Talous

Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

Osakesäästötileistä näyttää tulevan ainakin suositumpia kuin surullisista PS-tileistä kymmenen vuotta aikaisemmin.

Veroeduilla varustetut osakesäästötilit näyttävät saavuttavan ainakin kohtuullista suosiota. Näin voi päätellä osakesäästötilien avaamisvauhdista Nordnetissä ja Nordeassa, jotka ovat ensimmäisinä tuoneet tilit markkinoille.

Sijoittaminen osakesäästötilien kautta alkaa vuodenvaihteessa.

Osakesäästötilit on suunniteltu yksityissijoittajien työkaluiksi. Niillä kannustetaan suomalaisia omaehtoiseen osakesäästämiseen veroetujen kautta.

Tilin kautta voi käydä osakekauppaa, ja sinne voi nostaa osinkoja ilman välittömiä veroseuraamuksia. Pääomatuloverot voitoista maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja ulos.

Veroetu syntyy korkoa korolle -ilmiöstä. Myyntivoitoista tai yritysten maksamista osingoista syntyneet tuotot voi pistää poikimaan lisää tuottoja täysimääräisesti ilman verotuksen laimentavaa vaikutusta. Pitkällä ajanjaksolla hyödyt voivat olla mittavia.Toisaalta osakesäästötili saattaa olla perinteistä arvo-osuustiliä huonompi vaihtoehto, jos sijoitusjakso on lyhyt tai osakkeiden arvot eivät nouse sijoitusjaksolla.

Ensimmäisenä osakesäästötilit avasi marraskuussa Nordnet. Pankin kautta osakesäästötilin on avannut jo reilusti yli 10 000 asiakasta.

”Se on ihan linjassa siihen, mitä odotettiin”, sanoo Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Toisena toimijana tilin toi markkinoille tällä viikolla Nordea. Tuhannen tilin raja meni rikki jo ensimmäisenä päivänä.

Tuppuraisen mukaan osa sijoittajista odottaa, että loputkin palveluntarjoajat saavat tuotteensa valmiiksi. Vilkastumista tilien avaamisessa tapahtunee myös alkuvuodesta, kun niitä voi alkaa käyttää.

Nordnetin ja Nordean lisäksi Danske Bank ja Mandatum Life aikovat tuoda osakesäästötilin markkinoille vuoden alkuun mennessä. OP tuo osakesäästötilit asiakkailleen vasta loppuvuodesta 2020, ja S-Pankki ei ole toistaiseksi aikeissa tuoda osakesäästötiliä markkinoille.

Lukujen valossa on jo nyt selvää, että osakesäästötili ei jää samanlaiseksi turhakkeeksi kuin vuonna 2010 markkinoille tuodut PS-tilit.

PS-tilejä avattiin hyvin vähän, vaikka pankit olivat tehneet isot järjestelmähankkeet tilien mahdollistamiseksi. Niiden suosiota rajoitti ainakin se, että verovähennyksen saavuttamiseksi varojen nostaminen piti siirtää eläkeikään asti.

Osakesäästötili on välineenä joustavampi.Pörssisäätiön marraskuisen kyselyn mukaan runsas kolmannes suomalaisista yksityissijoittajista aikoisi avata osakesäästötilin ensimmäisen vuoden aikana. Kiinnostus oli suurinta alle 30-vuotiaiden ja alle kaksi vuotta sijoittaneiden keskuudessa, joista jopa puolet aikoi ottaa osakesäästötilin käyttöön.

Suomessa on karkeasti 800 000 osakkeenomistajaa, joten kyselyn perusteella osakesäästötilin käyttäjien määrä voisi nousta jopa pariinsataantuhanteen. Sellaisen määrän toteutuminen olisi yllätys.

”Veikkaus on, että kokonaismäärä Suomessa voi olla 100 000 paikkeilla. Ehkä jopa yli sen, mutta alle Norjan lukujen”, sanoo Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen.

Norjassa osakesäästötili otettiin käyttöön pari vuotta sitten ja niitä on avattu yli 200 000 kappaletta. Norjassa tilille on kuitenkin voinut siirtää olemassa olevia sijoituksia ilman veroseuraamuksia ja tililtä on voinut sijoittaa osakerahastoihin. Suomessa näitä mahdollisuuksia ei ole.

Ruotsissa osakesäästötiliä vastaava isk-tili on käytössä yli kahdella miljoonalla ruotsalaisella, mutta siellä tilien verotus on ollut erittäin edullista ja tilien kautta on voinut sijoittaa muihinkin sijoitustuotteisiin kuin osakkeisiin.

Osakesäästötilin mahdollistava laki pyrkii kannustamaan suomalaisia entistä aktiivisempaan osakesäästämiseen. Danske Bankin torstaina julkaiseman katsauksen mukaan suomalaisten rahoista on nyt 11 prosenttia osakkeissa.Nykyisellään suomalaiset sijoittavat varsin laiskasti ja makuuttavat rahojaan paljon tileillä.

Viime vuosina talletustileiltä ei ole saanut enää lainkaan tai juuri lainkaan korkoa, eikä korkojen nousua ole näköpiirissä. Osakekurssien nousu puolestaan on viime vuosina ollut voimakasta. Se ei toki takaa, että osakekurssit nousisivat myös lähivuosina. Keskimäärin osakkeisiin sijoittaminen on historiassa ollut tuottoisaa tilitalletuksiin verrattuna.

”Ennakoimme, että ainakin alussa osakesäästötilejä avaavat todennäköisesti jo osakesijoituksia tekevät suomalaiset, mutta jatkossa uskomme osakesäästämisen laajentuvan osakesäästötilin myötä. Tässä näemme suurimman potentiaalin”, sanoi Danske Bankin johtaja Kimmo Laaksonen tiedotteessa.

Danske Bankin raportista voisi tulkita, että suomalainen osakesäästötili sopii paremmin miesten kuin naisten käyttöön.

Raportin mukaan miesten ja naisten osuus sijoittajista on samanlainen mutta miehet sijoittavat enemmän osakkeisiin ja naiset enemmän rahastoihin.

Osakesäästötilit on suunniteltu vain osakesäästäjille.Danske Bankin raportista selviää myös, että miehet tekevät selvästi aktiivisemmin kauppaa kuin naiset. Osakekauppoja oli edellisen vuoden aikana tehnyt miespuolisista osakesijoittajista 37 prosenttia ja naisista 18 prosenttia.

Osakesäästötilin hyödyt korostuvat aktiivisilla kaupankäyjillä.

Onko osakesäästötili siis miehille suunniteltu?

Nordnetin Suvi Tuppurainen sanoo, että osakesäästötilien ensimmäisistä avaajista selvä valtaosa on ollut miehiä. Ero on huomattava Nordnetin uusiin asiakkaisiin, joista naisia on tänä vuonna ollut peräti 46 prosenttia.

Naiset ovat tulleet voimalla sijoitusmarkkinoille viime vuosina, mutta osakesäästötilien kohdalla he näyttävät vielä empivän.

”En silti halua missään nimessä puhua tästä miesten tuotteena. Ehkä enemmänkin nuorten tuotteena”, Tuppurainen sanoo.

Nordean Eronen lisää, että ensimmäisten päivien kokemusten perusteella moni haluaa avata lapselleen osakesäästötilin.

”Se on hyvä, koska osakesäästötili toimii parhaiten pitkällä aikavälillä. Lapsille säästäminen ja sijoittaminen on yleensä pitkäaikaista”, Eronen sanoo.

Osakesäästötilin plussat ja miinukset

+ Voi tuottaa huomattavia verohyötyjä erityisesti pitkäjänteisessä sijoittamisessa.

+ Voi tuottaa huomattavia verohyötyjä aktiiviselle kaupankäyjälle.

+ Ei maksa ekstraa. Hinnoiteltu pankeissa vastaavasti ”tavallisen osakesijoittamisen” eli arvo-osuustilien kanssa.

+ Käyttäjä ei sitoudu tiettyyn sijoitusaikaan, joskin hyödyt jäävät saamatta lyhyellä sijoitusajalla.

– Kauppaa voi käydä vain pörssiosakkeilla. Rahastoihin osakesäästötililtä ei voi sijoittaa.

– Osinkojen verotus voi muodostua kireämmäksi, varsinkin lyhyellä sijoitusjaksolla. Suoraan maksettuna osingoista 15 prosenttia on verovapaata. Osakesäästötilin kautta kierrätettynä tätä vähennystä ei saa.

– Ulkomaisten osinkojen ja myyntivoittojen verotus voi osoittautua osakesäästötilin kautta kovemmaksi.

– Osakesäästötilejä saa kullakin ihmisellä olla rangaistuksen uhalla vain yksi ja vastuu siitä huolehtimisesta on sijoittajalla itsellään.

– Mahdolliset sijoitustappiot voi realisoida verotuksessa vähennettäväksi vain lopettamalla osakesäästötilin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää