Talous

Pääjohtaja Christine Lagarde toi EKP:hen uuden tyylin ja sai jopa yrmeän varapää­johtajan hymyilemään: ”En ole kyyhky enkä haukka, vaan tavoitteeni on olla pöllö”

Keskuspankki päätti pitää rahapolitiikan ennallaan, mutta heikensi hieman arviotaan euroalueen taloudesta.

Akateemisten rahapoliittisten luentojen aika Euroopan keskuspankin (EKP) lehdistötilaisuuksissa vaikuttaisi olevan ohitse.

Marraskuun alussa pääjohtajana aloittanut Christine Lagarde ilmoitti ensimmäisessä rahapoliittisessa lehdistötilaisuudessa, että hänen tapansa ja tyylinsä ovat erilaisia.

”En ole kyyhky enkä haukka, vaan tavoitteeni on olla pöllö, johon usein liittyy vähän viisautta.”

Rahapolitiikassa haukat korostavat inflaation pitämistä maltillisena. Kyyhkyt puolestaan painottavat maltillista inflaatiota enemmän työttömyyden vähentämistä.

Entä sitten pöllö? Se on roomalaisessa mytologiassa lintu, joka kulki viisauden jumalan Minervan mukana.

”Jos en tiedä jostain asiasta, minä myös sanon sen”, Lagarde totesi.

Lehdistötilaisuudessa tuli selväksi, että väitteet Lagarden poikkeuksellisesta viehätysvoimasta pitävät paikkansa. Pääjohtajan vieressä yleensä yrmeänä istuva varapääjohtaja Luis de Guindos jopa hymyili muutaman kerran.

Suuret odotukset kohdistuvat myös siihen, että Lagarde onnistuisi poistamaan kuromaan umpeen railoja, jotka halkovat EKP:n ylintä päättävää elintä eli neuvostoa. Mario Draghin pääjohtajakauden viimeisinä vuosina neuvostossa oli sitkeitä erimielisyyksiä, jotka johtuivat pääasiassa arvopapereiden osto-ohjelman aloittamisesta uudestaan.

Erimielisyydet purkautuivat poikkeuksellisina julkisina vastalauseina, koska osa keskuspankkiireista pitää uutta osto-ohjelmaa perusteettomana ja taloudelle vahingollisena. Arvostelijoiden mielestä osto-ohjelma lisää mahdollisuutta sille, että arvopapereihin ja asuntoihin syntyisi vaarallisia hintakuplia.

Lagarde vakuutti torstaina, että hän sietää EKP:n julkista arvostelua.

Ekonomistien ennakkoarvioiden mukaisesti keskuspankki päätti torstaina pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Se tarkoittaa, että perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

Etenkin perusrahoitusoperaatioiden korko vaikuttaa monien suomalaisten kotitalouksien asuntolainojen hoitokustannuksiin. Neuvosto arvioi ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tai matalammalla tasolla siihen saakka, kunnes inflaationäkymät palautuvat vankasti riittävän lähelle hieman alle kahta prosenttia.

Merkittävin torstaina kerrottu uusi asia oli se, että keskuspankki heikensi hieman arviotaan euroalueen ensi vuoden talouskasvusta. Uuden ennusteen mukaan talous kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,4 prosenttia prosenttia vuonna 2021. Tänä vuonna talous kasvaa ennusteen mukaan 1,2 prosenttia.

Inflaatiovauhdin keskuspankki arvioi olevan ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuonna 2021.

Se tarkoittaisi, että inflaatiovauhti on vielä pitkään verraten kaukana keskuspankin hintavakaustavoitteesta, jonka mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia hieman alle kaksi prosenttia.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin torstaina julkaisemien tietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu teollisuustuotanto väheni euroalueella lokakuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 2,2 prosenttia verrattuna viime vuoden lokakuuhun.

Euroalueen talouskasvu on hidastunut jo pidemmän aikaa, mikä vaikuttaa ajan mittaan myös Suomen talouteen. Suomen tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee muihin eurovaltioihin. Suomen verraten voimakasta talouskasvua on tänä vuonna ylläpitänyt etenkin kotimainen kysyntä.

Keskeiset syyt talouskasvun hidastumiseen ovat Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota ja Britannian mahdollinen eroaminen Euroopan unionista. Ne ovat lisänneet epävarmuutta maailmantaloudessa. Kun epävarmuus kasvaa, yritykset alkavat yleensä hillitä investointejaan ja kotitaloudet kulutustaan.

Pääjohtaja Lagarde painotti, että niiden eurovaltioiden, joilla on finanssipoliittista liikkumavaraa, pitäisi myös käyttää sitä. Toisin sanoen niiden pitäisi aloittaa finanssipoliittinen elvytys talouskasvun vauhdittamiseksi.

Pääjohtajan mielestä valtioissa, joissa on suuri julkinen velka, pitäisi aloittaa rakenteelliset uudistukset. Näissä talouspoliittisissa näkemyksissään Lagarde on samaa mieltä kuin edeltäjänsä Mario Draghi.

”Jotta rahapoliittisista toimistamme saataisiin täysi hyöty, muiden politiikan alojen on osallistuttava määrätietoisemmin pitkän aikavälin talouskasvun mahdollisuuksien parantamiseen tukemalla kokonaiskysyntää nykyisessä tilanteessa ja vähentämällä haavoittuvuuksia.”

Marraskuun alussa keskuspankki aloitti uudestaan viime vuoden lopussa lakkautetun rahapoliittisen elvytyksen, jonka keskipisteessä ovat arvopapereiden ostot markkinoilta.

Uudessa osto-ohjelmassa arvopapereita ostetaan kuukausittain 20 miljardin euron arvosta. Suuri osa niistä on eurovaltioiden joukkolainoja, joita hankkii kunkin eurovaltion kansallinen keskuspankki.

Arvopapereita ostamalla keskuspankki lisää rahan tarjontaa. Sen tarkoitus on kannustaa pankkeja lisäämään lainanantoa yrityksille ja kotitalouksille, jotta ne lisäisivät investointejaan ja kulutustaan.

EKP ei ole asettanut täsmällistä määräaikaa sille, milloin arvopapereiden ostot lakkautetaan. Tarkoituksena on jatkaa tätä rahapoliittista elvytystä siihen saakka, kunnes sen vaikutukset reaalitalouteen ovat vahvistuneet riittävästi eli talouskasvu on voimistunut ja inflaatiovauhti kiihtynyt lähelle kahta prosenttia.

Pääjohtaja Lagarde kertoi torstaina myös suunnitelmistaan uudistaa keskuspankin strategiaa.

Uudistuksessa selvitetään, miten uusi tekniikka, ilmastonmuutos ja tuloerojen kasvu voitaisiin ottaa paremmin huo­mioon. Hänen mukaansa selvityksen tekemisessä kuunnellaan laajasti kansalaisyhteiskuntaa ja tiedeyhteisöä.

Tässäkin yhteydessä Lagarden sananvalinnat kertovat, että hän pyrkii ainakin osittain irtautumaan kuivuuttaan rapisevasta keskuspankkikielestä.

”Tavoitteena ei ole vain sellaisen evankeliumin saarnaaminen, jonka mielestämme hallitsemme, vaan myös kuunteleminen.”

Vapautuneesti ja värikkäästi esiintynyt Lagarde päätti lehdistötilaisuutensa ranskalaiseen ilmaisuus voilà: siinä kaikki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Rahapolitiikka


 Rahapolitiikka tarkoittaa toimia, joilla keskuspankki säätelee lyhyitä korkoja ja rahan tarjontaa. Rahapolitiikan keventäminen merkitsee yleensä sitä, että keskuspankki laskee ohjauskorkoaan.

 Keskuspankki voi turvautua myös rahapoliittiseen elvytykseen helpottamalla liikepankeille ja rahoitusyhtiöille myönnettävien lainojen ehtoja tai ostamalla niiltä arvopapereita.

 Euroopan keskuspankki on myös asettanut liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi. Niin se kannustaa liikepankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainojen myöntämistä yrityksille ja kotitalouksille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää