Talous

Jo 41 000 suomalaista on avannut osake­säästötilin – yhteensä neljä pankkia tarjoaa vero­etuja uudella sijoitus­tilillä, mutta hinnoittelu saattaa yllättää

Eniten tilejä on avattu tähän mennessä Nordnetissa. Ennen tilin avaamista kannattaa perehtyä palveluhintoihin, sillä useimmilla pankeilla jo pelkkä tilin sulkeminen on maksullista.

Kaupankäynti uudenlaisilla osakesäästötileillä on alkanut tänään torstaina. Iltapäivään mennessä suomalaiset olivat avanneet jo 41 000 tiliä, kertoo arvopaperimarkkinoita hallinnoiva Euroclear Finland.
Eniten tilejä on avattu Nordnet-pankissa. Siellä on ollut mahdollista avata osakesäästötili marraskuun alusta alkaen.

”Tähän mennessä tilin oli avannut jo 35 000 asiakasta”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Osakesäästötilin on voinut Nordnetin lisäksi avata Danske Bankin, Nordean ja Mandatum Lifen kautta. Tilien sisällä voi esimerkiksi ottaa vastaan kotimaisten pörssiyhtiöiden maksamia osinkoja ja sijoittaa ne edelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Nordeassa tilin on avannut 7 000 asiakasta. Kaikki asiakkaat eivät mahdollisesti vielä näy Euroclearin julkaisemassa lukemassa.

Danske Bankissa osakesäästötilin on voinut avata 18. joulukuuta alkaen. Suurta asiakasryntäystä ei pyhien aikana ole tullut.

”Torstaihin mennessä tilejä oli avattu tuhatkunta. Joukossa on luultavasti valtaosin sellaisia, jotka ovat käyneet osakekauppaa aikaisemminkin”, sanoo Danske Bankin varallisuudenhoito-liiketoimintayksikön johtaja Kimmo Laaksonen.

Osakesäästötilejä on markkinoitu tuntuvilla avajaistarjouksilla. Alkukuukausille tarjotaan edullista kaupankäyntiä, joka on normaalisti varattu vain paljon osakekauppoja tekeville asiakkaille.

Normaalihinnat ovat pitkälti samoja kuin perinteisillä arvo-osuustileillä. Tilin hinnoittelussa on kuitenkin muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tilin avaaminen on maksutonta, mutta sulkemisesta voi tulla kuluja

Kaikissa neljässä pankissa osakesäästötilin voi avata ilmaiseksi. Sen sijaan tilin sulkeminen on maksutonta vain Nordeassa ja Danske Bankissa. Nordnetin ja Mandatum Lifen asiakkaat maksavat 50 euron toimenpidekulun, mikäli lopettavat tilinsä kokonaan.

Osakesäästötili on myös mahdollista siirtää toiseen pankkiin. Tästä perivät palvelumaksun kaikki neljä pankkia: edullisimmin siirron tekee Nordeasta poistuva asiakas, jolle käsittelykuluksi tulee 40 euroa.

Danske Bankista sopimuksensa poistava maksaa 100 euron siirtopalkkion.Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen huomauttaa, että tilin lopettaminen on automaattinen toimenpide, eikä pankki peri siitä siksi ylimääräistä maksua. Sen sijaan siirto toiselle palvelutarjoajalle tehdään käytännössä käsin, mistä koituu todellisia kuluja.

”Haluamme, että asiakkaat voivat helposti kokeilla osakesäästötiliä ja halutessaan lopettaa sen ilman kustannuksia”, Eronen sanoo.

Kampanjahinnat tarjoavat edullista kaupankäyntiä, jatkossa hinta riippuu aktiivisuudesta

Osakesäästötiliä harkitsevan kannattaa palveluntarjoajaa miettiessään pohtia, miten suurilla summilla aikoo käydä kauppaa.

”Mitä suuremmilla summilla kauppaa käy, sitä enemmän merkitystä on minimipalkkion sijaan prosenteilla”, sanoo Mandatum Lifen kaupankäyntipalveluiden johtaja Niklas Odenwall.

Nordea on edullinen, jos aikoo ostaa osakkeita pienillä summilla kerrallaan. Alle 800 euron kaupoista peritään vain prosentin suuruinen välityspalkkio. Sama hinnoittelu koskee sekä osakesäästötiliä että perinteistä arvo-osuustiliä. Hinnat koskevat myös ulkomaisilla osakkeilla käytävää kauppaa.

Esimerkiksi 200 euron arvoisen osakepotin ostamisesta tai myymisestä peritään kahden euron maksu. Yli 800 euron kaupoissa välityspalkkio on 0,2 prosenttia mutta vähintään kahdeksan euroa.

Nordnet on edullisempi, jos käy paljon osakekauppaa.

Uusille asiakkaille pankki tarjoaa edullista kaupankäyntiä määräajaksi. Nordnet perii vain 0,06 prosentin tai vähintään kolmen euron välityspalkkion Helsingin pörssiin tehtävistä ostotoimeksiannoista. Etu on voimassa maaliskuun loppuun asti.

Jatkossa Nordnetin asiakkaan maksamat välityspalkkiot riippuvat siitä, kuinka paljon kauppaa käydään. Mikäli edellisen kalenterikuukauden aikana ei ole tehnyt yhtään osakekauppaa, on pienin välityspalkkio 0,2 prosenttia tai yhdeksän euroa.

Danske Bank on panostanut kumppanuuksiin, joiden uskotaan tuovan jatkossa kokonaan uusia osakesäästäjiä asiakkaiksi. Akavan jäsenliittojen ja Osakesäästäjät ry:n 600 000 jäsenellä on Danske Bankin kanssa sopimus, johon kuuluu myös osakesäästötilin avaaminen ilman kiinteää kuukausimaksua.

Kaikille uusille asiakkaille pankki tarjoaa kiinteää kahden euron välityspalkkiota maaliskuun loppuun asti. Sen jälkeen hinta riippuu kaikkien kauppojen yhteenlasketusta euromäärästä.

Korkeintaan 25 000 eurolla kauppaa käyville välityspalkkion on normaalisti 0,2 prosenttia, mutta vähintään kahdeksan euroa.

Mandatum Life -yhtiön markkinoima Trader-palvelu on edullinen, jos aikoo sijoittaa suuremmilla summilla ja monelle eri markkinalle.

”Esimerkiksi 5 000 eurosta ylöspäin meidän hinnoittelumme tarjoaa huomattavan edun muihin verrattuna”, sanoo Mandatum Lifen Odenwall.

Käytännössä kauppaa käydään tanskalaisen Saxo Bankin kaupankäyntialustalla, jonka kautta voi sijoittaa yli 30:lle eri markkinalle. Valikoima on laaja verrattuna kilpailijoihin.

Myös Mandatumilla on uusille asiakkaille avajaistarjous. Kauppoja voi tehdä 0,03 prosentin tai vähintään kolmen euron välityspalkkiolla.

Tarjouksen päätyttyä piensijoittaja maksaa kaupankäynnistä vähintään kymmenen euroa kerralla. Halvemmalla pääsee, jos asiakkaalla on muuta varallisuutta Mandatumissa. Myös Veronmaksajien keskusliiton ja Osakesäästäjien keskusliiton jäsenet käyvät kauppaa edullisemmalla hintatasolla.

Tilejä saa olla vain yksi henkilöä kohden

Osakesäästötilejä saa kullakin ihmisellä olla rangaistuksen uhalla vain yksi ja vastuu siitä huolehtimisesta on sijoittajalla itsellään. Rangaistus on yllättävän ankara: mikäli asia paljastuu verottajalle, voidaan jokaisesta ylimääräisestä tilistä periä kymmenen euroa maksua päivittäin.

Nordeaan on jo tullut yhteydenottoja lievästi hätääntyneiltä ihmisiltä, jotka ovat vahingossa perustaneet kaksi tiliä. Pankin tiedossa ei ole, että ylimääräisistä tileistä olisi vielä koitunut seuraamuksia. Tapauksia oli tosin alle kymmenen.

”Olin yllättynyt, että näitä tuli ilmi jo ennen joulua. Olemme neuvoneet asiakkaita yksinkertaisesti sulkemaan toisen osakesäästötilin”, sijoitustuotepalveluiden johtaja Tanja Eronen kertoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  9. 9

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää