään sovintoehdotusta”, Piekkala sanoo.

”Vaikea arvioida, miten nyt edetään. On sovittelijan päätös, ottaako hän yhteyttä ja näkeekö edellytyksiä uuteen sovintoesitykseen”, heittää palloa takaisin sovittelijalle Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

”Perjantaina on meillä hallituksen kokous, jonka jälkeen pohdimme mahdollisia lisätoimia”, Aalto sanoo.

”Neuvottelut jatkuvat aikanaan, kun on edellytykset palata pöytiin. Yhteyksiä toki pidetään, mutta en usko, että virallisia neuvotteluja käydään nyt lakkojen aikana”, arvioi työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle maanantaina.

Suurin lakoissa mukana oleva työntekijöitä edustava järjestö on SAK:lainen Teollisuusliitto, jonka hallitus kokoontuu perjantaina pohtimaan mahdollisia jatkotoimia.

Viikko sitten maanantaina Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen liian pienten palkankorotusten takia, kun työantajien Teknologiateollisuudelle se olisi kelvannut.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ehdotuksen 1,1–1,6 prosentin korotus yhteensä kahdelle vuodelle olisi käytännössä tarkoittanut vain 13:a euroa lisää ensimmäisenä vuotena keskimäärin noin 2 600 euron kuukausipalkkaan.

Teollisuusliiton lisäksi lakkoihin osallistuvat akavalainen Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro. Tukilakossa on Rakennusliitto.

Työnantajia edustavia osapuolia ovat Teknologiateollisuuden lisäksi Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus.

Yhteensä lakoissa on mukana jopa 100 000 palkansaajaa parissasadassa toimipaikassa. Teollisuusliiton sopimusten piirissä heistä on noin 35 000, YTN:n 50 000 ja Pron 10 000 henkeä.

Kuluttajille lakot eivät heti näy, koska esimerkiksi polttoaineita ja lääkkeitä on toimitettu etupainotteisesti muun muassa Nesteeltä ja lääketehtailta huoltoasemille ja varastoihin.

Nyt alkaneita työnseisauksia seuraa myös työnantajapuolen vastaisku eli melko harvinainen työsulku, jonka takana on Metsäteollisuus. Viimeksi laaja työsulku oli metsäpuolella paperiteollisuudessa vuonna 2005.

Kuusipäiväinen työsulku koskee mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöitä sahoilla ja vaneritehtailla. Sulun aikana ei työmaille ole asiaa lakossa olevien liittojen jäsenillä eikä heille makseta myöskään palkkaa.

Tosin sahoilla on muutenkin ollut viime aikoina hiljaista lomautusten takia, kun Keski-Euroopan edullinen metsätuhopuu täyttää maailmanmarkkinoita.

Maanantaina käynnistyneisiin lakkoihin veivät pahoin jumiutuneet neuvottelut uusista työehtosopimuksista. Lakkoaloilla vanhat sopimukset ovat päättyneet joko lokakuun tai marraskuun lopussa.

Osa neuvotteluista katkesi jo ennen vanhan sopimuskauden päättymistä. Myöskään sovitteluissa ei ole syntynyt ratkaisuja, jotka olisivat estäneet työtaistelut.

Viimeksi osapuolia on ollut koolla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla viime viikon torstaina, jolloin Bulevardin toimistossa kohtasivat Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus.

Syksyn liittokierroksen ”päänavaajiksi” kaavailtujen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden väliset neuvottelut tyrehtyivät jo viikko sitten maanantaina siihen, kun työntekijät hylkäsivät sovittelijan sovintoehdotuksen liian pienten palkankorotusten takia. Muut kiistanaiheet, kuten palkattomat kiky-tunnit, oli jo saatu siivottua pois pöydältä.

Tosin kiky-tuntien poiston työnantaja ikään kuin vähensi palkankorotuksista, mitä työntekijäpuoli ei hevin hyväksy. Vastakkain ovat työnantajien vaalima yritysten kustannuskilpailukyky ja työntekijöiden peräämä ostovoima.

Kierroksen päänavaajilla tarkoitetaan sitä, että muillakin aloilla noudatettaisiin suurin piirtein niiden sopimia korotuksia tai ne muodostaisivat ainakin katon korotusprosenteille.

Monilla muilla Teollisuusliiton, Pron ja YTN:n sopimusaloilla neuvottelupöydissä on yhä muitakin riidanaiheita kuin varsinaiset palkankorotukset. Niitä ovat juuri kiky-tunnit, ay-jäsenmaksujen keruun lopetus, lakko-oikeuden rajaus sekä palveluvuosilisien ja sairausajan palkan poisto tai vähentäminen.

Viikonvaihteessa ei uusia neuvotteluja edes ollut.

”Erikoinen pattitilanne ja neuvotteluhaluttomuus ovat nyt vallalla”, arvioi Teollisuuden palkansaajien järjestön TP:n hallituksen puheenjohtaja Petri Vanhala, joka johtaa myös SAK:laista Paperiliittoa. Myös Paperiliitolla on omat neuvottelut yhä kesken, mutta se ei ole mukana nyt alkaneissa lakoissa.

TP:ssä on 14 ammattiliittoa kaikista kolmesta palkansaajien keskusjärjestöstä. Liittojen edustamilla aloilla työskentelee noin 400 000 palkansaajaa.

”Työnantajapuoli tuntuu olevan valmis lakkoihin, ja samalla lakkojen aiheuttaman vahingon suuruutta vääristellään julkisessa keskustelussa. Työsulkujen kustannuksista vastaavasti ei esitetä minkäänlaisia tappiolaskelmia”, Vanhala suomii arvioita lakkojen vaikutuksista, joista myös syntyy osapuolten välillä aina kiistaa.

Helteen mukaan on ”hieman tympeää”, että neuvotteluhaluttomuus pannaan tyystin toisen osapuolen syyksi.

”En allekirjoita sitä, että työnantaja olisi nyt esittänyt erittäin kovia tavoitteita, vaan ne ovat olleet ihan normaaleja. Tietysti aina neuvottelujen alussa molempien osapuolten tavoitteet ovat kovia”, Helle sanoo.

Helle kiistää myös puheet lakkojen kustannusvaikutusten liioittelusta.

”Tietysti kustannusvaikutuksia voidaan laskea monelle tavalla, mutta eihän työnantajakaan laske mukaan huonontuvia asiakassuhteita tai mainehaittoja”, Helle huomauttaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on arvioinut, että meneillään olevat lakot aiheuttavat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen kansantuotteeseen, ja liikevaihdolla mitattuna menetys on jopa yli puolen miljardin euron tasoa.

Toimihenkilöitten keskusjärjestön STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà taas on laskenut, että ”realistisemmilla oletuksilla lakon kustannus yrityksille olisi noin 26 miljoonaa euroa, eikä liikevaihdon tai bruttokansantuotteen osalta menetetä välttämättä mitään”.

Lainà viittaa muun muassa varastojen ja vapaan kapasiteetin hyödyntämiseen. Ylitöiden teettämisestä taas kertyy hänen mukaansa tuo 26 miljoonaa euroa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää