Kaupan alan ahdinko Britanniassa jatkuu: Raportin mukaan alalta on hävinnyt tänä vuonna 140 000 työpaikkaa - Talous | HS.fi
Talous

Kaupan alan ahdinko Britanniassa jatkuu: Raportin mukaan alalta on hävinnyt tänä vuonna 140 000 työpaikkaa

Joka viikko vähittäiskaupan alalta hävisi Britanniassa noin 2 750 työpaikkaa, arvioi tutkimuslaitoksen raportti.

Jouluostosruuhkaa Lontoon Oxford Streetillä 21. joulukuuta. Kuva: Gustavo Valiente

Julkaistu: 30.12.2019 19:49

Britanniassa toimivilla kaupoilla on takanaan hankala vuosi.

Näin kertoo tänään julkaistu raportti, jonka mukaan perinteiseltä kaupan alalta hävisi tänä vuonna noin 143 000 työpaikkaa eli noin 2 750 viikossa. Luku on selvästi suurempi kuin vuonna 2018, jolloin työpaikkoja katosi noin 117 000.

Raportin on julkaissut vähittäiskauppaan keskittyvä tutkimuskeskus Center for Retail Research. Asiasta on uutisoinut esimerkiksi brittilehti The Guardian.

Suuri osa työpaikkojen häviämisestä on johtunut kivijalkakauppojen sulkemisista ja suurten ketjuliikkeiden tekemistä irtisanomisista.

Raportin mukaan vuonna 2019 Britanniassa suljettiin noin 16 000 liikettä, mikä on reilut 1 000 enemmän kuin viime vuonna.

Vuosi 2019 oli perinteisille kaupoille vaikein vuosikymmeniin, raportti arvioi.

Keskeinen syy kivijalkakauppojen ongelmiin on nettikaupan yleistymisessä. Tutkimuskeskus ennustaa, että alkavasta vuodesta tulee entistä vaikeampi.

Guardianin mukaan vähittäiskauppa on Britannian suurin yksityinen työllistäjä, jonka palveluksessa työskentelee kaikkiaan yli kolme miljoonaa ihmistä.

Myös Suomessa kaupan ala on suurin toimiala työllisten määrällä mitattuna, kertoo Kaupan liitto.

Elokuussa Kaupan liitto arvioi, että vuoteen 2030 mennessä pahimmassa tapauksessa jopa 40 prosenttia nykyisistä vähittäiskaupoista tulee sulkemaan ovensa.

Suurin osa tästä kadosta tapahtuu liiton mukaan erikoiskaupoissa. Alalle on Kaupan liiton mukaan perustettu vuosi vuodelta vähemmän uusia yrityksiä.

Päivittäis­tavaraketju Tesco irtisanoo jälleen Britanniassa, aikoo nyt vähentää 4 500

Kaupan liitto: Lähes puolet kaupoista uhkaa kadota vuoteen 2030 mennessä