Talous

WTO:n valituselin menetti toimivaltansa, tuomarit jäivät nimittämättä

Yhdysvallat haluaa keskustella alkuvuodesta tuomarien toimivallan ylityksistä Genevessä, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Maailman kauppajärjestön WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän valituselin menetti toimivaltansa tämän viikon keskiviikkona.

Syynä oli se, että Yhdysvallat ei suostunut käynnistämään valintamenettelyä kahta tuomaria toimikautensa lopettavien valituselinten jäsenten tilalle. .Jäsenten määrä on vähentynyt tasaisesti heidän toimikautensa päättyessä, koska Yhdysvallat ei ole suostunut käynnistämään uusien jäsenten valintaa. Nyt loppuvaiheessa oli enää kolme jäsentä, ja heistä kahden toimikausi päättyi tiistaina.

Koska WTO:n päätökset vaativat jäsenvaltioiden yksimielisyyttä, valituselimen toiminta lakkasi toimivaltaisen kokoonpanon puuttuessa. Kun valituselimessä on vain yksi jäsen, se ei voi antaa lopullisia, jäsenvaltioita sitovia ratkaisuja maailmankaupan sopimusrikkomuksista.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että WTO:n niin sanotun paneelin riidanratkaisuista ei voi enää valittaa valituselimeen.

”Ratkaisut jäävät ikään kuin limboon”, ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikön päällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa sanoo.

Vaaranmaan mukaan Yhdysvaltain haluttomuus uusien jäsenten nimittämiseen on lähtöisin siitä, että amerikkalaisten mielestä valituselin on ylittänyt ratkaisuissaan toimivaltansa.

”Miksi näin on tapahtunut, tästä ollaan käymässä todennäköisesti keskustelua alkuvuodesta Genevessä. EU:ssa sitä pidetään hieman turhanaikaisena, mutta tilaisuus täytyy käydä läpi. Jutellaan, mistä virheelliset tulkinnat juontavat.”

Vaaranmaan käsityksen mukaan valituselimen halvaantuminen on valitettavaa, koska se heikentää monenvälistä, sääntöperustaista kauppajärjestelmää.

Sitä ei kuitenkaan kannata yliarvioida, Vaaranmaa sanoo.

”Tosiasiallinen odotusarvo on, että suurin osa kaupasta käydään entiseen tapaan, sääntöjen mukaan. Madaltaako tämä kynnystä väärinkäytöksiin, on toinen kysymys. Se voi lisätä kiusausta testata rajoja”, Vaaranmaa pohtii.

Hän muistuttaa, että WTO:n jäsenvaltioiden erilaisista sääntelytoimista vain aivan pieni murto-osa päätyy riitojenratkaisuun asti, ja näitäkin riitoja voidaan yhä käsitellä WTO:n paneelissa, vaikka sieltä valitustie puuttuukin.

Ennen paneelikäsittelyä moni jäsenmaiden välinen kauppariita ratkeaa jo aiemmin maiden välisissä keskinäisissä konsultaatioissa.

WTO:n riidoista hieman yli 40 prosenttia on tavannut ratketa jo näissä konsultaatioissa, Vaaranmaa kertoo.

EU on sopinut jo Kanadan ja Norjan kanssa väliaikaisjärjestelystä, että kauppariidat voidaan ratkaista paneelivaiheen jälkeen tarvittaessa niin sanotussa sitovassa välimiesmenettelyssä.

Vaaranmaan mukaan on odotettavissa, että EU jatkaa keskusteluja vastaavan mallin käyttöönotosta myös Venäjän, Kiinan, Intian ja Brasiliankin kanssa.

”Näitä maita asia voisi kiinnostaa, jos samalla päästään yhtenäiseen menettelyyn useamman maan kanssa”, Vaaranmaa sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

WTO ja kauppariidat


 Maailman kauppajärjestö WTO (World Trade Organization) on kansainvälisen kaupan sääntöjä vaaliva järjestö. Sen tavoitteena on saada kauppa sujumaan ennustettavasti ja vapaasti. Sen 164 jäsenmaata kattavat 98 prosenttia maailmankaupasta.

  WTO:n riitojenratkaisupaneelit ja ylimpänä oikeusasteena valituselin ratkovat järjestön jäsenvaltioiden keskinäisiä erimielisyyksiä WTO-sopimusten ja riitojenratkaisusääntöjen rajoissa.

Riitojenratkaisujärjestelmä tarjoaa viime kädessä mahdollisuuden myös vastatoimiin, jos riidan hävinnyt osapuoli ei ole korjannut sääntöjen vastaisia toimiaan. Vastatoimien tasosta eli käytännössä tullikorotuksista päätetään WTO:n välimiesmenettelyssä.

 Valituselimessä pitäisi olla seitsemän tuomaria, joista kolme tekee kerrallaan ratkaisuja. Määrä hupeni yhteen keskiviikkona. Hän ole yksin toimivaltainen.

 Moni maa noudattaa WTO-sopimusten ohella WTO-sääntöjä pidemmälle meneviä vapaakauppasopimuksia. Esimerkiksi EU voi jatkossa käyttää riidoissa näiden vapaakauppasopimusten tarjoamia riitamenettelyjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  2. 2

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  3. 3

   ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  5. 5

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää