Talous

Haluatko vaurastua vuonna 2020? Asiantuntijat neuvovat, millä uudenvuoden lupauksilla se onnistuu

Ensisijainen toimenpide on tehdä lista omista tuloista ja menoista. Säästäminen onnistuu helpoiten, kun siitä tekee automaattista, sanoo toimitusjohtaja Juha Pantzar Takuusäätiöstä.

Moni suomalainen tekee vuodenvaihteessa terveyteen, elintapoihin ja liikuntaan liittyviä uudenvuodenlupauksia.

Mutta entä jos haluaakin vaurastua?

HS kysyi ekonomisteilta ja talousammattilaisilta, mitä uudenvuodenlupauksia kannattaa tehdä, jos haluaa säästää ja kasvattaa varallisuuttaan alkavana vuonna.

Yksi asia toistuu vastauksissa: säästääkseen on oltava perillä omista tuloista ja menoista. Tällä hetkellä näin on liian harvan suomalaisen kohdalla.

Tärkein neuvo: tarkkaile kulutustottumuksia

Suomalaiset ovat yleisellä tasolla kiinnostuneita säästämisestä. Tutkimuksissa valtaosa sanoo haluavansa säästää, mutta kuukausittain näin tekee vain 40 prosenttia suomalaisista.

Niiden joukossa, jotka eivät säästä, on paljon ihmisiä, joilla kuukausi­tulot ovat yksinkertaisesti liian pienet. Valtaosan kohdalla asia ei kuitenkaan ole näin, sanoo toimitus­johtaja Juha Pantzar Takuusäätiöstä.

”Kyllä yksi syy vähäiseen säästämiseen on, että kuluttaminen on vain niin paljon helpompaa kuin säästäminen”, Pantzar sanoo.

Taustalla vaikuttaa esimerkiksi se, että tavaroiden ja palveluiden ostamisesta velkarahalla on tullut vaivatonta. Lähes kaikki kauppiaat tarjoavat mahdollisuuden kulutusluottoihin tai osamaksuihin.

Vielä suurempi syy on tietämättömyys omista menoista.

”Siinä on vähän samaa logiikkaa kuin painonhallinnassa. Ihmiset vähättelevät samalla tavalla syömiään kaloreita kuin omaa kulutustaan ja rahankäyttöään”, Pantzar sanoo.

Samaa mieltä on Nordnet-pankin Suomen maa­johtaja Suvi Tuppurainen, jolta myös tutut kysyvät usein sijoitus­neuvoja.

”Useimmat ihmiset tietävät, mitä he tienaavat. Sen sijaan hämmästyttävän harva on perillä siitä, paljonko kuluttaa ja mihin raha menee”, Tuppurainen sanoo.

Laske henkilökohtainen vuosibudjetti

Kaikki HS:n haastattelemat asiantuntijat kehottavat käymään läpi oman tiliotteen ja laskemaan konkreettisesti, mihin rahaa on kulunut. Nykyisin tarjolla on myös lukuisia sovelluksia, kuten OP:n Pivo-sovellus ja Nordean Wallet-sovellus, jotka seuraavat käyttäjän rahankäyttöä ja kulueriä automaattisesti.

Usein henkilökohtaisen budjetin laskemista pidetään monimutkaisena, vaikka sen voi aivan hyvin tehdä yksinkertaisella taulukkolaskentaohjelmalla tai vaikka kynällä ja paperilla muutamassa tunnissa.

Nordean yksityis­talouden ekonomisti Olli Kärkkäi­nen sanoo, että juuri vuoden­vaihde on hyvää aikaa käydä läpi tulot ja menot. Silloin voi tarkistaa, minkälaisia muutoksia on tulossa esimerkiksi kunnallis- ja ansioverotukseen.

Tärkeää on huomioida, paljonko tuloista jää verojen jälkeen käteen.

”Sen jälkeen siirrytään menopuolelle, jossa käydään läpi asumiskulut, kuten hoitovastikkeet, asuntolainan lyhennykset tai vuokrat”, Kärkkäinen sanoo.

Seuraavaksi hän neuvoo paneutumaan isoihin muuttuviin eriin: ruoka- ja liikennekustannuksiin. Viimeisenä katsotaan läpi epäsäännöllisemmät maksut, kuten vakuutukset.

”Monet isommista sopimuksista kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Silloin kustannuksia voi saada alas”, Kärkkäinen sanoo.

Tee säästämisestä automaattista

Juha Pantzarin mukaan säästötoiveiden siirtäminen käytäntöön vaatii eräänlaisen kynnyksen ylittämistä. Yksinkertainen neuvo on määritellä esimerkiksi omassa verkkopankissa tietty summa, joka siirtyy säästötilille kuukausittain.

50 eurolla tai pienemmälläkin summalla pääsee alkuun.

”Vaihtoehtoja on joko luottaa omaan itsekuriin tai tehdä säästämisestä automaattista. Jälkimmäinen on näistä helpompi vaihtoehto”, Pantzar sanoo.

Takuusäätiö neuvoo esimerkiksi ylivelkaantuneita suomalaisia. Pantzarin mukaan moni rahoittaa kulutustaan ottamalla luottoja, vaikka säästäminen olisi käytännössä parempi vaihtoehto.

”Meille tulee toistuvasti viestejä pienituloisilta, että juuri automatisoitu rahansiirto tekee säästämisestä mahdollista”, Pantzar sanoo.

Pörssisäätiön toimitus­johtaja Sari Lounasmeri on samoilla linjoilla. Käyttötilille säästäminen on haastavaa, sillä varat ovat helposti nostetta­vissa

”Kun rahan laittaa saman tien eteenpäin, tulee siitä ikään kuin korvamerkittyä pitkäaikaisempaan käyttöön”, Lounasmeri sanoo.

Laita rahaa kasvamaan osakkeisiin tai rahastoihin

Kun oman talouden perusteet ovat kunnossa, voi rahaa laittaa kasvamaan esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin. Käyttötilillä ei ylimääräisiä rahoja kannata makuuttaa, sanoo Sari Lounasmeri.

Vuoden alusta sijoittajien käyttöön tulee uudenlainen osakesäästötili, jonka sisällä voi käydä kauppaa pörssiosakkeilla ja sijoittaa osingot eteenpäin ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Veroetu koskee kuitenkin vain suomalaisten pörssiyhtiöiden maksamia osinkoja, eikä tilin kautta voi omistaa esimerkiksi rahastoja. Siksi osakesäästötilistä on tulossa lisätuote perinteisen arvo-osuustilin rinnalle.

Aivan pienillä summilla ei osakesäästämistä kannata aloittaa. Esimerkiksi 50 euron kuukausisummalla lähes kuluttomat indeksirahastot voivat olla parempi vaihtoehto.

Sari Lounasmeren mukaan usein puhutaan siitä, kuinka riskialtista on antaa sijoitusneuvoja. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö voitaisi puhua sijoittamisen periaatteista esimerkiksi perheen tai tuttavapiirin sisällä.

”Ei tarvitse kertoa summia tai omistuksiaan, vaan avata niitä ajatusprosesseja, joiden perusteella tekee sijoituksia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kommentti: Keskustan toivonvire tyssäsi HS-gallupiin – kannatusahdinko saattaa pakottaa Katri Kulmunin täyttämään lupauksensa tahtopolitiikasta

   Tilaajille
  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää