Talous

Pääjohtaja Christine Lagarde toi EKP:hen uuden tyylin ja sai jopa yrmeän varapää­johtajan hymyilemään: ”En ole kyyhky enkä haukka, vaan tavoitteeni on olla pöllö”

Keskuspankki päätti pitää rahapolitiikan ennallaan, mutta heikensi hieman arviotaan euroalueen taloudesta.

Akateemisten rahapoliittisten luentojen aika Euroopan keskuspankin (EKP) lehdistötilaisuuksissa vaikuttaisi olevan ohitse.

Marraskuun alussa pääjohtajana aloittanut Christine Lagarde ilmoitti ensimmäisessä rahapoliittisessa lehdistötilaisuudessa, että hänen tapansa ja tyylinsä ovat erilaisia.

”En ole kyyhky enkä haukka, vaan tavoitteeni on olla pöllö, johon usein liittyy vähän viisautta.”

Rahapolitiikassa haukat korostavat inflaation pitämistä maltillisena. Kyyhkyt puolestaan painottavat maltillista inflaatiota enemmän työttömyyden vähentämistä.

Entä sitten pöllö? Se on roomalaisessa mytologiassa lintu, joka kulki viisauden jumalan Minervan mukana.

”Jos en tiedä jostain asiasta, minä myös sanon sen”, Lagarde totesi.

Lehdistötilaisuudessa tuli selväksi, että väitteet Lagarden poikkeuksellisesta viehätysvoimasta pitävät paikkansa. Pääjohtajan vieressä yleensä yrmeänä istuva varapääjohtaja Luis de Guindos jopa hymyili muutaman kerran.

Suuret odotukset kohdistuvat myös siihen, että Lagarde onnistuisi poistamaan kuromaan umpeen railoja, jotka halkovat EKP:n ylintä päättävää elintä eli neuvostoa. Mario Draghin pääjohtajakauden viimeisinä vuosina neuvostossa oli sitkeitä erimielisyyksiä, jotka johtuivat pääasiassa arvopapereiden osto-ohjelman aloittamisesta uudestaan.

Erimielisyydet purkautuivat poikkeuksellisina julkisina vastalauseina, koska osa keskuspankkiireista pitää uutta osto-ohjelmaa perusteettomana ja taloudelle vahingollisena. Arvostelijoiden mielestä osto-ohjelma lisää mahdollisuutta sille, että arvopapereihin ja asuntoihin syntyisi vaarallisia hintakuplia.

Lagarde vakuutti torstaina, että hän sietää EKP:n julkista arvostelua.

Ekonomistien ennakkoarvioiden mukaisesti keskuspankki päätti torstaina pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Se tarkoittaa, että perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

Etenkin perusrahoitusoperaatioiden korko vaikuttaa monien suomalaisten kotitalouksien asuntolainojen hoitokustannuksiin. Neuvosto arvioi ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tai matalammalla tasolla siihen saakka, kunnes inflaationäkymät palautuvat vankasti riittävän lähelle hieman alle kahta prosenttia.

Merkittävin torstaina kerrottu uusi asia oli se, että keskuspankki heikensi hieman arviotaan euroalueen ensi vuoden talouskasvusta. Uuden ennusteen mukaan talous kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,4 prosenttia prosenttia vuonna 2021. Tänä vuonna talous kasvaa ennusteen mukaan 1,2 prosenttia.

Inflaatiovauhdin keskuspankki arvioi olevan ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuonna 2021.

Se tarkoittaisi, että inflaatiovauhti on vielä pitkään verraten kaukana keskuspankin hintavakaustavoitteesta, jonka mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia hieman alle kaksi prosenttia.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin torstaina julkaisemien tietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu teollisuustuotanto väheni euroalueella lokakuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 2,2 prosenttia verrattuna viime vuoden lokakuuhun.

Euroalueen talouskasvu on hidastunut jo pidemmän aikaa, mikä vaikuttaa ajan mittaan myös Suomen talouteen. Suomen tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee muihin eurovaltioihin. Suomen verraten voimakasta talouskasvua on tänä vuonna ylläpitänyt etenkin kotimainen kysyntä.

Keskeiset syyt talouskasvun hidastumiseen ovat Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota ja Britannian mahdollinen eroaminen Euroopan unionista. Ne ovat lisänneet epävarmuutta maailmantaloudessa. Kun epävarmuus kasvaa, yritykset alkavat yleensä hillitä investointejaan ja kotitaloudet kulutustaan.

Pääjohtaja Lagarde painotti, että niiden eurovaltioiden, joilla on finanssipoliittista liikkumavaraa, pitäisi myös käyttää sitä. Toisin sanoen niiden pitäisi aloittaa finanssipoliittinen elvytys talouskasvun vauhdittamiseksi.

Pääjohtajan mielestä valtioissa, joissa on suuri julkinen velka, pitäisi aloittaa rakenteelliset uudistukset. Näissä talouspoliittisissa näkemyksissään Lagarde on samaa mieltä kuin edeltäjänsä Mario Draghi.

”Jotta rahapoliittisista toimistamme saataisiin täysi hyöty, muiden politiikan alojen on osallistuttava määrätietoisemmin pitkän aikavälin talouskasvun mahdollisuuksien parantamiseen tukemalla kokonaiskysyntää nykyisessä tilanteessa ja vähentämällä haavoittuvuuksia.”

Marraskuun alussa keskuspankki aloitti uudestaan viime vuoden lopussa lakkautetun rahapoliittisen elvytyksen, jonka keskipisteessä ovat arvopapereiden ostot markkinoilta.

Uudessa osto-ohjelmassa arvopapereita ostetaan kuukausittain 20 miljardin euron arvosta. Suuri osa niistä on eurovaltioiden joukkolainoja, joita hankkii kunkin eurovaltion kansallinen keskuspankki.

Arvopapereita ostamalla keskuspankki lisää rahan tarjontaa. Sen tarkoitus on kannustaa pankkeja lisäämään lainanantoa yrityksille ja kotitalouksille, jotta ne lisäisivät investointejaan ja kulutustaan.

EKP ei ole asettanut täsmällistä määräaikaa sille, milloin arvopapereiden ostot lakkautetaan. Tarkoituksena on jatkaa tätä rahapoliittista elvytystä siihen saakka, kunnes sen vaikutukset reaalitalouteen ovat vahvistuneet riittävästi eli talouskasvu on voimistunut ja inflaatiovauhti kiihtynyt lähelle kahta prosenttia.

Pääjohtaja Lagarde kertoi torstaina myös suunnitelmistaan uudistaa keskuspankin strategiaa.

Uudistuksessa selvitetään, miten uusi tekniikka, ilmastonmuutos ja tuloerojen kasvu voitaisiin ottaa paremmin huo­mioon. Hänen mukaansa selvityksen tekemisessä kuunnellaan laajasti kansalaisyhteiskuntaa ja tiedeyhteisöä.

Tässäkin yhteydessä Lagarden sananvalinnat kertovat, että hän pyrkii ainakin osittain irtautumaan kuivuuttaan rapisevasta keskuspankkikielestä.

”Tavoitteena ei ole vain sellaisen evankeliumin saarnaaminen, jonka mielestämme hallitsemme, vaan myös kuunteleminen.”

Vapautuneesti ja värikkäästi esiintynyt Lagarde päätti lehdistötilaisuutensa ranskalaiseen ilmaisuus voilà: siinä kaikki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Rahapolitiikka


 Rahapolitiikka tarkoittaa toimia, joilla keskuspankki säätelee lyhyitä korkoja ja rahan tarjontaa. Rahapolitiikan keventäminen merkitsee yleensä sitä, että keskuspankki laskee ohjauskorkoaan.

 Keskuspankki voi turvautua myös rahapoliittiseen elvytykseen helpottamalla liikepankeille ja rahoitusyhtiöille myönnettävien lainojen ehtoja tai ostamalla niiltä arvopapereita.

 Euroopan keskuspankki on myös asettanut liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi. Niin se kannustaa liikepankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainojen myöntämistä yrityksille ja kotitalouksille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi koronavirusepäily Suomessa: Kiinan Wuhanista tullut potilas eristettiin Lapin keskussairaalassa

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  5. 5

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Karibianmerellä voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin

  9. 9

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  10. 10

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  7. 7

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää