Talous

WTO:n valituselin menetti toimivaltansa, tuomarit jäivät nimittämättä

Yhdysvallat haluaa keskustella alkuvuodesta tuomarien toimivallan ylityksistä Genevessä, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Maailman kauppajärjestön WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän valituselin menetti toimivaltansa tämän viikon keskiviikkona.

Syynä oli se, että Yhdysvallat ei suostunut käynnistämään valintamenettelyä kahta tuomaria toimikautensa lopettavien valituselinten jäsenten tilalle. .Jäsenten määrä on vähentynyt tasaisesti heidän toimikautensa päättyessä, koska Yhdysvallat ei ole suostunut käynnistämään uusien jäsenten valintaa. Nyt loppuvaiheessa oli enää kolme jäsentä, ja heistä kahden toimikausi päättyi tiistaina.

Koska WTO:n päätökset vaativat jäsenvaltioiden yksimielisyyttä, valituselimen toiminta lakkasi toimivaltaisen kokoonpanon puuttuessa. Kun valituselimessä on vain yksi jäsen, se ei voi antaa lopullisia, jäsenvaltioita sitovia ratkaisuja maailmankaupan sopimusrikkomuksista.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että WTO:n niin sanotun paneelin riidanratkaisuista ei voi enää valittaa valituselimeen.

”Ratkaisut jäävät ikään kuin limboon”, ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikön päällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa sanoo.

Vaaranmaan mukaan Yhdysvaltain haluttomuus uusien jäsenten nimittämiseen on lähtöisin siitä, että amerikkalaisten mielestä valituselin on ylittänyt ratkaisuissaan toimivaltansa.

”Miksi näin on tapahtunut, tästä ollaan käymässä todennäköisesti keskustelua alkuvuodesta Genevessä. EU:ssa sitä pidetään hieman turhanaikaisena, mutta tilaisuus täytyy käydä läpi. Jutellaan, mistä virheelliset tulkinnat juontavat.”

Vaaranmaan käsityksen mukaan valituselimen halvaantuminen on valitettavaa, koska se heikentää monenvälistä, sääntöperustaista kauppajärjestelmää.

Sitä ei kuitenkaan kannata yliarvioida, Vaaranmaa sanoo.

”Tosiasiallinen odotusarvo on, että suurin osa kaupasta käydään entiseen tapaan, sääntöjen mukaan. Madaltaako tämä kynnystä väärinkäytöksiin, on toinen kysymys. Se voi lisätä kiusausta testata rajoja”, Vaaranmaa pohtii.

Hän muistuttaa, että WTO:n jäsenvaltioiden erilaisista sääntelytoimista vain aivan pieni murto-osa päätyy riitojenratkaisuun asti, ja näitäkin riitoja voidaan yhä käsitellä WTO:n paneelissa, vaikka sieltä valitustie puuttuukin.

Ennen paneelikäsittelyä moni jäsenmaiden välinen kauppariita ratkeaa jo aiemmin maiden välisissä keskinäisissä konsultaatioissa.

WTO:n riidoista hieman yli 40 prosenttia on tavannut ratketa jo näissä konsultaatioissa, Vaaranmaa kertoo.

EU on sopinut jo Kanadan ja Norjan kanssa väliaikaisjärjestelystä, että kauppariidat voidaan ratkaista paneelivaiheen jälkeen tarvittaessa niin sanotussa sitovassa välimiesmenettelyssä.

Vaaranmaan mukaan on odotettavissa, että EU jatkaa keskusteluja vastaavan mallin käyttöönotosta myös Venäjän, Kiinan, Intian ja Brasiliankin kanssa.

”Näitä maita asia voisi kiinnostaa, jos samalla päästään yhtenäiseen menettelyyn useamman maan kanssa”, Vaaranmaa sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

WTO ja kauppariidat


 Maailman kauppajärjestö WTO (World Trade Organization) on kansainvälisen kaupan sääntöjä vaaliva järjestö. Sen tavoitteena on saada kauppa sujumaan ennustettavasti ja vapaasti. Sen 164 jäsenmaata kattavat 98 prosenttia maailmankaupasta.

  WTO:n riitojenratkaisupaneelit ja ylimpänä oikeusasteena valituselin ratkovat järjestön jäsenvaltioiden keskinäisiä erimielisyyksiä WTO-sopimusten ja riitojenratkaisusääntöjen rajoissa.

Riitojenratkaisujärjestelmä tarjoaa viime kädessä mahdollisuuden myös vastatoimiin, jos riidan hävinnyt osapuoli ei ole korjannut sääntöjen vastaisia toimiaan. Vastatoimien tasosta eli käytännössä tullikorotuksista päätetään WTO:n välimiesmenettelyssä.

 Valituselimessä pitäisi olla seitsemän tuomaria, joista kolme tekee kerrallaan ratkaisuja. Määrä hupeni yhteen keskiviikkona. Hän ole yksin toimivaltainen.

 Moni maa noudattaa WTO-sopimusten ohella WTO-sääntöjä pidemmälle meneviä vapaakauppasopimuksia. Esimerkiksi EU voi jatkossa käyttää riidoissa näiden vapaakauppasopimusten tarjoamia riitamenettelyjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää